Connexxion

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Connexxion logo 2.svg

Connexxion is een Nederlandse vervoersmaatschappij die voornamelijk actief is in het stads- en streekvervoer per bus. Daarnaast exploiteert men één treinconcessie en de veerdienst Maassluis - Rozenburg. Het bedrijf is mede actief in het taxivervoer (Connexxion Taxi Services), touringcarvervoer (Connexxion Tours) en ambulancevervoer. Ook is het eigenaar van Techno Service Nederland (TSN) dat onderhoud verricht aan bussen en andere bedrijfswagens. Verder heeft Connexxion een belang van 32,8% in REISinformatiegroep BV (9292.nl). Eerder had men een belang in Waterbus BV, maar dit bedrijf werd na verlies van de concessie Waterbus Rotterdam-Drechtsteden per 1 januari 2010 opgeheven.

Geschiedenis

Connexxion komt voort uit een fusie van de VSN-bedrijven Midnet, Oostnet, ZWN en NZH in mei 1999 (bekijk de eerste dienstregelingen). In de begintijd schreef het bedrijf zijn naam als conneXXion. In 2000 is dit veranderd in Connexxion, met een hoofdletter C en kleine x'en. Op de voertuigen is de C geschreven in onderkast, de officiële bedrijfsnaam heeft echter sinds 2000 een hoofdletter.

Het bedrijf was volledig eigendom van de Nederlandse staat, vertegenwoordigd door het Ministerie van Financiën, maar werd in 2007 voor twee derde verkocht aan een consortium van het Franse Transdev en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Eind 2012 heeft de overheid de resterende aandelen verkocht. Transdev bezat sindsdien 75% van de aandelen en de combinatie BNG/Connexxion Holding bezat de rest. Tussen 2011 en 2013 heette het moederbedrijf van Connexxion Veolia Transdev, maar na een mislukte fusie is het bedrijf Transdev later weer zelfstandig geworden. Eind januari 2013 is het belang van BNG verder gedaald naar 13,6%, sindsdien heeft Transdev 86,4% van de aandelen in handen.

Materieel

Bus

Trein

Connexxion voert de treindienst op de Valleilijn uit met vijf Protos-treinstellen. Het bedrijf huurde tot de zomer van 2013 daarnaast van NS Financial Services enkele Plan V-stellen. Ter vervanging hiervan rijden er sinds het voorjaar van 2018 2 Flirt-3-treinen. Tussen 2013 en 2018 reden enkele GTW-treinstellen op de Valleilijn.

Voor de treindienst Almelo-Mariënberg huurde Connexxion eerst twee Wadlopers (voor dit traject omgedoopt in Veenexxpres). Vanaf 2007 werd de treindienst uitbesteed aan Syntus, die hier LINT's inzette. Op 8 december 2013 is deze concessie ingevoegd bij de concessie Vechtdallijnen. Sindsdien exploiteert Arriva die treinverbinding.

Concessies

Klik op de concessie voor meer informatie

Aandelen in andere vervoerbedrijven

Vanaf 1 januari 2007 werd Connexxion 100% eigenaar van het Utrechtse stadsvervoerbedrijf GVU NV. Dit bedrijf verdween per 8 december 2013 uit het straatbeeld.

Ook was het bedrijf eigenaar van het Nijmeegse Novio NV. Dit laatste bedrijf verdween per 9 december 2012, maar keerde op 8 december 2013 terug onder de naam OV Regio IJsselmond.

Connexxion is sinds juni 2007 voor 100% eigenaar van het vervoerbedrijf Hermes, dat busdiensten exploiteert in de regio Eindhoven/Helmond en in Arnhem en Nijmegen.

Connexxion was voor een derde eigenaar van de Achterhoekse vervoerder Syntus, maar kondigde in juni 2007 aan om zijn aandeel in Syntus te verkopen aan de twee andere aandeelhouders, de NS en het Franse Keolis. Op die manier hoopte het bedrijf de impasse waar Syntus zich in bevindt te doorbreken. De verkoop is op 14 september 2007 gerealiseerd.

Zie ook

Externe links