MerwedeLingelijn

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De MerwedeLingelijn (afkorting: MLL) is de naam van de treindienst tussen Dordrecht en Geldermalsen. Deze lijn maakt gebruik van de Westelijke Betuwelijn.

Onder de naam MerwedeLingelijn wordt door de Provincie Zuid-Holland in samenwerking met diverse gemeenten gewerkt aan het verbeteren van de treindienst op dit traject, onder andere door het openen van nieuwe haltes, een frequentieverhoging en de aanleg van dubbelspoor op een aantal trajectdelen.

De lijn is aanbesteed en per dienstregeling 2007 gegund aan Arriva. Na een nieuwe aanbesteding heeft Qbuzz per dienstregeling 2019 de treindienst op deze lijn overgenomen.

Traject

Route 0sr.svg Geldermalsen
Route brug.png brug over de Linge
Route rsr.svg Beesd
Route rsr.svg Leerdam
Route rsr.svg Arkel
Route rsr.svg Gorinchem
Route rsr.svg Boven-Hardinxveld
Route rsr.svg Hardinxveld-Giessendam
Route rsr.svg Hardinxveld Blauwe Zoom
Route rsr.svg Sliedrecht
Route rsr.svg Sliedrecht Baanhoek
Route rsr.svg Dordrecht Stadspolders
Route rsIC0.svg Dordrecht

Latere aanpassingen

Verwachte lijnvoering op de MerwedeLingelijn voor 2011

Begin 2009 is door ProRail een gestart met de werkzaamheden die de bestaande spoorlijn een kwaliteitsimpuls moesten geven. Bij Dordrecht Stadspolders en Boven-Hardinxveld werd grondwerk verricht en zijn kabels en leidingen verplaatst om de verdubbeling van het spoor mogelijk te maken. Deze spoorverdubbelingen hebben ervoor gezorgd dat er met ingang van december 2010 elk kwartier een trein is gaan rijden tussen Dordrecht en Gorinchem.

In de loop van 2009 is ProRail gestart met de bouw van de stations Sliedrecht Baanhoek en Hardinxveld Blauwe Zoom. Deze zijn sinds halverwege 2011 in gebruik. De kwartiersdienst tussen Dordrecht en Gorinchem rijdt vanaf december 2018 een uur langer door.

Zie ook

Dienstregeling

Historische dienstregeling