De Lijn

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Lijn is een Vlaamse vervoermaatschappij die al het stads- en streekvervoer in Vlaanderen verzorgt. De Lijn is een extern zelfstandig bedrijf dat voor het grootste gedeelte in handen in van het Vlaamse Gewest (81,6% van de aandelen), daarnaast hebben ook enkele Vlaamse gemeenten en provincies aandelen in handen.

Geschiedenis

De Lijn ontstond in 1991 uit een fusie van stadsvervoerders MIVA (Antwerpen) en MIVG (Gent) met het Vlaamse deel van de NMVB. Bij deze fusie gingen de aandelen over van de Belgische staat naar het Vlaamse Gewest. Vanaf 2007 werden er meer aandelen op de markt gebracht, waardoor ook andere partijen aandelen konden kopen.

Bestuur

Het hoofdkantoor van De Lijn is gevestigd in Mechelen, daarnaast heeft De Lijn vijf nevenvestigingen voor elk van de entiteiten één. Deze entiteiten vallen ongeveer samen met de vijf Vlaamse provincies. De vijf entiteiten zijn:

De entiteiten zijn verantwoordelijk voor het inplannen van diensten, de exploitatie van de individuele lijnen en de lokale reizigerscommunicatie. Vanuit het hoofdkantoor wordt onder andere de abonnementen, rekrutering en de inkoop geregeld.