Brussel-Zuid

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Brussel-Zuid
Plaats Sint-Gillis
Land België
Verkorting FBMZ
NS-verkorting Brusz
Vervoerder(s) NS International, NMBS, SNCF, Thalys, DB, Eurostar

Station Brussel-Zuid (Bruxelles-Midi in het Frans, bij NS ook bekend als Brussel-Zuid/Midi) is het grootste en belangrijkste station van zowel Brussel als heel België. Het heeft rechtstreekse verbindingen met alle regio's van België en met alle buurlanden van België. Het station huisvest één van de terminals van Eurostar en is een knooppunt in het netwerk van Thalys. Het station is vanuit Nederland rechtstreeks bereikbaar met de series 9200, 9300 en 9900.

Sommige delen van het station verkeren in een desolate toestand. In de jaren '90 is begonnen met de vernieuwing van het station, mede vanwege de komst van Eurostar. Deze renovatie is door geldgebrek nooit verder gekomen dan de drie perrons, die nu worden gebruikt door de internationale hogesnelheidstreinen. De rest van het station wacht op een renovatie waarvoor regelmatig imponerende plannen worden gepresenteerd die om vaak onduidelijke redenen weer van tafel worden geschoven.

Brussel-Zuid is het begin- of eindpunt van de Brusselse Noord-Zuidverbinding (lijn 0), de HSL Brussel - Frankrijk (HSL 1) en de spoorlijnen Brussel-Zuid - Brussel-West - Schaarbeek (lijn 28), Brussel - Gent - Brugge - Oostende (lijn 50A), Brussel - Quevy - Hautmont (FR) (lijn 96) en Brussel - Charleroi (lijn 124).

Trein

In de dienstregeling 2019 stoppen de volgende treinen op station Brussel-Zuid:

