Thalys

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Thalys is het internationale hogesnelheidsnetwerk van de Franse SNCF (60% aandeel) en de Belgische NMBS (40% aandeel).[1]. Het bedrijf is een Belgische onderneming (samenwerkende vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) en gevestigd in Brussel.

Lijnvoering

Schematische weergave van de Thalyslijnen inclusief eindpunten. De stippellijnen zijn treindiensten die alleen gedurende een bepaald seizoen worden gereden (Zon-Thalys en Ski-Thalys). De verbinding naar Oostende is opgeheven.

Thalys exploiteert diverse lijnen tussen Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. De volgende diensten rijden iedere dag:

Tussen Amsterdam en Brussel en tussen Brussel en Parijs wordt over het algemeen een uurdienst geboden. Op sommige momenten volgt tussen Brussel en Parijs een uitbreiding tot een halfuursdienst[2]. Sommige treinen rijden gekoppeld tussen Parijs en Brussel of v.v. en rijden van/naar Brussel op meerdere bestemmingen.

Vakantietreinen

IZY

Sinds 3 april 2016 heeft Thalys een budgetvariant, IZY genaamd. Deze rijdt twee tot driemaal daags tussen Brussel Zuid en Paris Nord. IZY heeft vier tariefniveaus: staanplaatsen, klapstoel, standaard en standaard XL. Bij staanplaatsen is er geen garantie op een zitplaats, maar kan je plaatsnemen indien er een zitplaats beschikbaar is. Reizigers met een staanplaats nemen plaats in het voormalige barrijtuig. Er is geen verkoop van dranken en versnaperingen aan boord. Voor het meenemen van koffers, huisdieren en een sms-ticket dient bijbetaald worden.

Materieel

PBA-Thalys 4532 bij doorkomst te Roosendaal op weg naar Parijs, 20 oktober 2008. Thalys rijdt na 2009 niet meer via Roosendaal.

Voor de Thalys-ritten wordt gebruik gemaakt van TGV-treinstellen in een speciale bordeauxrode met zilvergrijze kleurstelling. De treinstellen zijn voorzien van ETCS om over de HSL-Zuid te kunnen rijden. Daarnaast hebben ze een aangepaste ATB-installatie waardoor ze tussen Hoofddorp en Den Haag 160 km/u kunnen rijden (dit was tot december 2009 de route tussen Schiphol en Rotterdam).

Er zijn twee verschillende typen Thalys-treinstellen:

  • De PBA-stellen (Parijs-Brussel-Amsterdam, stellen 4532-4540) die geschikt zijn voor rijden over het Nederlandse, Belgische en Franse spoornet. De eigenaar van deze stellen is SNCF.
  • De PBKA-stellen (Parijs-Brussel-Keulen-Amsterdam, stellen 4301-4307, 4321-4322, 4331-4332 en 4341-4346), de motorwagens hiervan zijn van een ander type en het verschil met de PBA is dat deze ook geschikt zijn voor rijden over het Duitse spoornet. De eigenaren van deze stellen zijn NMBS, DB, NS en SNCF.

Voor de IZY-treinen tussen Brussel en Parijs zijn van de SNCF twee TGV Reseau-treinstellen overgenomen. Deze zijn van een groen-paarse kleurstelling voorzien.

Tariefstructuur

Thalys maakt gebruik van een eigen tariefstructuur met gefixeerde prijzen, vooraf reserveren is bovendien verplicht. Thalys kan in Nederland worden gebruikt voor binnenlandse reizen, maar deze tarieven worden niet online verkocht.

De tariefstructuur van Thalys lijkt op een structuur zoals die wordt gebruikt in de luchtvaart: hoe eerder wordt geboekt en hoe restrictiever het ticket is, des te lager is de prijs. Vanaf december 2017 heeft Thalys bovendien drie serviceniveaus in plaats van de gebruikelijke twee. De voormalige eerste klas (Comfort 1) is gesplitst in Comfort en Premium, de oude tweede klas (Comfort 2) werd Standard. Een deel van de diensten die voorheen inbegrepen waren bij Comfort 1, zoals kranten en een maaltijd aan de zitplaats zijn voortaan exclusief voor Premium-reizigers beschikbaar. Reizigers in alle serviceniveaus hebben een stopcontact bij de zitplaats en toegang tot Wifi. Bij de seizoenstreinen blijft het tweeklassensysteem met Comfort 1 en 2 van toepassing.

Het goedkoopste tarief is Standard Mini. Deze tickets zijn niet omwisselbaar en kunnen niet worden terugbetaald. Dit kan wel met Standard en Comfort, maar hier zijn kosten aan verbonden. Bij Premium zijn tickets zonder kosten omwisselbaar en kunnen deze volledig worden terugbetaald. Er zijn daarnaast regelmatig aanbiedingen beschikbaar, die speciale boekingsvoorwaarden kunnen hebben.

Thalys heeft ook abonnementen, Thalys ThePass genaamd. Deze kaarten geven geen onbeperkte toegang tot de treinen, maar geven 50% korting op tickets gedurende de gehele week of in het weekend en bieden meer flexibiliteit dan met de normale tickets. Er is een speciaal abonnement voor Brussel - Parijs v.v., waarmee tickets voor Premium tussen die twee steden altijd 30 euro kosten.[3]

Daarnaast heeft Thalys een loyaliteitsprogramma, Thalys TheCard genaamd, geïnspireerd op de frequent flyer-programma's van luchtvaartmaatschappijen. Deelname hieraan is gratis. Een deelnemer start op het Silver-niveau en verdient één Mile per bestede euro. De Miles kunnen worden ingewisseld voor gratis tickets. Frequente reizigers (vanaf 10 ritten per jaar) kunnen een hoger niveau bereiken en verdienen dan twee Miles per euro en kunnen profiteren van extra diensten. Met Thalys TheCard is het bovendien mogelijk om zonder papieren ticket te reizen, de tickets kunnen dan worden uitgelezen vanaf de clubkaart, die wordt toegezonden na de eerste boeking.[4]

In Duitsland zijn tickets voor Thalys vanaf juni 2013 niet meer te boeken bij verkooppunten van de Deutsche Bahn, maar alleen bij speciale Thalys-verkooppunten. In Nederland zijn tickets voor Thalys onder meer verkrijgbaar via NS International.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: