Huisstijlen in het openbaar vervoer

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Concessiekaart - Concessietabel - OV-autoriteiten - Vervoerders - Huisstijlen - Naslagwerk - Grensoverschrijdend OV - Tijdelijke lijnen - Voormalige ov-lijnen in NL - Treinstations - Busstations - Bus- & tramhaltes - Metrostations - Sneltramhaltes - Buurtbussen - Snelbussen - Nachtbussen - Treinseries Nederland - Treinseries België - Dienstregelingen - Dienstregeling naar jaar - Winterdienstregeling - Deelfietssystemen - Vragen? OV Vraagbaak
Zoek alle lijnen op de wiki op lijnnummer - Lijnoverzichten met huidige Nederlandse lijnen:
0-4 | 5-9 | 10-19 | 20-29 | 30-39 | 40-49 | 50-59 | 60-69 | 70-79 | 80-89 | 90-99 | 100-149 | 150-199 | 200-249 | 250-299 | 300-349 | 350-399 | 400-449 | 450-499 | 500-549 | 550-599 | 600-649 | 650-699 | 700-749 | 750-799 | 800-899 | 900-999 | 1000+ | ABC

De huisstijlen in het openbaar vervoer zijn de stijlen die de vervoerbedrijven en OV-autoriteiten gebruiken om zichzelf herkenbaar te maken in een bepaald gebied.

Inhoud

Geschiedenis

In de jaren zestig kende Nederland een standaard voor vrijwel alle bussen in Nederland. Dit was toen voor stadsbussen wijnrood/grijs. Deze stijl werd toen voorgesteld door de CSA. Zij streefde naar standaardbussen voor heel Nederland met hetzelfde straatbeeld in de steden. Voor het streekvervoer werd geel/wit gehanteerd en werd toen gebruikt op Standaard streekbussen. Deze huisstijlen zijn beter bekend als stadsrood en streekgeel. De streekbussen hadden de bijnaam Gele Rijders.

In 1982 werd de huisstijl voor stadsbussen gewijzigd naar tomaatrood/beige en voor streekbussen geel. In 1987 werd de standaard huisstijl voor stadsbussen rood met grijs/wit en voor streekbussen geel/grijs. Ondanks de standaard huisstijl die er bestond, was er toch een aantal vervoersbedrijven dat zijn eigen huisstijl hanteerde en in de jaren negentig stapten alle vervoersbedrijven over op hun eigen huisstijlen.

In 2000 kwam er een omkeer toen er voor het eerst een regionale huisstijl werd geïntroduceerd door een OV-autoriteit. Het eerste gebied was Schiphol Sternet waar alle bussen die op de lijnen van het Sternet reden rood beschilderd moesten worden. De OV-autoriteit had deze eis opgesteld voor herkenbaarheid van het netwerk. Later volgden meer OV-autoriteiten het voorbeeld.

Standaard huisstijl van een vervoerder

Hieronder een overzicht van de standaard huisstijl van elk vervoerbedrijf in Nederland. Deze huisstijl wordt op het materieel gevoerd wanneer geen specifieke eisen met betrekking tot de huisstijl zijn gesteld door de OV-autoriteit. Deze huisstijlen beginnen steeds schaarser te worden, omdat steeds meer overheden een eigen regionale huisstijl of zelfs merknaam eisen.

Arriva

De eerste jaren reed Arriva in de huisstijl van de voorgaande vervoerders. Langzaamaan begon Arriva nieuwe bussen te bestellen en werden de jongste bussen omgedoopt in de huisstijl van Arriva. Deze huisstijl is de laatste jaren uit het straatbeeld aan het verdwijnen, omdat in veel concessies waar Arriva rijdt een regionale huisstijl wordt geëist.

De basiskleur op de bussen van Arriva is gebaseerd op de blauwgroene aquamarijn, een edelsteen. De oude huisstijl wordt aangevuld met de kleur van de Cotswold Stone, een beigeachtige kleur van de steen die wordt aangeboord in het gebied Cotswolds, een heuvelrug in centraal Engeland. Deze kleur loopt vanuit de voorkant in een halve cirkel door op het voorste deel van de zijkanten, geschetst door een witte streep. Het witte logo van Arriva bevindt zich net achter de halve cirkel. Op de voorkant bevindt zich een zwart logo. Een dunne gele lijn loopt rondom de bus in het midden van de schotplaten. Het dak is wit.