Treinsoort Serie Lijn Traject Frequentie Opmerkingen
ICE International 10 Frankfurt (M) Hbf - Köln Hbf - Brussel-Zuid 6-7x/dag Stopt soms op sommige stations tussen Frankfurt en Keulen.
Intercity 1500 Blankenberge - Brugge - Gent-Sint-Pieters - Brussel-Centraal - Leuven - Landen - Hasselt - Genk 1x/uur
S-trein Brussel 1550 S6 (Aalst -) Denderleeuw - Geraardsbergen - Halle - Brussel-Zuid - Schaarbeek 1x/uur Rijdt in het weekend niet tussen Aalst en Denderleeuw.
Intercity 1700 Liège-Guillemins - Leuven - Brussel-Centraal - Mons - Quiévrain 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
S-trein Brussel 1750 S1 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid (- Nivelles) 1x/uur Rijdt ma-za tot 20:00. Rijdt op zo alleen Antwerpen-C - Brussel-Zuid en via Mortsel-Oude-God. Stopt za-zo niet op Buda, Bru-Congres en Bru-Kapellekerk. Stopt za op Ukkel-Stalle.
Intercity 1900 Tournai - Brussel-Centraal - Brussels Airport-Zaventem 1x/uur
S-trein Brussel 1950 S1 (Antwerpen-Centraal -) Brussel-Noord - Nivelles 1x/uur Rijdt op zondag niet tussen Antwerpen en Brussel-Noord. Stopt na 20:00 en in het weekend niet te Brussel-Congres.
Intercity 2000 Antwerpen-Noorderdokken - Brussel-Centraal - Charleroi-Sud 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
S-trein Brussel 2050 S10 Aalst - Denderleeuw - Jette - Brussel-Centraal - Brussel-Zuid 1x/uur In Brussel-Zuid gekoppeld aan S-trein 3850
Intercity 2100 Brussel-Zuid - Namur - Arlon (- Luxembourg) 1x/uur Rijdt slechts 3x/dag tussen Arlon en Luxemburg.
Intercity 2200 Gent-Sint-Pieters - Brussel-Centraal - Tongeren/Lokeren 1x/uur Rijdt in het weekend niet naar Tongeren maar naar Lokeren.
S-trein Brussel 2250 S3 Dendermonde - Jette - Brussel-Centraal - Denderleeuw - Zottegem 1x/uur In Zottegem gekoppeld aan de 1650. Rijdt niet in het weekend.
Intercity 2300 Oostende - Kortrijk - Denderleeuw - Brussel-Centraal - Brussels Airport-Zaventem 1x/uur Stopt in het weekend ook in Munkzwalm, Herzele, Burst en Haaltert.
Intercity 2400 (Tournai -) Brussel-Zuid - Namur - Liège-Saint-Lambert 1x/uur Rijdt in de spitsrichting van/naar Tournai. Rijdt niet in het weekend.
Intercity 2500 Brussels Airport-Zaventem/Brussel-Zuid - Brussel-Schuman - Namur - Dinant 1x/uur Rijdt in het weekend niet van/naar Brussels Airport maar van/naar Brussel-Zuid. Stopt in het weekend niet in Etterbeek.
Intercity 2800 Knokke - Brugge - Gent-Sint-Pieters - Brussels Airport-Zaventem 1x/uur
Intercity 3100 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid (- Charleroi-Sud) 1x/uur Rijdt op werkdagen Antwerpen - Brussel en in het weekend Antwerpen - Charleroi.
Intercity 3200 Sint-Niklaas - Dendermonde - Brussel-Centraal - Tournai - Kortrijk 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
Intercity 3300 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid 1x/uur
Intercity 3400 Turnhout - Brussel-Centraal - Binche 1x/uur Rijdt in het weekeinde alleen tussen Schaarbeek en Binche.
Intercity 3600 (De Panne -) Gent-Sint-Pieters - Aalst - Brussels Airport-Zaventem - Leuven - Landen 1x/uur Rijdt alleen in het weekend tussen Gent en De Panne.
S-trein Brussel 3650 S2 Leuven - Brussel-Centraal - Braine-le-Comte 1x/uur Rijdt niet op zondag.
Intercity 3700 Mons - Brussel-Centraal - Brussels Airport-Zaventem 1x/uur
S-trein Brussel 3750 S2 Leuven - Brussel-Centraal - Braine-le-Comte 1x/uur
S-trein Brussel 3850 S10 Dendermonde - Jette - Brussel-West - Brussel-Zuid 1x/uur Op Brussel-Zuid gekoppeld aan S-trein 2050.
S-trein Brussel 3950 S8 Brussel-Zuid - Etterbeek - Ottignies - Louvain-la-Neuve 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
Intercity 400 Welkenraedt - Liège-Guillemins - Leuven - Brussel-Centraal - Gent-Sint-Pieters - Kortrijk 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
Rijdt 's avonds alleen Kortrijk - Leuven.
Intercity 4500 Essen - Antwerpen-Centraal - Brussel-Centraal - Charleroi-Sud 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
Intercity 500 Eupen - Liège-Guillemins - Leuven - Brussel-Centraal - Gent-Sint-Pieters - Oostende 1x/uur
S-trein Brussel 6550 S8 Brussel-Zuid - Etterbeek - Ottignies 1x/uur
Piekuurtrein 7006 De Panne - Gent-Sint-Pieters (- Schaarbeek) 2-3x/ochtendspits Rijdt alleen in de ochtendspits. Rijdt niet in het weekend.
Piekuurtrein 8006 (Schaarbeek -) Gent-Sint-Pieters - Lichtervelde (- De Panne) 2-4x/ochtendspits Rijdt alleen in de middagspits. Rijdt niet in het weekend.
Eurostar 9100 Brussel-Zuid - Lille Europe - London St. Pancras International 1x/(2) uur Calais, Ashford en Ebbsfleet worden onregelmatig en in diverse combinaties bediend.
Intercity direct 9200 Amsterdam Centraal / Den Haag HS - Rotterdam Centraal - Breda - Antwerpen-Centraal - Brussels Airport-Zaventem - Brussel-Zuid 1x/uur Toeslag deel van het traject
Thalys 9300 Amsterdam Centraal - Brussel-Zuid - Paris Nord 1x/uur
Thalys 9400 (Dortmund Hbf -) Köln Hbf - Brussel-Zuid - Paris Nord 1x/2-4 uur Een enkele trein rijdt niet tussen Dortmund en Köln.
IZY 9600 Brussel-Zuid - Paris Nord 1-2x/dag Variabele reistijd per trein
TGV 9800 Brussel-Zuid - Strasbourg / Marseille / Montpellier Onregelmatig
Thalys 9900 Amsterdam Centraal - Bourg-St-Maurice / Marseille-St-Charles 1x/week (in seizoen)

Let op: Dit overzicht bevat alleen de Belgische basisdienstregeling. In de spitsuren kunnen er nog extra treinen rijden die niet in dit overzicht zijn opgenomen.

