NS

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf Nederlandse Spoorwegen)
Ga naar: navigatie, zoeken
NS-logo

NS (oorspronkelijk de afkorting van Nederlandse Spoorwegen) is de grootste reizigersvervoerder van Nederland. Het bedrijf exploiteert uitsluitend reizigerstreinen. NS is een semi-staatsbedrijf: de Nederlandse Staat bezit 100% van de aandelen.

Het hoofdkantoor van NS is gevestigd in Utrecht (naast station Utrecht Centraal), maar er zijn talloze nevenvestigingen in het hele land.

Dochterbedrijven

NS heeft een aantal activiteiten uitbesteed aan dochterbedrijven. Het bekendste dochterbedrijf is NS Reizigers (NSR), dat verantwoordelijk is voor het binnenlandse reizigersvervoer en de kaartverkoop op de stations. Treinverbindingen over de HSL en naar het buitenland worden geëxploiteerd door NS International (voorheen bekend als NS Hispeed). Verantwoordelijk voor het onderhoud, schoonmaken en rangeren van treinmaterieel is NedTrain.

Het vastgoed dat in bezit is van NS (zoals stationsgebouwen en kantoren) wordt beheerd en geëxploiteerd door NS Poort (ontstaan uit delen van NS Stations, NS Vastgoed en NS Commercie). NS Poort verhuurt bijvoorbeeld winkelruimtes op stations, maar is ook verantwoordelijk voor ontwikkeling van stationsgebieden.

Veel horeca- en winkelformules op stations worden geëxploiteerd door NS Stations Retail. NS Stations Retail (tot 2012: Servex) ontwikkelt eigen formules (zoals bijvoorbeeld Kiosk en Smullers), maar is ook franchisenemer van bestaande winkelformules. Voorbeelden hiervan zijn Burger King en AH to Go.

Daarnaast was NS eigenaar van Qbuzz en mede-eigenaar van HTM. Deze bedrijven waren ondergebracht bij Abellio.

Materieel

NS maakt(e) gebruik van de volgende materieelsoorten:

Huidig

Intercitymaterieel

Sprintermaterieel

Hogesnelheidsmaterieel

Locomotieven

Voormalig materieel

Toekomstig materieel

Trajecten

NS gebruikt in dienstregeling 2023 bijna alle sporen in het land (het Hoofdrailnet en enkele gedecentraliseerde spoorlijnen), met uitzondering van de onderstaande verbindingen. Een apart geval is het traject Maastricht - Eijsden, onderdeel van het Hoofdrailnet. Deze treindienst (serie 5350) wordt in opdracht van NS uitgevoerd door de NMBS.

Uitgevoerd door Arriva

Uitgevoerd door Qbuzz

Uitgevoerd door Connexxion

Uitgevoerd door Hermes (onder merknaam Breng)

Uitgevoerd door Keolis Nederland

Zie ook

Externe link