Deze standaard huisstijl van Arriva wordt anno 2019 alleen nog gebruikt op enkele bussen in de Achterhoek en Rivierenland.

Vanaf 2018 werd een nieuwe huisstijl gevoerd. De bussen die deze stijl dragen zijn geheel aquamarijn, met een licht gebogen aquamarijn/witte band boven het voorwiel. Bussen in deze kleuren rijden in Achterhoek-Rivierenland.

De rood-witte huisstijl wordt op de Nederlandse treinen van Arriva gehanteerd, mits er geen regionale huisstijl wordt geëist. In het buitenland rijdt Arriva echter wel met de standaard huisstijl (groen-beige-wit) op de treinen. Vanaf 2010 wordt de huisstijl ook toegepast op de stations die Arriva in zijn eentje exploiteert. De blauwe borden van de NS werden vervangen door rood-witte Arriva-borden.

Connexxion

Donkergroene basis met een lichtgroene bovenkant/dak. De exacte kleuren zijn: donkergroen (Pantone 3155) en lichtgroen (Pantone 396). De voorkant en zijkanten zijn voorzien van Connexxion-logo's. Sommige bussen dragen of droegen regionale toevoegingen, zoals MAXX (stadsdienstformule), RegioLiner en de Frysker in Friesland. Deze huisstijl werd in het verleden ook op de Fast Flying Ferry tussen Amsterdam en Velsen gehanteerd en op de Utrechtse sneltram. Het logo van Connexxion werd in 1999 ontworpen door Design Bridge.

In de concessies HWGO, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord wordt een nieuwe kleurstelling gebruikt waarbij het donkergroen vervangen is door een lichtgrijze kleur. In dit kleurenschema is ook het nieuwe logo van Connexxion verwerkt.

EBS

Deze vervoerder rijdt sinds 11 december 2011 met bussen in de regio Waterland. De meeste bussen worden in de stijl van R-net gezet. De bussen die niet op deze lijnen worden ingezet hebben een volledig gele basis. [1]

GVB

GVB is het gemeentelijk vervoerbedrijf in de stad Amsterdam. Het huidige logo van GVB werd in 1970 ontworpen door Hans Barvelink. In de huidige huisstijl is het logo altijd te zien in een schildje. De kleur is blauw/wit.[2] Sommige metrostellen zijn grijs/rood.

HTM en HTMbuzz

De huisstijl op de tram (met uitzondering van de trams op de RandstadRail) is rood als hoofdkleur met crèmewit en beige lijnen en vlakken. De huisstijl op de bus is wit als hoofdkleur met rode accenten.

Nederlandse Spoorwegen

RET

De huisstijl is vastgesteld door de concessieverlener. De hoofdbasis is grijs. De RET mag nog wel eigen kenmerken toevoegen: in dit geval groene en rode diagonale vlakken.

TCR

Sommige bussen rijden in de paarse kleurstelling. Andere rijden als pachter bij een OV-bedrijf in de kleurstelling van het betreffende OV-bedrijf.

Huisstijlen die door meerdere vervoerders gebruikt worden

Qliner

Voormalig

De oorspronkelijke huisstijl van de Qliner ontstond in 2003, toen Arriva besloot om zijn snelbusdiensten om te dopen in Qliner. De basis is een tint van aquamarijn met donkerblauwe schotplaten. Aan de zijkant van de bus loopt in de vorm van een kwart maan een witte lijn van boven naar beneden op de bus. Deze huisstijl lijkt op de standaard huisstijl van Arriva. Om die reden werd er in 2005 een nieuwe algemenere huisstijl ontwikkeld, omdat Connexxion nu ook een Qliner-lijn ging exploiteren.

Ook nieuwe Qliner-bussen van Arriva gingen deze nieuwe huisstijl hanteren. Op de Qliner 387 (Gorinchem - Utrecht via Vianen) en Qliner 388 (Dordrecht - Utrecht) reden echter nog tot mei 2014 Mercedes-Benz Integro-bussen in deze kleurstelling.