Historische dienstregeling

Metro

Metro nieuw.svg
Metrostation Zuidstation
Metronetwerk Brussel
Plaats Sint-Gillis
Lijn(en) 2, 3, 4, 6 en 51
Aan de noordzijde van het station ligt onder de overdekte straat een metrostation van de kleine ringlijn en van de Noord-Zuid prémetro. Op niveau -1 ligt een stationshal met toegangen naar de perrons die op niveau -2 en -3 liggen. Op niveau -2 stoppen de metro's richting Simonis en de trams richting het zuiden en op niveau -3 stoppen de metro's richting Elisabeth en de trams richting het noorden. Beide niveaus zijn voorzien van zowel een eilandperron voor het overstappen tussen tram en metro en het verlaten van het station als van zijperrons voor de toegang van het station.
Route
2 BHG: Elisabeth - Rogier - Kunst-Wet - Zuidstation - Weststation - Simonis Metro MIVB Gebied3.svg
6 BHG: Elisabeth - Rogier - Kunst-Wet - Zuidstation - Weststation - Simonis - Bockstael - Koning Boudewijn Metro MIVB Gebied3.svg
Route
3 BHG: Esplanade - De Wand - Noordstation - Rogier - Beurs - Zuidstation - Vanderkindere - Churchill Tram MIVB Gebied3.svg
4 BHG: Noordstation - Rogier - Beurs - Zuidstation - Albert - Vanderkindere - Helden - Stalle Parking Tram MIVB Gebied3.svg
51 BHG: Stadion - Belgica - IJzer - Zuidstation - Hallepoort - Ukkel-Kalevoet - Van Haelen Tram MIVB Gebied3.svg

Historische dienstregeling

Historische dienstregeling

Verbouwing

De geplande ombouw van de Noord-Zuid prémetro zal gevolgen hebben voor het metrostation. In het metrostation op de niveaus -2 en -3 worden de lage perrons opgevuld zodat er geen niveauverschillen meer zijn. Voor de overige tramlijnen zijn de wijzigingen ingrijpender. De toegang tot de prémetro in de overdekte straat komt te vervallen, de trams die hiervan gebruik maken zullen via een nieuwe tunnelingang in de Fonsnylaan achter het treinstation naar een nieuw ondergronds station rijden. Dit station is al in ruwbouw aanwezig in de stationshal op niveau -1. De trams zullen daarna via een nieuwe tunnel naar het nieuwe metrostation Grondwet rijden, vanaf waar ze de bestaande tunnels van de prémetro kunnen gebruiken.

Tram/Bus

Busstation.svg
Brussel-Zuid
Plaats Sint-Gillis
Entiteit(en) Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Vervoerder(s) MIVB
Vorm Stripbusstation
Type Statisch

Aan de noordzijde van het station ligt onder de sporen in de overdekte straat een tram- en busstation.

Route
32 BHG Avondtram: Bordet - Evere - Noordstation - De Brouckère - Beurs - Zuidstation - Vorst - Drogenbos Kasteel Tram MIVB Gebied3.svg
81 BHG: Montgomery - Merode - Mouterij - Flagey - Sint-Gillis - Zuidstation - Anderlecht Tram MIVB Gebied3.svg
82 BHG: Sint-Agatha-Berchem - Weststation - Zuidstation - Vorst - Drogenbos Kasteel Tram MIVB Gebied3.svg
Route
27 BHG: Zuidstation - Hallepoort - Luxemburg - Montgomery - Andromeda Stadsbus MIVB Gebied3.svg
49 BHG: Zuidstation - Wiels - Sint-Guido - Sint-Jans-Molenbeek - Bastenaken - Simonis Stadsbus MIVB Gebied3.svg
50 Brussel Zuidstation - Vorst Centrum - Ruisbroek Centrum - Lot Station Streekbus MIVB Gebied3.svg

Historische dienstregeling

Historische dienstregeling


Busstation.svg
Brussel-Zuid
Plaats Sint-Gillis
Entiteit(en) Vlaams-Brabant, Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Vervoerder(s) De Lijn, MIVB
Vorm Eilandpbusstation
Type Statisch

Aan de noordwestzijde van het station ligt aan de Paul-Henri Spaaklaan een overkapte busstation met twaalf perrons voor de lijnen van De Lijn.

