Lijn 15 Groningen, Centraal Station - P+R Zernike

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 15
Vervoerder(s) Qbuzz
Concessie GD
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Groningen
Lijnkleur  15 
Formule Q-link logo.png
Materieel Mercedes-Benz CapaCity
Rijdt sinds 5 januari 2014
Voorganger(s) 15, 115
Frequenties
Spits 8x/uur (afhankelijk van vervoersvraag)
Spits (vakantie) rijdt niet (zomer)
Dal 6-8x/uur (afhankelijk van vervoersvraag)
Dal (vakantie) rijdt niet (zomer)
Avond 2x/uur (tot 19:40)
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 15 rijdt op het Zernikeplein op de Campus.

Lijn 15 rijdt van station Groningen via de Ringweg en Paddepoel naar Zernike.

Dienstregeling

  • Deze lijn rijdt volgens een flexibele dienstregeling; d.w.z. dat niet altijd alle ritten rijden, de maximale frequentie bedraagt 8x per uur.
  • Lijn 15 rijdt niet tijdens de zomervakantie. Lijn 1 is dan het alternatief.

Open instapbeleid

  • Bij de bussen op deze lijn mogen passagiers bij alle deuren instappen.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie GD is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
0,126 0,132 0,151 0,153 0,155 0,157 0,157 0,157 0,166 0,170 0,171 0,175 0,188

OVPay

In de concessie GD kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Groningen, Hoofdstation  
Route rsr.svg Groningen, Verzetsstrijderslaan  
Route rsr.svg Groningen, De Trefkoel  
Route rsr.svg Groningen, Crematoriumlaan  
Route rsr.svg Groningen, Nijenborgh  
Route rsr.svg Groningen, Zernikeplein  
Route rsB0.svg Groningen, Zernike Noord    

Geschiedenis

Op 5 januari 2014 ging het Q-link van start. De lijnen 15 en 115 werden samengevoegd tot lijn 15 met de eerdergenoemde formule Q-link, de kleur van deze lijn werd oranje. Vanwege de drukte werden de bestaande gelede bussen vervangen door CapaCity's. Deze bussen kunnen, mede dankzij een hoge frequentie, veel passagiers vervoeren. Dientengevolge kwam de route door de Oranjebuurt te vervallen; alle ritten rijden over de Ring West. Op de route via de Oranjebuurt ging lijn 9 rijden.

Op 3 september 2017 werd de halte Westerhaven in de route opgenomen.

Op 10 december 2017 werd het aantal ritten verder uitgebreid, vanwege de stijgende passagiersaantallen. Tijdens de vakantieperioden bleven de frequenties ongewijzigd.

Vanaf 9 december 2018 ging deze lijn helemaal via de HOV-west en de ringweg naar Zernike rijden en kwamen dientengevolge de haltes Westerhaven en Rembrandt van Rijnstraat te vervallen. Voor wat betreft de frequenties bleven deze vrijwel ongewijzigd.

Voormalige route via de Westerhaven
Halte
Route 0sTr.svg Groningen, Hoofdstation  
Route rsr.svg Groningen, Westerhaven  
Route rsr.svg Groningen, Rembrandt van Rijnstraat  
Route rsr.svg Groningen, Winkelcentrum Paddepoel  

Op 15 december 2019 ging de nieuwe concessie GD in, die in handen bleef van Qbuzz. De halte De Trefkoel kwam op die datum te vervallen.

Op 17 augustus 2020 werden forse wijzigingen doorgevoerd in de dienstregeling in de nasleep van de Coronapandemie. Deze lijn ging voortaan met een basisfrequentie van 6x per uur rijden, maar naar gelang kunnen wel extra bussen ingezet worden. Buiten het Zerniketerrein kwamen alle tussengelegen haltes te vervallen, met uitzondering van de halte De Trefkoel voor een overstapmogelijkheid naar de binnenstad.

Op 3 januari 2021 werd de dienstregeling aangepast naar aanleiding van de veranderde reisbehoeften in de nasleep van de Coronapandemie. Op deze datum werd de maximale frequentie verhoogd naar 8x per uur en onderweg ging deze lijn ook stoppen bij de haltes Verzetsstrijderslaan, Voermanstraat en Kometenstraat.

Na de zomervakantie 2021 werd deze lijn ook weer opgenomen in de dienstregeling; in tegenstelling tot voorheen werd de frequentie verlaagd naar een basiskwartierdienst. Wanneer nodig konden wel extra bussen ingezet worden.

Op 11 december 2022 kwamen de haltes Voermanstraat, Winkelcentrum Paddepoel en Kometenstraat te vervallen en de lijn ging meer fungeren als snelbus voor Zernike, het alternatief voor de vervallen haltes zijn andere stads- en streekbussen en/of Qlink.