Huidig

De huidige huisstijl van de Qliner werd geïntroduceerd in 2005, toen Connexxion de lijndienst tussen Groningen en Lelystad onder de naam Qliner ging exploiteren. Tegenwoordig rijden bijna alle Qliner-bussen in deze huisstijl, met uitzondering van enkele Arriva Qliner-lijnen in Fryslân.

R-net

Alle hoogwaardige buslijnen, treinverbindingen, (snel)tramlijnen, metrolijnen en haltes in de Randstad die onder dit netwerk vallen. Deze huisstijl is te vergelijken met de huisstijl van de Zuidtangent en is de voortzetting van het Regionet voor de omgeving van Amsterdam. Het bus- en trammaterieel draagt een rode basis, met donkergrijze schotplaten. In het donkergrijze deel staan grijze lijnen en lichtgrijze stippen die gebaseerd zijn op de netwerkkaart. Het metromaterieel heeft een donkergrijze basis, met rode deuren. Ook hier staan, in het donkergrijze deel, grijze lijnen en lichtgrijze stippen die gebaseerd zijn op de netwerkkaart.[3] Op al het materieel staat alleen op de zijkant aangegeven wie de vervoerder is, door middel van de zin "Reizen met de zekerheid van R-Net door vervoerder" en op de voorste deur. Er komen treinen, trams, boten en metro's bij dit netwerk die deze huisstijl gaan dragen.

Sommige metro's in Amsterdam en Rotterdam hebben een grijze kleur waarop R-netlogo's zijn geplakt.

Regionale huisstijlen

Hieronder een overzicht van huidige en voormalige regionale huisstijlen.

Friesland

Frysk Ferfier / Ameland

De bussen in de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog en de concessie Ameland.

Lichtblauwe basis met donkerblauwe halve cirkel op het voorste deel, geschetst door een witte baan. Witte voorkant met donkerblauwe bumpers. Op de zijkanten staat het logo van Frysk Ferfier samen met een pompeblêden en opschriften provinsje Fryslân, provincie Fryslân

De bussen op Ameland hebben geen logo's van Frysk Ferfier en geen pompeblêden.

Met elkaar, voor elkaar

De bussen in Zuidoost-Fryslân dragen een lichtblauwe kleur met portretten van Friezen erop en de opschriften 'met elkaar, voor elkaar'.

Groningen/Drenthe

GGD P+R Citybus Groningen Stad (2008-2009)

Eerdere huisstijl van de P+R Citybus die door Arriva werd gehanteerd.

P+R Citybus Groningen Stad (2010-2013)

Deze huisstijl werd door Qbuzz gehanteerd op Lijn 22 Haren A28/P+R - Groningen P+R Euroborg. De huisstijl is per 5 januari 2014 komen te vervallen vanwege de introductie van Q-link.

Q-link

Q-link werd geïntroduceerd op 5 januari 2014 met het ingaan van de nieuwe dienstregeling. De huisstijl van Q-link bestaat uit een lichtgrijze basis met brede strepen over de lengte van de bus die per lijn een eigen kleur hebben.

Overige lijnen

Alle andere bussen in de concessie GD dragen een bordeauxrode/grijze huisstijl. Een groot gedeelte van de taxibusjes van de concessie Kleinschalig OV Groningen-Drenthe draagt ook dezelfde huisstijl.

Overijssel/Flevoland

Provincie

De huisstijl wordt gehanteerd op de bussen in de concessies Midden-Overijssel en IJsselmond, de treinen van Blauwnet en de regiotaxi Overijssel.

De basis is blauw. Op de bus zijn diverse reizigersgroepen te zien. Op de bussen van de concessie IJsselmond staan aan de deurzijde opschriften van de provincie Flevoland.

Hanzeliner (2005-2012)

Was vrijwel identiek aan de huisstijl van Qliner.

Stadsvervoer Lelystad

                   

Busvervoer Almere

Rond Almere hebben de bussen van Keolis een zwarte basis met donkerblauwe schortplaten.               

