Zuidtangent

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een bus van de Zuidtangent.

De Zuidtangent was de naam voor een verzameling snelbuslijnen ten zuiden van Amsterdam, met als middelpunt de plaatsen Hoofddorp en Schiphol. Vanaf december 2011 is de formule Zuidtangent samengevoegd met het R-NET.

De bussen reden grotendeels over vrijliggende busbanen. Op het moment van de naamswijziging waren twee lijnen in gebruik, en bestonden nog plannen voor een aantal nieuwe lijnen, deze zijn vooralsnog niet uitgevoerd.

Lijn 300: Station Amsterdam Bijlmer ArenA - Station Haarlem

In 2002 werd de eerste lijn geïntroduceerd, lijn 300. De lijn begon bij het station Amsterdam Bijlmer ArenA (eerst tijdelijk op de Foppingadreef, maar later op het definitieve busstation), vervolgens ging de bus via Ouderkerk aan de Amstel, het busstation van Amstelveen, Schiphol Plaza, Hoofddorp en Vijfhuizen naar het station van Haarlem rijden. Tussen de busafrit bij Schiphol Noord tot de Schipholweg in Haarlem liep de lijn op een volledig eigen busbaan met twee tunnels en enkele hooggelegen viaducten.
Deze lijn reed aanvankelijk 8x/uur in de spitsuren, 6-7x/uur in de daluren en op zaterdag en 4x/uur in de avonduren en op zondag. Vanaf december 2007 werd deze frequentie fors verhoogd tot 10x/uur op maandag t/m vrijdag overdag, 8x/uur op zaterdag en 6x/uur in de avonduren en op zondag.

Lijn 310: Nieuw-Vennep - Station Amsterdam Zuid

Op 9 december 2007 werd de tweede lijn geopend. Deze ging rijden van P+R Getsewoud in Nieuw-Vennep via Hoofddorp, Schiphol (Plaza), de A4 en het VU Medisch Centrum naar station Amsterdam Zuid. In tegenstelling tot de andere lijn reed de helft van de bussen maar tot Schiphol Plaza. In Hoofddorp takte deze lijn aan bij lijn 300 en tot Schiphol Noord werd op hetzelfde traject als lijn 300 gereden. Op het gezamenlijke traject werd overdag twaalf tot wel zestien keer per uur gereden.

Materieel

Serie Bustype Opmerkingen
7841, 7842 Van Hool New AG300 Groen uitgevoerd, reden tijdelijk in Almere
7843 - 7873 Van Hool New AG300 7843 en 7844 eerst groen, later Sternetrood. Na overgang nieuwe concessie naar het GVU.
9182 - 9227 Mercedes-Benz Citaro G 9226 en 9227 eerst in het groen in Almere, daarna Zuidtangentrood.

Toekomstplannen

De volgende plannen waren meerdere malen geopperd door verschillende partijen.

  • Doortrekken van Haarlem naar IJmuiden of zelfs Uitgeest
  • Doortrekken van Bijlmer ArenA naar Diemen en IJburg (route van de huidige GVB-lijn 66)
  • Doortrekken van lijn 310 van Nieuw-Vennep naar Lisse en Sassenheim
  • Nieuwe Oosttak naar Aalsmeer en Uithoorn (begin aftakking ligt gereed tussen De Hoek en Beukenhorst)
  • Nieuwe lijn tussen de busstations van Amstelveen en Uithoorn

Deze plannen waren anno december 2011 nog niet uitgevoerd.