GVU

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

GVU (inclusief voorlopers) was iets meer dan 109 jaar lang het stadsvervoerbedrijf in de stad Utrecht. Op 8 december 2013 kwam het stadsvervoer in Utrecht na een openbare aanbesteding in handen van Qbuzz. Dit bedrijf exploiteert het openbaar vervoer onder de merknaam U-OV.

Geschiedenis

Het gemeentevervoerbedrijf van Utrecht werd opgericht in 1904. In dat jaar werd besloten tot het aanleggen van een gemeentelijk elektrisch tramnet. Op 20 juni 1906 reed de GTU (Gemeentelijk Trambedrijf Utrecht) voor het eerst. Vanaf 1925 werden er ook buslijnen ingesteld, in de 15 jaar die daarop volgen werden steeds meer tramlijnen "verbust".

In 1939 reed de gemeentelijke tram voor het laatst en werd het busbedrijf samengevoegd met andere gemeentelijk diensten in het GEBRU (Gemeentelijk Gas-, Electriciteit-, Bus- en Radiobedrijf Utrecht), in 1954 werd dit GEVU (Gemeentelijk Energie- en Vervoerbedrijf Utrecht). In 1977 werd het energiebedrijf afgesplitst en ontstond de naam GVU.

In 2004 werd het GVU een N.V. met de gemeente als enige aandeelhouder, de gemeente verkocht de aandelen in 2007 aan Connexxion.

GVU verzorgde tot 8 december 2013 het busvervoer in de gemeente Utrecht, diverse buslijnen tussen Utrecht Centraal en Maarssen en enkele lijnen in het buitengebied ten noorden van de stad. Deze lijnen vormden samen de Concessie Stadsvervoer Utrecht.

Wagenpark

Het wagenpark van GVU bestond de laatste jaren hoofdzakelijk uit Van Hool-lagevloerbussen, in verschillende uitvoeringen variërend van 9,5 meter lange midibussen tot de 25 meter lange dubbelgelede bussen.

Connexxion-bussen

In 2008 veranderde er veel in het GVU-wagenpark, de laatste gelede Den Oudsten B88/Volvo B10MG werden afgevoerd en vervangen door de oude bussen van de Zuidtangent, dit zijn gelede Van Hool's en dus een logische aanvulling op het Utrechtse wagenpark. Tegelijk werden 14 newA330's doorgeschoven naar Novio. Het tekort dat hierdoor bij GVU ontstond werd later aangevuld met diverse bussen afkomstig van Connexxion en Hermes.

De van Connexxion overgenomen bussen zijn aan de buitenzijde overgeplakt in het blauw/witte GVU-kleurenschema, bij de Van Hool's is ook het interieur grotendeels gelijk gemaakt aan de overige GVU-bussen. De andere bussen hebben nog het originele interieur.

Limerick award

In 2003 hield GVU een wedstrijd ('Limerick Award') waarbij de deelnemers een limerick moesten verzinnen. Sindsdien zijn diverse bussen voorzien van stickers met een limerick.

Limericks

Er was eens een man uit Rijnsweerd,
Die riep door de bus: 'k Zit verkeerd!
Hij begon zelfs te huilen,
Ik wil niet naar Zuilen!
Toen is de chauffeur maar gekeerd

(Lynda Heemstra)

Er was eens een meisje uit Leidsche Rijn
die wilde bij haar vriendje in Zuilen zijn
dus nam ze de bus
en bracht hem een kus
en dat met de vaart van een sneltrein

(Dik Schalker)

Een bejaarde kaptein uit Hoograven
kon al lang niet meer rennen of draven,
slecht ter been naar het scheen
ging hij toch zalig heen...
en terug met de bus naar de haven

(Geert Noordhof en Noor Schoen)