Twents (2006-2013)

Alle bussen en treinen van Connexxion en Syntus reden in de regio Twente in de huisstijl Twents. De treinen waren rood/wit. Deze huisstijl werd in 2013 gemoderniseerd (zie hieronder).

Twents (2014-2023)

Alle bussen en treinen van Syntus die in de concessie Twente rijden. Dit is een gemoderniseerde variant op de huisstijl die van 2006 t/m 2013 werd gehanteerd.

Gelderland

In Gelderland rijden alleen de bussen van Arriva in de Achterhoek en Rivierenland nog in de vervoerdersgebonden huisstijl.

Veluwe

Alle bussen van Syntus Gelderland, met uitzondering van de bussen op de stadsdienst Apeldoorn, de Valleilijn en de Veluwelijn hebben een lichtblauwe basis met donkerblauwe schortplaten, witte belettering en een wit persoon op de zijkanten van de bus.

Stadsdienst Apeldoorn (2004-2010)

De bussen van Veolia Transport reden op de stadsdienst Apeldoorn onder de noemer "Stadsbus Plus" in een donkerblauw tot paars/gele huisstijl.

Stadsdienst Apeldoorn

Lichtgroene basis met donkergroene schotplaten. Op de zijkanten een wit logo van Syntus Gelderland en een persoon in het wit op de achterste deel van de zijkanten. De kleurstelling doet denken aan het vroegere NoordNed.

Valleilijn

De bussen en treinen zijn lichtblauw lichtblauw met donkerblauwe golvende strepen. De snoet van de trein heeft ook nog de kleur wit.

Veluwelijn

De bussen zijn lichtblauw met donkerblauw golvende strepen.

Arnhem-Nijmegen

Breng is de merknaam die wordt gehanteerd in de regio Arnhem Nijmegen. Het logo bestaat uit de kleuren blauw, wit en roze. Het logo laat de verbintenis zien tussen de beide plaatsen. Van 2010 tot 2012 werden de busdiensten gereden door Novio. Sinds dienstregelingsjaar 2013 worden ze gereden door Hermes.

Noord-Brabant

Alle bussen van Arriva (tot dec. 2014 ook Veolia) behorende tot deze concessies hebben een verkeersrode voorkant. Dit rode vlak loopt aan de zijkanten door in een schuine lijn van 45 graden vanaf het midden van het voorste wiel naar de bovenkant van de bus. De rest van de bus is aan de onderkant lichtgrijs en aan de bovenkant rijnwit. De scheidingslijn tussen het lichtgrijze vlak en het witte vlak is de bovenkant van de ramen. De vlakken lopen door t/m het rode vlak. Eventueel diefzwart voor raamonsluiting en platinagrijze schortplaten (alleen de Volansbussen, enkele gelede bussen en de nieuwe Brabantliner bussen). Het grijs in diamant is platinagrijs.[4] Enkele bussen van BBA en Hermes reden voor de aanbesteding in 2005 al rond in deze kleurstelling bij wijze van proef. Per 10 december 2016 zijn deze bussen komen te rijden onder de naam Bravo de huisstijl bleef, op de toevoeging van stickers na, ongewijzigd. De huisstijl van de Volans bussen bleef helemaal ongewijzigd.

Eindhoven Airportshuttle (2013-2016)

Noord-Holland

In Noord-Holland rijden bijna alle bussen nog in een vervoerdersgebonden huisstijl, enige uitzondering zijn de bussen van R-net, Schipholnet en de concessie Amstelland-Meerlanden.

Schiphol Sternet (2000-2017)

Alle bussen van Connexxion (tot dec. 2011 ook GVB) die in dit gebied op de lijnen van Schiphol Sternet rijden.

Schipholnet

Met ingang van de dienstregeling 2018 werd het Schiphol Sternet vervangen door het Schipholnet. De bussen van het Schipholnet zijn wit met vlakken in diverse kleuren op de zijkanten.

Amstelland-Meerlanden

In Amstelland-Meerlanden zijn de bussen wit. De opschriften op de bus zijn rood en grijs. Dit is gedaan zodat er meer eenheid met het R-NET en Schipholnet ontstaat.

Zuidtangent (2002-2011)

Deze huisstijl kwam eind 2011 te vervallen, nadat de Zuidtangent tot het R-net gebied ging behoren. De huisstijl is vrijwel identiek aan R-net.

Zuid-Holland

Stadsdienst Dordrecht (2011-2018)

Aquamarijn met een turquoise gekleurde halve cirkel op het voorste deel, gescheiden door een beige schuine streep van het groene achterste gedeelte. In het groene deel een "Hybride"-logo.

Grijze Interliner Connexxion (2002-2012)

Deze huisstijl van de Interliner werd gebruikt op alle verbindingen van de Interliner in de Concessie Duin- en Bollenstreek/Leiden Rijnstreek/Midden-Holland van Connexxion. Na afloop ging deze concessie over naar Arriva. Deze gebruikt de huisstijl van Qliner.

RandstadRail

Alle trams, type RegioCitadis van HTM en alle metro's, type RSG3 van RET op Metrolijn E dragen deze wit met blauwe kleurstelling.

Rotterdam

Alle metro's, trams en bussen van de RET behorende tot de concessies Rail Rotterdam en Bus Rotterdam.

MRDH

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft zijn eigen kleurstelling op de bussen in Voorne-Putten en Rozenburg en Haaglanden Streek (vanaf 24 augustus 2019).

Zuid-Holland-Noord

Aquamarijn/blauwe voorzijde met een wit gekleurde halve cirkel op het voorste deel, gescheiden door een witte schuine streep van het groene achterste gedeelte. Op de bussen in Zuid-Holland-Noord staat op de zijkant achter een ronde cirkel, waarin een blauwe tulp en een molen verwerkt zijn.

Haaglanden Streek

De huisstijl van de voormalige vervoerder Veolia Transport is door de huidige vervoerder Connexxion behouden.

Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem

In de concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem hanteert Qbuzz een drietal kleurstellingen, die naast een grijze basiskleur gehanteerd worden.

Utrecht

Voor U (2009-2013)

Alle bussen en een gedeelte van de trams van Connexxion die in de concessies Regiovervoer Utrecht en Spitsvervoer Utrecht reden, kregen vanaf 14 december 2008 (geleidelijk aan) een geel/grijsbruin/oranje huisstijl.

U-OV (2014-2023)

Alle bussen en trams van Qbuzz rijden in het BRU-gebied in een geel/grijsbruine huisstijl met oranje opschriften. Deze huisstijl is op de logo's na vrijwel identiek aan de vorige huisstijl. De naam van de vervoersmaatschappij staat alleen nog in het klein op de achterkant. Het vervoer wordt uitgevoerd onder de merknaam U-OV.

U-link (vanaf 2020)

De bussen van U-link zullen een huisstijl krijgen met een per lijn verschillende basiskleur.

Provincie Utrecht (2017-2023)

Alle bussen van Syntus Utrecht rijden in de provincie Utrecht in een wit/rode huisstijl. Aan beide zijkanten zijn de bussen voorzien van een logo bestaande uit twee gestileerde rode hartjes en de tekst "Vervoer vanuit het hart". De bussen in deze concessie waren de eersten met het nieuwe Syntus-logo met de vermelding "Keolis Group" eronder.

Zeeland

Zeeland

De gehele concessie Zeeland heeft in 2015 een nieuwe huisstijl gekregen. De huisstijl bestaat uit een witte basis met aan de zijkant een bootje, de zee, wat duinen en een silhouet van een kerkje. Kortom: allemaal typisch Zeeuwse symbolen.

Voormalige standaard huisstijl van een vervoerder

Hieronder is een overzicht van de huisstijlen van voormalige vervoerbedrijven. De meeste huisstijlen komen niet meer voor in het Nederlandse openbaar vervoer, al rijdt er soms nog wel een bus rond met de huisstijl in Nederland bij o.a. touringcarbedrijven, musea of andere organisaties. Vaak rijden er ook nog bussen rond met deze huisstijlen in het buitenland, zoals in veel Oost-Europese landen, sommige Aziatische landen en sommige Afrikaanse landen.