Route
78 BHG: Zuidstation - Klein Eiland - Humaniteit Stadsbus MIVB Gebied3.svg
116 Brussel-Zuid - Anderlecht - Itterbeek - Dilbeek - Sint-Martens-Bodegem - Ternat - Sint-Katharina-Lombeek (- Essene) Streekbus De Lijn Gebied3.svg
117 Brussel-Zuid - Anderlecht - Itterbeek - Dilbeek Streekbus De Lijn Gebied3.svg
118 Brussel-Zuid - Anderlecht - Dilbeek - Itterbeek - Sint-Anna-Pede - Schepdaal (- Sint-Martens-Lennik) Streekbus De Lijn Gebied3.svg
136 (Sint-Agatha-Berchem -) Groot-Bijgaarden - Dilbeek - Sint-Jans-Molenbeek - Anderlecht - Brussel-Zuid - Sint-Gillis - Ukkel - Sint-Genesius-Rode - Alsemberg Streekbus De Lijn Gebied3.svg
137 Dilbeek - Sint-Jans-Molenbeek - Anderlecht - Brussel-Zuid - Sint-Gillis - Ukkel - Sint-Genesius-Rode - Alsemberg Streekbus De Lijn Gebied3.svg
140 Brussel-Zuid - Anderlecht - Sint-Kwintens-Lennik - Gooik - Leerbeek Streekbus De Lijn Gebied3.svg
141 Brussel-Zuid - Anderlecht - Itterbeek - Viezenbeek - Sint-Martens-Lennik - Sint-Kwintens-Lennik - Gooik - Leerbeek Streekbus De Lijn Gebied3.svg
142 Brussel-Zuid - Anderlecht - Vlezenbeek - Gaasbeek - Sint-Kwintens-Lennik - Gooik - Leerbeek Streekbus De Lijn Gebied3.svg
144 Brussel-Zuid - Anderlecht - Sint-Pieters-Leeuw - Sint-Laureins-Berchem - Oudenaken - Elingen - Pepingen - Kester - Leerbeek Streekbus (Flanders Bus i.o.v.) De Lijn Gebied3.svg
145 Brussel-Zuid - Anderlecht - Sint-Pieters-Leeuw - Breedhout - Pepingen Streekbus De Lijn Gebied3.svg
170 Brussel-Zuid - Anderlecht - Sint-Pieters-Leeuw - Halle Streekbus De Lijn Gebied3.svg
171 Brussel-Zuid - Anderlecht - Sint-Pieters-Leeuw - Lot - Brukom - Halle Streekbus De Lijn Gebied3.svg

Historische dienstregeling


Halte.svg
Halte Brussel-Zuid
Plaats Sint-Gillis
Entiteit(en) Brabant-Wallon
Vervoerder(s) TEC

Aan de noordoostzijde van het station ligt aan de Avenue Fonsny een langerekte halte voor de lijnen van TEC.

Route
123 Brussel - Saint-Gilles - Ixelles - Uccle - Sint-Genesius-Rode - Waterloo Schoolbus TEC Gebied3.svg
365a Bruxelles Midi - Saint-Gillis - Ixelles - Uccle - Rhode-Saint-Genèse - Waterloo - Planenoit - Genappe - Baisy-Thy - Frasnes-lez-Gosselies - Mellet - Gosselies - Jumet Streekbus Picavet et Cie i.o.v. TEC Gebied3.svg
W Brussel - Saint-Gillis - Uccle - Rhode-Saint-Genèse - Waterloo - Braine-l'Alleud Streekbus TEC Gebied3.svg

Historische dienstregeling


Halte.svg
Halte Victor Hortaplein (Place Victor Horta)
Plaats Sint-Gillis
Entiteit(en) Brussels Hoofdstedelijk Gewest,
Niet concessiegebonden,
Vlaams-Brabant
Vervoerder(s) De Lijn, FlixBus, MIVB, Ouibus

Aan de zuidwestzijde van het station ligt een bushalte, waar naast de reguliere ov-bussen ook de lijnen van Ouibus en de bus naar vliegveld Charleroi stoppen.

Route
78 BHG: Zuidstation - Klein Eiland - Humaniteit Stadsbus MIVB Gebied3.svg
141 Brussel-Zuid - Anderlecht - Itterbeek - Viezenbeek - Sint-Martens-Lennik - Sint-Kwintens-Lennik - Gooik - Leerbeek Streekbus De Lijn Gebied3.svg
Route
10 1. Praha (CZ) - Plzeň (CZ) - Luxembourg (L) - Brussel (B) - London (GB)
2. Praha (CZ) - Plzeň (CZ) - Brussel (B) - Brugge (B) - London (GB)
Langeafstandsbus RegioJet Gebied.svg
801 Brussel (B) - Paris (F) Langeafstandsbus FlixBus Gebied.svg
N71 Hamburg (D) - Bremen (D) - Münster (D) - Brussel (B) - Paris (F) Langeafstandsbus FlixBus Gebied.svg
N79 Köln (D) - Leverkusen (D) - Düsseldorf (D) - Aken (D) - Luik (B) - Brussel (B) - Parijs (F) Langeafstandsbus FlixBus Gebied.svg
N84 1. Praha (CZ) - Nürnberg (D) - Frankfurt (Main) (D) - Frankfurt (Main) Flughafen (D) - Bonn (D) - Köln/Bonn Flughafen (D) - Aachen (D) - Maastricht (NL) - Liège (B) - Brussel (B) - Gent (B) - Brugge (B)
2. Praha (CZ) - Nürnberg (D) - Würzburg (D) - Frankfurt (Main) (D) - Frankfurt (Main) Flughafen (D) - Bonn (D) - Köln/Bonn Flughafen (D) - Aachen (D) - Maastricht (NL) - Hasselt (B) - Leuven (B) - Brussel (B) - Gent (B) - Brugge (B)
Langeafstandsbus Umbrella Coach & Buses i.o.v. FlixBus Gebied.svg

Historische dienstregeling