Schaarbeek

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Schaarbeek
Plaats Brussel
Land België
Verkorting Onbekend
Vervoerder(s) NMBS

Station Schaarbeek (Schaerbeek in het Frans) ligt in het Noorden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Omdat het langs de spoorlijnen Brussel - Mechelen - Antwerpen (lijn 25), Schaarbeek/Vilvoorde - Delta - Halle (lijn 26), Brussel - Mechelen/Muizen - Antwerpen (lijn 27), Brussel-Zuid - Brussel-West - Schaarbeek (lijn 28), Brussel - Leuven - Liège (lijn 36) en Schaarbeek - Ottignies - Namur (lijn 161) ligt, is het station cruciaal gelegen in het geval van storingen in de Brusselse Noord-Zuidverbinding, het is namelijk het enige station dat nog steeds van alle richtingen bereikbaar is. Om deze reden is het station buitengewoon groot uitgevoerd. Bij het station is ook een zeer grote spoorbundel, Schaarbeek-Vorming, dat overdag gebruikt wordt voor het opstellen van reizigersmaterieel dat veel van de dagelijkse piekuurtreinen verzorgt.

Trein

In de dienstregeling 2019 stoppen de volgende treinen op station Schaarbeek:

Treinsoort Serie Lijn Traject Frequentie Opmerkingen
S-trein Brussel 1550 S6 (Aalst -) Denderleeuw - Geraardsbergen - Halle - Brussel-Zuid - Schaarbeek 1x/uur Rijdt in het weekend niet tussen Aalst en Denderleeuw.
S-trein Brussel 1750 S1 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid (- Nivelles) 1x/uur Rijdt ma-za tot 20:00. Rijdt op zo alleen Antwerpen-C - Brussel-Zuid en via Mortsel-Oude-God. Stopt za-zo niet op Buda, Bru-Congres en Bru-Kapellekerk. Stopt za op Ukkel-Stalle.
S-trein Brussel 1950 S1 (Antwerpen-Centraal -) Brussel-Noord - Nivelles 1x/uur Rijdt op zondag niet tussen Antwerpen en Brussel-Noord. Stopt na 20:00 en in het weekend niet te Brussel-Congres.
Intercity 3400 Turnhout - Brussel-Centraal - Binche 1x/uur Rijdt in het weekeinde alleen tussen Schaarbeek en Binche.
S-trein Brussel 3650 S2 Leuven - Brussel-Centraal - Braine-le-Comte 1x/uur Rijdt niet op zondag.
S-trein Brussel 3750 S2 Leuven - Brussel-Centraal - Braine-le-Comte 1x/uur
Piekuurtrein 7006 De Panne - Gent-Sint-Pieters (- Schaarbeek) 2-3x/ochtendspits Rijdt alleen in de ochtendspits. Rijdt niet in het weekend.
Piekuurtrein 8006 (Schaarbeek -) Gent-Sint-Pieters - Lichtervelde (- De Panne) 2-4x/ochtendspits Rijdt alleen in de middagspits. Rijdt niet in het weekend.

Let op: Dit overzicht bevat alleen de Belgische basisdienstregeling. In de spitsuren kunnen er nog extra treinen rijden die niet in dit overzicht zijn opgenomen.

Historische dienstregeling

  • Informatie over de bediening van Schaarbeek in het verleden is te vinden onder Schaarbeek/Bediening.

Tram

Halte.svg
Halte Schaarbeek Station
Plaats Schaarbeek
Entiteit(en) Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Vervoerder(s) MIVB
Route
92 BHG: Schaarbeek - Kruidtuin - Park - Louiza - Vanderkindere - Ukkel - Fort Jaco Tram MIVB Gebied3.svg

Bus

Route
59 BHG: Ziekenhuis Etterbeek-Elsene - Maalbeek - Wijnheuvelen - Schaarbeek Station - Bordet Station Stadsbus MIVB Gebied3.svg
69 BHG: Schaarbeek Station - Bordet Station - Jules Bordet Stadsbus MIVB Gebied3.svg