GADO

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO) was een voormalige vervoerder in Groningen / Drenthe.

Ontstaan

De GADO is in 1924 opgericht door een 3-tal zakenlieden uit Appingedam. Deze lieden bezaten een carrosseriebedrijf en een werkplaats. Ze hadden aandelen in de GADO waarmee zij zichzelf verzekerden van afnames van carrosserieën.

Al snel begon de GADO met het uitbreiden van haar vervoersgebied, onder meer met lijnen naar Zuidbroek en Winschoten. Al snel volgden hieruit fusies met lokale vervoersbedrijven. In 1938 volgde een overname van de GADO door de ATO, het busbedrijf dat de NS had opgericht om de grote concurrentiestrijd met lokale vervoerders aan te gaan. Later verdween de ATO van het toneel en werd GADO een rechtstreekse onderneming van de NS.

Tussen 1941 en 1975 werden tal van lokale vervoerbedrijven overgenomen door de GADO, waardoor zij nu de grootste Groningse streekvervoerder werd. In 1972 waren er fusiebesprekingen met de DVM, hierdoor kon een groot busgebied ontstaan in Groningen en Drenthe. Maar uiteindelijk mislukte de fusie wegens te grote verschillen tussen beide bedrijven.

Het einde

In 1974 werd de GADO door de NS ondergebracht in de ESO en daardoor uiteindelijk de VSN-Groep. In 1999 ging het hele GADO, waarvan de naam inmiddels gewijzigd was in Gado Reisnet, op in Arriva.