Qbuzz

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Qbuzz logo.svg

Qbuzz is een Italiaans openbaarvervoerbedrijf met zijn hoofdvestiging in Amersfoort. Het bedrijf is eigendom van BusItalia, dat weer volledig eigendom is van de Ferrovie dello Stato Italiane, dat weer volledig in handen van de Italiaanse staat is.

Geschiedenis

Qbuzz is in april 2008 opgericht door de voormalige Connexxion-bestuurders Rob van Holten en Leon Struijk. De oprichting van Qbuzz was controversieel: NS nam een belang van 49% in Qbuzz. De andere streekvervoerders vonden dat oneerlijke concurrentie, omdat de Nederlandse staat alle aandelen bezit van de Nederlandse Spoorwegen. De rechter oordeelde uiteindelijk in diverse rechtszaken in het voordeel van Qbuzz.

In juli 2012 werd bekend dat NS de overige 51% aandelen van Qbuzz wilde overnemen. In maart 2013 heeft NS het overnameplan voorgelegd aan de ondernemingsraad en op 29 april 2013 werd de overname afgerond. Hiermee kwam het bedrijf volledig in de handen van NS-dochter Abellio The Netherlands.

Op 31 augustus 2017 werd bekend dat NS Qbuzz voor € 30 miljoen heeft verkocht, waarbij het bedrijf is overgegaan naar het Italiaanse BusItalia. BusItalia waardeert de identiteit van de vervoerder en het bedrijfsmodel en het bedrijf zal deze voorlopig in stand houden. Op korte termijn zullen er geen grote veranderingen bij Qbuzz plaatsvinden voor reizigers en werknemers. Ook andere vervoerders uit Nederland waren in eerste instantie in de race voor Qbuzz, maar die vielen af vanwege het lage bedrag dat ze boden voor Qbuzz.

Gewonnen aanbestedingen

Qbuzz schreef als enige vervoerder in op de concessies Zuidoost-Fryslân en Rotterdam Bus Streek Overig. Deze concessies werden ook gewonnen door Qbuzz.

In 2009 verwierf Qbuzz de concessie GD (stads- en streekvervoer in de provincies Groningen en Drenthe, met uitzondering van kleinschalig vervoer). De gunning van deze concessie verliep niet zonder problemen; de bestaande vervoerder Arriva meende dat de gunning niet eerlijk was verlopen en spande een rechtszaak aan. Uiteindelijk besliste de rechter in het voordeel van Qbuzz.

In 2010 schreven Qbuzz en Connexxion zich in voor de concessie Regio Utrecht. Deze aanbesteding werd in 2011 in het voordeel van Qbuzz beslist. Echter, de procedure was volgens Connexxion oneerlijk verlopen en het BRU besloot om de hele aanbestedingsprocedure opnieuw uit te voeren.

Opnieuw dongen Connexxion en Qbuzz mee naar de nieuwe concessie. Op 8 oktober 2012 maakte het Bestuur Regio Utrecht bekend dat het de concessie Regio Utrecht opnieuw gunde aan Qbuzz. Connexxion heeft hiertegen opnieuw bezwaar gemaakt. De onafhankelijke commissie, die het BRU adviseerde over het aangetekende bezwaar, oordeelde echter in het voordeel van Qbuzz. Connexxion stapte daarop opnieuw naar de rechter. Op 2 mei 2013 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven beslist dat de gunning van de concessie aan Qbuzz in stand blijft. Vanaf 8 december 2013 verzorgt Qbuzz onder de merknaam U-OV al het openbaar vervoer in de concessie Regio Utrecht.

In 2017 schreef Qbuzz zich in voor de concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem. De andere inschrijvers waren Arriva en EBS. Op 10 januari 2018 werd bekend dat Qbuzz de concessie had gewonnen.

De nieuwe concessie Groningen-Drenthe die in december 2019 ingaat werd na de aanbesteding opnieuw gewonnen door Qbuzz

Concessies

Huidige concessies

Voormalige concessies

Materieel

Qbuzz maakt gebruik van de volgende bustypen:

Daarnaast rijdt Qbuzz de tramdienst van Utrecht met trams van de types SIG en Urbos. Ook rijden ze de treindienst op de MerwedeLingelijn met treinstellen van het type GTW.

Zie ook

  • Qbis - het besturingssysteem van de boordcomputers in het materieel van Qbuzz.

Externe link