Hoogwaardig Openbaar Vervoer

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf HOV)
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoogwaardig Openbaar Vervoer (afgekort: HOV) is een benaming voor stads- en streekvervoer dat voldoet aan hoge eisen voor wat betreft de doorstroming en comfort. HOV-lijnen hebben veelal rechtstreekse routes met een beperkt aantal haltes en worden in de meeste gevallen gereden door bussen met een interieur dat voorzien is van comfortabele stoelen die zoveel mogelijk in de rijrichting zijn geplaatst. Voor HOV gelden vaak hogere tarieven per kilometer.

Voorbeelden van Hoogwaardig Openbaar Vervoer

De oudste vorm van HOV is de Interliner die bij Arriva rond 2003 werd omgedoopt in Qliner. In de noordelijke provincies is deze productnaam overgenomen door de OV-autoriteit en rijden ook bussen van Qbuzz onder deze naam. Eveneens voortgekomen uit de Interliner is de Hanzeliner tussen Zwolle en Lelystad.

Sommige HOV-lijnen zijn meer geïntegreerd in het normale openbaar vervoer, zoals het Randstadnet. In de regio Drechtsteden wordt momenteel gewerkt aan een HOV-netwerk met vrijliggende busbanen waar reguliere buslijnen gebruik van (gaan) maken. Een dergelijk netwerk is ook aanwezig in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht en Vleuterweide in Vleuten/De Meern waar het gebruikt wordt door de stadsbuslijnen.