Brabantliner

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Brabantliner van Veolia te Utrecht Centraal (Foto:Busfoto.nl)

De Brabantliner werd met ingang van de concessie West-Brabant op 1 januari 2007 door Veolia Transport geïntroduceerd als opvolger van de interliner, de snelbusformule van de VSN-Groep die tot 2003 door vrijwel alle Nederlandse streekvervoerders werd gehanteerd. Per 14 december 2014 heeft Arriva het concept Brabantliner overgenomen van Veolia, de dienstregeling heeft geen grote wijzigingen ondervonden.

Materieel

Een Brabantliner van Veolia in Utrecht (Foto: Maurits Vink)
Het huidige materieel voor de Brabantliner en Volans.

Op de Brabantliner wordt sinds midden 2009 een luxe versie van de Volvo 8700 ingezet, hiervoor reden er Ambassadors in Brabantlinerlivrei op de diensten (zie foto). Deze bussen hebben een lage instap en zijn voorzien van comfortabele stoelen met verstelbare armleuningen. Ook zijn ze uitgerust met bagagerekken, airco en dynamische reisinformatie.

Toen Arriva de Brabantliner ging exploiteren, kwamen er Mercedes-Benz Intouro's te rijden op de lijnen met de serie 7301-7324.

Tarieven

Op de Brabantliner gold aanvankelijk het HOV-tarief. Dit tariefsysteem, wat tevens voor de Qliner wordt gebruikt, is net als de tarieven van NS gebaseerd op tariefeenheden. Het was echter niet meer uitwisselbaar: met Brabantliner-vervoerbewijzen kon niet met de trein gereisd worden of andersom. Sinds 1 januari 2009 valt de Brabantliner niet meer onder het HOV-tarief.

Net als bij de Qliner en Hanzeliner kan op de Brabantliner met strippenkaarten en sterabonnementen gereisd worden. De dalurendagkaart is ook geldig. Bij Veolia kon binnen Brabant gereisd worden op één dalurendagkaart, buiten Brabant moest het dubbele tarief (€ 6,-) worden betaald.

Arriva heeft nieuwe tarieven ingevoerd voor de dalurendagkaart. Deze kost nu € 5,50 voor reizen binnen Brabant en € 11,- voor reizen buiten Brabant. Op de kaart kunnen naast een volwassenen nog twee kinderen (t/m 11 jaar) gratis meegenomen worden.

Lijnen

Deze lijnen vielen officieel onder een aparte lijnconcessie, deze vallen sinds 14 december 2014 onder de nieuwe concessie West-Brabant.