Area

Donkerblauwe busjes met het Area logo

Afbeelding gewenst

    

BBA

Centraal Nederland

FRAM (Friese Autobus Maatschappij)

              

Lichtblauwe basis met donkerblauwe schortplaten geschetst door een rode lijn.

Afbeelding gewenst

Connexxion Zeeland

Grijze Interliner 395

Deze landelijke huisstijl van de Grijze Interliner van Connexxion is inmiddels een regionale huisstijl geworden. Deze stijl werd alleen nog gebruikt op Lijn 395 Zierikzee Busstation - Rotterdam Zuidplein. Sinds Juli 2015 zijn de interliners gestickerd in de doorzeeland huisstijl.

Midden-Zeeland

Alle bussen van Connexxion die in deze concessie rijden waren zuiverwit met donkergroene Connexxion-logo's. De bussen zijn opnieuw bestickerd in de huisstijl van de concessie Zeeland.

GADO/Gado Reisnet

De laatste huisstijl van de GADO had een gele basis met op de zijkant, bijna tegen de achterkant, rode, witte en blauwe diagonale vlakken met daarin het logo verwerkt.

Gemeente Vervoerbedrijf Arnhem

Gemeentelijk Vervoerbedrijf Groningen (GVB)

De bussen van het GVB van Groningen hadden een grijze basis met rode vlakken op de zijkanten, voorkant en de achterkant van de bus. In een uitzonderlijk geval werd ook een bus, type CSA II in deze kleuren gehuisstijld zoals nevenstaande foto laat zien, ofschoon de meeste exemplaren in de landelijke lichtrode/beige kleuren bleven rijden; het betrof dan ook meestal bussen van de types, Mercedes-Benz O405 en Berkhof 2000NL. Sommige bussen bleven t/m 2005 in deze huisstijl rijden, daarna werden ze overgespoten naar de Arriva huisstijl.

GVU

Verkeersblauw met wit. Deze huisstijl kwam te vervallen per 8 december 2013, nadat het GVU werd opgeheven.

Hermes

Tot en met 2008

Tot en met 2008 reden vrijwel alle stadsbussen in Eindhoven in een crèmekleurige basis met rode schotplaten. Enkele bussen reden nog in de oude stadsbusstijl van Zuidooster of hadden een volledig witte basis of reden in de huisstijl van Phileas.

Wit als hoofdkleur met gele/blauwe diagonale vlakken. Deze huisstijl werd vervangen door een huisstijl met een modernere uitstraling.

Tot en met 2016

De huisstijl van Hermes was grijs als hoofdkleur, met een blauw vlak en gele/witte diagonale vlakken. Deze huisstijl is oer december 2016 opgeheven omdat de bussen in de regio ZO-Brabant per bovengenoemde datum de huisstijl van Bravo gingen dragen.

Limex

Witte basis met rode schortplaten en blauwe streep. Het rode vlak loopt onder een hoek van 60 graden vanaf de schortplaten naar de bovenste hoek achterin en loopt door over de achterkant. Sommige bussen reden ook met de huisstijl van andere vervoerders zoals BBA en De Lijn.

Lovers Rail

Lovers Rail had twee kleurstellingen op de wagons. Donkerblauw met groen en lichblauw met middelblauw.

Afbeelding gewenst

                   

Midnet

MTI

Donkerblauwe busjes met een groot MTI-logo.

NoordNed

Kikkergroene basis met donkergroene schortplaten en blauw/witte opschriften.
Sommige bussen reden rond met de oude huisstijlen van o.a. VEONN en FRAM. Eén trein op de Noordelijke Nevenlijnen had dezelfde kleurstelling. De meeste Wadlopers reden rond in de voormalige huisstijl van de NS.

Novio

Witte basis met rode schortplaten. Deze huisstijl verdween in 2010 toen Novio verplicht ging rijden onder de formule Breng met voorgeschreven huisstijl.

NS International

De huisstijl van de Intercity direct was tot de vervanging/revisie van de locs en de rijtuigen wit met rode basis en heidepaarse / lichtroze accenten (afhankelijk van soort rijtuig). De nieuwe huisstijl van de ICR is gelijk aan de ICM, geel met een blauwe band.

