RET

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De RET (Rotterdamse Elektrische Tram) is van oorsprong de stadsvervoerder in Rotterdam (inclusief Pernis en Hoogvliet). Door uitbreidingen omvat het netwerk de gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Capelle aan den IJssel en de Albrandswaard (Rhoon en Poortugaal). Daarnaast rijdt de metro naar Spijkenisse, rijdt tramlijn 25 naar Barendrecht Carnisselande en rijden er onder de naam BOB-bus nachtbussen naar Ridderkerk, Maassluis - Hoek van Holland, Krimpen aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en naar Berkel en Rodenrijs, Pijnacker en Zoetermeer.

De RET ontstond in 1927 toen de gemeente Rotterdam zich de private RETM (Rotterdamsche Electrische Tramweg Maatschappij) toe-eigende. Vanaf toen was de RET een gemeentelijke dienst van de gemeente Rotterdam.

Vanaf januari 2007 opereert de RET als zelfstandig bedrijf (naamloze vennootschap). De gemeente Rotterdam is 100% eigenaar van RET NV. Het materieel wordt ondergebracht in een aparte BV (RET Materieel BV), een volle dochter van RET NV. Het onderhoud van de infrastructuur wordt ondergebracht in een aparte vennootschap RET Infrastructuur B.V., waarvan de gemeente Rotterdam 100% aandeelhouder is.

De RET is de vaste vervoerder voor de Stadsregio Rotterdam. Om te voorkomen dat de concessie Bus Rotterdam aanbesteed zou moeten worden, werd de Stadsregio daarom in juli 2008 de juridische eigenaar van de RET, met de gemeente Rotterdam als de financiële eigenaar.

Aangezien in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte I stond dat het OV in de drie grote steden alsnog aanbesteed moest worden, kon de Stadsregio (als aanbestedende partij) deze constructie niet volhouden en werd de gemeente Rotterdam weer eigenaar van de RET.

Eind 2011 begon de aanbesteding van de nieuwe concessie Bus Rotterdam. Deze concessie omvatte zowel de vorige concessie Bus Rotterdam (die alleen het stadsvervoer in en om Rotterdam omvatte en werd gereden door de RET) als de concessie Rotterdam Bus Streek Overig (die het streekvervoer rond Rotterdam omvatte en werd gereden door Qbuzz).

Bij de aanbesteding van deze concessie schreven Qbuzz, Connexxion en de RET in. Op 14 maart 2012 werd bekendgemaakt dat de RET de nieuwe concessie Bus Rotterdam mocht gaan verzorgen t/m december 2019.

De RET rijdt de metro-, tram- en buslijnen uit de concessies Rail Rotterdam en Bus Rotterdam en exploiteerde het veer tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte.