Tariefeenheid
De prijs van een treinkaartje is bij NS en de Noordelijke Nevenlijnen afhankelijk van het aantal afgelegde tariefeenheden. Het aantal tariefeenheden (een geheel getal) komt ongeveer overeen met het aantal kilometers, maar op sommige trajecten wordt hiervan afgeweken. Voor de berekening van het aantal tariefeenheden wordt uitgegaan van de kortste route ongeacht of het de snelste route is.
Zo zijn bijvoorbeeld alle routes van Amsterdam Centraal naar Rotterdam Centraal (via Haarlem, Schiphol Airport of Breukelen) 86 tariefeenheden. Dit is ongeveer het aantal kilometers dat je aflegt op de route via Haarlem. Gevolg hiervan is dat Breukelen-Woerden 19 tariefeenheden is, terwijl de werkelijke afstand ongeveer 12 kilometer bedraagt. Voor een reis Schiphol-Rotterdam via de HSL-Zuid wordt dezelfde tariefafstand berekend als via de Oude Lijn, terwijl dit een veel kortere route is.
Het kon voorkomen dat stations die dicht bij elkaar lagen, één tariefpunt vormden: de afstand tussen deze stations (bijvoorbeeld Hilversum-Hilversum Sportpark) was dan 0 tariefeenheden. Dit is aangepast zodat de afstand tussen een willekeurige combinatie van twee stations minstens één tariefeenheid bedraagt.
Het minimumtarief voor een treinkaartje is gelijk aan de prijs voor 8 tariefeenheden. Het gevolg hiervan is dat treinkaartjes voor een traject van minder dan 8 tariefeenheden relatief duur zijn. Een kaartje voor Utrecht Centraal-Utrecht Vaartsche Rijn (1 tariefeenheid) is even duur als een kaartje voor Utrecht Centraal-Houten (8 tariefeenheden).
Syntus
De trajecten Elst - Tiel (Arriva) en Zutphen - Hengelo (Syntus) worden niet meegenomen in de tariefberekening, tenzij dat expliciet wordt aangegeven door middel van een via-station (respectievelijk via Opheusden en via Goor).[1]
De touchscreen-kaartautomaten vragen soms hoe de klant wil reizen: met alleen NS-treinen (in sommige gevallen is dit een snellere verbinding maar een langere route en dus meer tariefeenheden) of met een regionale vervoerder via de kortste en dus goedkoopste route.
Bij een langere reis wordt deze vraag niet gesteld. Vraagt de reiziger een kaartje van Hengelo naar Arnhem, dan wordt hem de keus 'via Goor' of 'rechtstreeks' (d.w.z de omweg via Deventer) geboden, maar reist hij van Enschede naar Nijmegen of verder, dan berekent de automaat ongevraagd de duurdere route via Deventer, tenzij de reiziger alert is en expliciet 'via' vraagt. Er kan maar één 'via' worden opgegeven, een reis 'via Goor en Opheusden' is dus niet mogelijk en een reis naar Duitsland 'via Arnhem' kan niet ook nog 'via Goor' zijn.
Trajecten zonder eerste klas
Een aantal trajecten van Arriva, Qbuzz en Blauwnet hebben een afwijkende prijsberekening voor de eerste klas: omdat er op deze lijnen alleen tweede klas aanwezig is wordt daar voor de eerste klas dezelfde prijs berekend als voor de tweede klas.
Bus
Op snelbussen als de Qliner zijn de tarieven gebaseerd op tariefeenheden. Deze zijn niet meer uitwisselbaar met die voor de trein.
Zie ook
- Tariefeenheden (Rijden de Treinen.nl) - online tool om tariefafstand tussen twee stations te berekenen
Bronnen voor tariefafstanden
- Reizen op saldo en enkele reis tarieven 2013 (NS.nl)
- Reizen op saldo en enkele reis tarieven 2012 (NS.nl)
- Tariefeenhedenkaart spoor 2013 (NS.nl)
- Tariefeenhedenkaart spoor 2012 (NS.nl)
- Arriva trein, kaartsoorten en tarieven 2012 (Arriva.nl)
- Overzicht tariefeenheden Qliner 2009 (Arriva.nl)