NoordNed

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

NoordNed is een voormalige trein- en busvervoerder in de provincie Groningen en Friesland. Ze kwam in 1998 voort uit de VEONN. De twee grootste aandeelhouders waren Arriva (50%) en NS (49,9%).

In 2003 nam Arriva alle aandelen van NoordNed over en werd NoordNed dus een volle dochteronderneming van Arriva. Vanaf december 2005 werden de treinen onder de naam Arriva gereden, begin 2006 verdween de naam NoordNed geheel.

Dienstuitvoering

Bij het begin van de Dienstregeling 1999/2000 nam NoordNed de treinverbindingen op de Noordelijke Nevenlijnen in Friesland over van NS. Met ingang van de Dienstregeling 2000/2001 ook het regionaal treinvervoer in de provincie Groningen. NoordNed zette op deze lijnen NS-materieel in: voornamelijk Wadlopers, aangevuld met enkele stellen DM '90, de treinen behielden (op één na) de NS-kleurstelling.

Tevens exploiteerde NoordNed de buslijnen in Friesland, met uitzondering van de lijnen in de concessie ZOF. Deze waren toen al in handen van Arriva.

Kleurencombinatie NoordNed / Syntus

Het openbaar vervoer van NoordNed reed in groene kleur, onderaan de bus lichtgroen en bovenaan donkergroen. Sinds 12 december 2010 rijdt Syntus op de stadsdienst van Apeldoorn met bussen (VDL Berkhof Ambassadors en Optare Solo's) in een groene kleurstelling, die lijkt op die van het vroegere NoordNed.