Eurostar

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Eurostar is een hogesnelheidstreindienst die bestaat sinds 14 november 1994. Het bedrijf exploiteert alle hogesnelheidstreinen door de Kanaaltunnel tussen Engeland en het vaste Europese land. Het hoofdkantoor is gevestigd in London.

Eurostar netwerk

Halte
Route rer.svgRoute 0sr.svg London St. Pancras International
Route rer.svgRoute rsr.svg Ebbsfleet International
Route rer.svgRoute rsr.svg Ashford International
Route rer.svgRoute rsGr.png Grens Groot-Brittannië - Frankrijk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Calais Fréthun
Route ralr s ralr.svg Lille Europe
Route rlr.svgRoute rsIC0.svgRoute rlr.svg Paris Nord
Route rlr.svgRoute rer.svgRoute rsGr.png Grens Frankrijk - België  
Route rlr.svgRoute rer.svgRoute rsICr.svg Brussel-Zuid
Route rlr.svgRoute rer.svgRoute rsGr.png Grens België - Nederland  
Route rlr.svgRoute rer.svgRoute rsICr.svg Rotterdam Centraal
Route rlear.svgRoute rsIC0.svg Amsterdam Centraal
Route rs0.svgRoute rlr.svg Marne-la-Vallée-Chessy
Route rer.svgRoute rlear.svg  
Route rer.svgRoute rlr.svgRoute rsr.svg Lyon Part-Dieu
Route rer.svgRoute rlr.svgRoute rsr.svg Avignon TGV
Route rer.svgRoute rlr.svgRoute rs0.svg Marseille Saint-Charles
Route rer.svgRoute rsr.svg Moutiers-Salins-Brides
Route rer.svgRoute rsr.svg Aime-la-Plagne
Route rer.svgRoute rs0.svg Bourg-St-Maurice

Het netwerk van Eurostar bestaat uit meerdere lijnen die allemaal beginnen of eindigen in London.

  • London - Brussel (ongeveer zes keer per dag)

Deze diensten stoppen bijna altijd in Lille. Ebbsfleet, Ashford en Calais worden onregelmatig en in verschillende combinaties bediend.

  • London - Parijs (ongeveer dertien keer per dag)

Deze diensten stoppen bijna altijd in Lille. Ebbsfleet, Ashford en Calais worden onregelmatig en in verschillende combinaties bediend.

  • London - Amsterdam (ongeveer twee keer per dag)

Deze diensten stoppen soms in Lille. Ebbsfleet, Ashford en Calais worden niet bediend door deze diensten.

  • London - Marne-la-Vallée-Chessy, London - Marseille & London - Bourg-St-Maurice

Door de invloeden van de Corona-pandemie rijden deze diensten niet. Er is nog geen datum aangekondigd wanneer deze diensten hersteld zullen worden.

Geschiedenis

Op 14 november 1994 begonnen de diensten van Eurostar tussen het toenmalige Britse eindpunt London Waterloo en Brussel en Parijs. Het traject vanaf London naar de kanaaltunnel werd afgelegd over de reguliere spoorlijnen. Tussen het Franse tunnelportaal van de Kanaaltunnel en Parijs werd al wel over een hogesnelheidslijn gereden. Vanaf Lille richting de Belgische hoofdstad reden de Eurostar treinen ook over de reguliere spoorlijnen 94 en 96.

Op 14 december 1997 werd de Belgische hogesnelheidsspoorlijn volledig geopend en reden de Eurostar treinen van en naar Brussel ook op het Europese vasteland volledig op maximale snelheid, waardoor een tijdswinst van 30 minuten geboekt werd.

Het laatste gedeelte van de Britse hogesnelheidslijn werd op 14 november 2007 in dienst gesteld, waardoor de Eurostar treinen 20 tot 30 minuten sneller op bestemming aan kwamen. Hierbij werd het begin- en eindpunt in London verplaatst van station Waterloo naar station St. Pancras. De oude terminal werd in eind 2018 weer in gebruik genomen voor binnenlandse treinen.

Met ingang van 4 april 2018 introduceerde Eurostar rechtstreekse treinen vanaf Amsterdam en Rotterdam naar London en terug. Tot oktober 2020 moesten reizigers echter met een eerdere Thalys of Intercity Brussel trein naar Brussel reizen, om daar door de douane te gaan. In de dienstregeling van de Eurostar was niet genoeg tijd ingebouwd om reizigers in Brussel terug in dezelfde trein te laten stappen om hun reis te vervolgen naar London. Op de terugweg naar Nederland speelde dit probleem niet, aangezien de douanecontrole plaats vond in London zelf. Sinds oktober 2020 is het mogelijk om in Amsterdam en Rotterdam door de douane te gaan en hoeven reizigers niet meer met een eerder trein naar Brussel af te reizen om daar door de douane te gaan.

Aan het begin van uitbraak van de Corona-pandemie in maart 2020 werden de frequentie van de Eurostar diensten drastisch verlaagd. Door de enorm lage reizigersaantallen was Eurostar bijna failliet geraakt en moest er hulp gevraagd worden aan de Engelse en Franse spoorwegen. Ondertussen zijn het aantal diensten van de Eurostar weer verhoogd, maar nog steeds niet op het niveau van voor de Corona-pandemie. Eurostar nam aan het begin van de pandemie het besluit om Ebbslfeet, Ashford en Calais niet meer te bedienen. Ook de treinen van en naar Marne-la-Vallée-Chessy (Disneyland Parijs), Marseille en Bourg-St-Maurice rijden niet meer. Eurostar heeft aangekondigd om Ebbsfleet en Ashford vanaf 2023 weer te bedienen. De andere stations en lijnen blijven in de nabije toekomst niet meer bediend worden.