ProRail

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

ProRail is beheerder van het Nederlandse spoorwegnet, en daarmee verantwoordelijk voor het correct functioneren ervan. ProRail heeft van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concessie toegekend gekregen voor het beheer van het Nederlandse spoorwegnet. Hiervoor ontvangt ProRail jaarlijks subsidie.

ProRail is een dochteronderneming van Railinfratrust BV, dat eigendom is van de Nederlandse Staat.

Verantwoordelijkheden

ProRail is verantwoordelijk voor het onderhoud aan het spoorwegnet (infrabeheer), de verdeling van de capaciteit (capaciteitsmanagement) en de dagelijkse aan- en bijsturing van de treindienst (verkeersleiding). Tevens is het verantwoordelijk voor nieuwbouw en de transferruimtes op stations. ProRail is niet meer verantwoordelijk voor reisinformatie: deze taak is in 2012 overgenomen door NS.

Diverse spoorprojecten zijn onder auspiciën van ProRail gerealiseerd, zoals de Hanzelijn, diverse nieuwe stations en capaciteitsvergrotingen. Hier is een lijst van infrastructurele projecten te vinden waar ProRail aan werkt.

ProRail ziet niet toe op de spoorwegveiligheid: die taak is sinds 2002 overgenomen door de overheid (Inspectie Leefomgeving en Transport).