Breng

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Breng is sinds 13 december 2009 de merknaam waaronder het openbaar vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen wordt uitgevoerd.

Van 13 december 2009 t/m 8 december 2012 was vervoerbedrijf Novio de concessiehouder. Van 9 december 2012 t/m zeker 10 december 2022 is Hermes de concessiehouder. Beide vervoerbedrijven zijn eigendom van Connexxion.

De Breng-bussen rijden rond in een eigen huisstijl: bussen afkomstig uit Arnhem hebben een blauw dak met een witte basis. Bussen uit Nijmegen hebben een roze dak met een witte basis.

Een Breng-bus rijdt de stalling van Novio binnen

Met ingang van 9 december 2012 is de formule wat verder aangescherpt en werd ook de treindienst Arnhem-Doetinchem toegevoegd. Het vervoer is sindsdien onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Breng: Alle reguliere stads- en streekbussen
  • Breng direct: Snelbusverbindingen zoals de RijnWaalsprinter en de treindienst Arnhem - Doetinchem.
  • Breng Buurt: Buurtbussen
  • Breng flex: Flexbussen
  • Breng Nacht: Nachtbussen
  • Breng Trolley: Arnhemse trolleybussen


Bij Novio reden de buurtbussen onder de noemer Breng Lokaal.

Wagenpark

Het wagenpark is per 9 december 2012 grotendeels vernieuwd. Alle streekbussen werden vervangen door nieuwe bussen van het type MAN Lion's City. Een deel van deze bussen heeft een luxer interieur en zijn bedoeld voor de HOV-lijnen (Breng Direct). Enkele dieselbussen zijn gebleven als reservebussen. In Arnhem stroomden nieuwe trolleybussen van HESS in en vervingen de oudste trolleybussen. Slechts enkele bussen van het type Van Hool AG300 resteren nog in de huidige inzet. Sinds 13 december 2009 rijden er Citaro-bussen in Nijmegen. Die bussen worden onverminderd ingezet. Ook de buurtbussen zijn vervangen door nieuwe busjes die plek bieden aan een rolstoelgebruiker, kinderwagen of rollator. Op enkele zwakke lijnen worden deze busjes eveneens ingezet.

Arnhem:

Nijmegen:

Voormalig wagenpark 2010-2012

Arnhem:

Nijmegen:

Zie ook

Website Breng