OAD

Witte basis met gele schortplaten en grijze vegen op de zijkant van de bus (huidige huisstijl van Oad Reizen)

              

Oostnet

Afbeelding gewenst

                   
Witte basis met donkergrijze schortplaten en een donkergrijs vlak op de zijkanten en achterkant van de bus en een rode en blauwe lijn op de voor- en zijkanten van de bus.

Qbuzz

De kleuren van Qbuzz waren de kleuren van de Prinsenvlag (oranje, wit en blauw ook wel oranje, blanje, bleu). Deze huisstijl werd alleen in de concessie Zuidoost-Fryslân (2009-2016) op de MAN Lion's City-bussen gehanteerd. Deze bussen hadden ook regionale kenmerken, waaronder een aantal grote pompeblêden en opschriften provinsje Fryslân, provincie Fryslân.

RET

Groen met wit en een rode band.

Tot en met de instroom van de Citadis-trams had de RET een wit-groene huisstijl, gebaseerd op het wapen van Rotterdam. Deze huisstijl verdween eind 2012 toen de laatste bussen van het type Den Oudsten Alliance B96 buiten dienst gingen. Slechts in incidentele gevallen duikt deze huisstijl nog wel eens in het straatbeeld op.

              

Stadsbus Maastricht

Stadsvervoer Nederland

Witte basis met rode schortplaten.

SVD

Wit als hoofdkleur met een rode lijn bij de bussen en rode velgen.

Syntus

Deze huisstijl werd tot 8 december 2013 gebruikt op het materieel in de Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Eerder ook in de concessie Achterhoek.

Vancom

Witte basis met rode schortplaten en blauwe streep. Het rode vlak loopt onder een hoek van 60 graden vanaf de schortplaten naar de bovenste hoek achterin en loopt door over de achterkant. Huisstijl werd later overgenomen door Arriva (alleen in Zuid-Limburg) en nog later door Connex (Limex).

Afbeelding gewenst

              

Veolia Transport

VEONN

Witte basis met licht-/donkerblauwe schortplaten.

Doordat VEONN maar korte tijd heeft bestaan reed deze vervoerder ook met bussen in de huisstijl van de voormalige vervoerder zoals ESO-streekgeel/grijs, FRAM-blauw en DVM/NWH-geel/blauw.

Afbeelding gewenst

              

VSL

Gele basis met blauwe schortplaten geschetst door een groene dikke lijn

Afbeelding gewenst

              

Zuidooster

Gele basis met grijze schortplaten en een lichte- en een donkerblauwe streep rondom de bus. Stadsbussen gebruikten een witte basis met bruine en rode strepen en een grijskleurig dak.

Afbeelding gewenst

                   

Zie ook

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. Nieuwe bussen van EBS
  2. Richtlijnen huisenstijl, 8 november 2008: http://www.gvb.nl/extranet/huisstijl/Pages/Richtlijnenhuisstijl.aspx
  3. Stijlimpressie R-net
  4. Huisstijl Openbaar Vervoer Noord-Brabant Provincie Noord-Brabant
Concessiekaart - Concessietabel - OV-autoriteiten - Vervoerders - Huisstijlen - Naslagwerk - Grensoverschrijdend OV - Tijdelijke lijnen - Voormalige ov-lijnen in NL - Treinstations - Busstations - Bus- & tramhaltes - Metrostations - Sneltramhaltes - Buurtbussen - Snelbussen - Nachtbussen - Treinseries Nederland - Treinseries België - Dienstregelingen - Dienstregeling naar jaar - Winterdienstregeling - Deelfietssystemen - Vragen? OV Vraagbaak
Zoek alle lijnen op de wiki op lijnnummer - Lijnoverzichten met huidige Nederlandse lijnen:
0-4 | 5-9 | 10-19 | 20-29 | 30-39 | 40-49 | 50-59 | 60-69 | 70-79 | 80-89 | 90-99 | 100-149 | 150-199 | 200-249 | 250-299 | 300-349 | 350-399 | 400-449 | 450-499 | 500-549 | 550-599 | 600-649 | 650-699 | 700-749 | 750-799 | 800-899 | 900-999 | 1000+ | ABC