Brussel-Schuman

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Brussel-Schuman
Plaats Brussel
Land België
Verkorting FBSM
Vervoerder(s) NMBS

Station Brussel-Schuman is een ondergronds station langs de spoorlijn Schaarbeek - Ottignies - Namur (lijn 161). Dwars op het treinstation ligt het gelijknamige metrostation, het geheel is met een labyrint van tunnels aan elkaar verbonden.

In het kader van de bouw van het Brusselse Gewestexpresnet heeft dit station een grootse verbouwing ondergaan. De twee kopsporen aan de zuideinde van het station zijn daarbij komen te vervallen. Dwars door het metrostation is een tweede treinstation gebouwd, in aansluiting op de nieuwe Schuman-Josaphatspoortunnel. Dit deel van het station zou in december 2015 worden geopend, maar door de verhoogde terreurdreiging eind november 2015 kon het benodigde veiligheidscertificaat niet worden verleend. De tunnel is daarom in april 2016 worden geopend. Daarbij is een treinverbinding tussen dit station en Brussel-Nationaal-Luchthaven gerealiseerd.

Trein

In de dienstregeling 2021 stoppen de volgende treinen op station Brussel-Schuman:

Treinsoort Serie Lijn Traject Frequentie Opmerkingen
Intercity 2100 IC-16 Brussel-Zuid - Namur - Arlon - Luxembourg 1x/uur
S-trein Brussel 2150 S4 Mechelen - Vilvoorde - Brussel-Luxemburg - Jette - Denderleeuw - Aalst 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
Intercity 2400 IC-18 (Tournai -) Brussel-Zuid - Namur - Liège-Saint-Lambert 1x/uur Rijdt in de spitsrichting van/naar Tournai. Rijdt niet in het weekend.
Intercity 2500 IC-17 Brussels Airport-Zaventem/Brussel-Zuid - Brussel-Schuman - Namur - Dinant 1x/uur Rijdt in het weekend niet van/naar Brussels Airport maar van/naar Brussel-Zuid. Stopt in het weekend niet in Etterbeek.
S-trein Brussel 3250 S9 (Landen -) Leuven - Brussel-Luxemburg - Braine-l'Alleud 1x/uur In de ochtendspits beginnen treinen in Landen, in de avondspits eindigen treinen in Landen. Bedient Herent alleen richting Braine-l'Alleud. Rijdt niet in het weekend.
S-trein Brussel 3350 S5 Mechelen - Brussel-Luxemburg - Halle ( - Enghien (- Geraardsbergen)) 1x/uur Rijdt in de spits van/naar Geraardsbergen.
Rijdt in het weekend niet tussen Halle en Enghien.
S-trein Brussel 3550 S5 Mechelen - Brussel-Luxemburg - Enghien 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
S-trein Brussel 3950 S8 Brussel-Zuid - Etterbeek - Ottignies - Louvain-la-Neuve 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
Intercity 4000 IC-27 (Leuven -) Brussels Airport-Zaventem - Brussel-Schuman - Braine-l'Alleud (- Charleroi-Sud) 1x/uur Rijdt op werkdagen van/naar Charleroi, rijdt in het weekend van/naar Leuven.
S-trein Brussel 6550 S8 Brussel-Zuid - Etterbeek - Ottignies (- Louvain-la-Neuve) 1x/uur Rijdt tijdens de spitsuren van/naar Louvain-la-Neuve.

Let op: Dit overzicht bevat alleen de Belgische basisdienstregeling. In de spitsuren kunnen er nog extra treinen rijden die niet in dit overzicht zijn opgenomen.

Historische dienstregeling

Metro

Metro nieuw.svg
Metrostation Schuman
Metronetwerk Brussel
Plaats Brussel
Lijn(en) 1 & 5

Het metrostation Schuman ligt iets ten oosten van het treinstation Schuman onder het Schumanplein. Momenteel wordt het station gerenoveerd in het kader van de GEN-werken van de NMBS en de aanleg van een nieuwe spoortunnel. De metrosporen lopen onder de spoorlijnen door.

De toegangen tot het station bevinden zich bij het treinstation en bij het Schumanplein. Op niveau -1 bevindt zich een kleine stationshal, die toegang geeft tot de perrons op niveau -2.

Route
1 BHG: Weststation - De Brouckère - Centraal Station - Kunst-Wet - Schuman - Montgomery - Stokkel Metro MIVB Gebied3.svg
5 BHG: Erasmus - Weststation - Beekkant - De Brouckère - Centraal Station - Kunst-Wet - Schuman - Delta - Herrmann-Debroux Metro MIVB Gebied3.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s)

Historische dienstregeling

Bus

Halte.svg
Halte Schuman
Plaats Brussel
Entiteit(en) Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Vervoerder(s) MIVB

Bij het station ligt een bushalte voor een aantal buslijnen.

Route
12 BHG: Troon - Brussel-Luxemburg - NATO - Brussels Airport Stadsbus
MIVB Gebied3.svg
21 BHG: Brussel-Luxemburg - Schuman - Diamant - Evere - Bordet Station - Maes Stadsbus MIVB Gebied3.svg
36 BHG: Schuman - Thieffry - Trammuseum - Stokkel - Konkel Stadsbus MIVB Gebied3.svg
56 BHG: Buda - Neder-Over-Heembeek - Docks Bruxsel - Schaarbeek - Schuman Stadsbus MIVB Gebied3.svg
60 BHG: Ukkel-Kalevoet - Station Sint-Job - Cavell - Flagey - Schuman - Ambiorix Stadsbus MIVB Gebied3.svg
79 BHG: Schuman - Diamant - Plejaden - Cliniques-UCL - Kraainem Stadsbus MIVB Gebied3.svg
N06 BHG: Centraal Station - Louiza - Naamsepoort - Schuman - Merode - Montgomery - Trammuseum Nachtbus
MIVB Gebied3.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s)

Historische dienstregeling