OAD

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Overijsselse Autobus Diensten, OAD, is in 1942 ontstaan uit de samenvoeging van de bedrijven van Ter Haar uit Borne, Muller uit Holten en Hodes uit Rijssen. Drie bedrijven die, evenals vele andere busbedrijven, begin jaren '20 van de vorige eeuw zijn ontstaan.
De allereerste lijndienst die gereden werd was die van Gerard ter Haar uit Borne in 1924. De lijn reed van Borne via Zenderen naar Almelo (thans Syntus lijn 51).
Muller begon zijn eerste buslijn tussen Rijssen en Holten en Hodes tussen Enter, Rijssen, Wierden en Almelo.
In de Tweede Wereldoorlog werden veel bussen geconfisqueerd voor oorlogsdoeleinden en hebben de drie heren de handen ineengeslagen.
Na de oorlog vond er een herschikking van lijnen plaats waarbij de lijn Borne-Almelo naar de TET ging en de OAD zich ging richten op West-Twente en grote delen van Salland.

Begin jaren '50 begonnen de dagtochten en de reizen in populariteit toe te nemen en de OAD, toen onder leiding van de tweede generatie Ter Haar, maakte daar gebruik van om de bussen die in de zomermaanden toch stil stonden in te zetten voor tourvervoer. Dit bleek zo succesvol dat met de komst van Joop ter Haar de nadruk helemaal op de toer kwam te liggen en het lijndienstgedeelte slechts een bijzaak werd.
In de jaren '90 ging de OAD al een samenwerking aan met de GVM die in 1997 bij Oostnet verder ging. In 2002 moest er zoveel geïnvesteerd worden dat het voor het bedrijf niet lonend meer was. Hierop heeft de OAD de concessie Salland overgedragen aan partner Syntus.

Tot december 2013 waren er chauffeurs van de OAD te vinden op de lijnen van Syntus, evenals voormalige OAD-bussen in Syntus-huisstijl en bussen in OAD-huisstijl met Syntus-logo's.
In december 2013 is het dan daadwerkelijk afgelopen met het OAD-tijdperk wanneer Syntus de nieuwe concessie Twente gaat rijden.

Interessant detail is dat bij het aantreden van Cees Anker bij de TET, hij aan Joop ter Haar heeft aangegeven dat de TET de OAD wel zou overnemen. Na 25 jaar vindt er wel een overname plaats, maar precies andersom door Syntus (als rechtsopvolger van de OAD-lijndienst), met als bijzondere noot dat Cees Anker nu directeur bij Syntus is.
Vanaf 8 december 2013 is dan ook de lijn Borne-Almelo weer bij de rechtsopvolger van de OAD en Ter Haar.

Vanaf 13 december 2009 reed OAD vanuit Zeeland in Noord-Brabant als onderaannemer voor Novio één buslijn van Uden naar Nijmegen. Hiervoor had OAD bussen van Connexxion gekocht. Deze bussen reden in het kleurenschema van Breng, de productnaam waaronder Novio het vervoer in de regio Nijmegen verzorgt. De bussen waren uitgerust met Infoxx en aangesloten op de verkeersleiding van Connexxion. Per 9 december 2012 werd de overeenkomst beëindigd toen Hermes het busvervoer in Nijmegen overnam van Novio. Hermes ging zelf de lijndienst uitvoeren.

De stallingen waaruit de OAD haar bussen inzette waren Goor, Rijssen en Holten, waarbij in Holten het hoofdkantoor gevestigd was. In 1986 werd in Goor een nieuw bedrijfspand gebouwd waar alle bussen werden gestald, ook de bussen van Rijssen en Holten. Hierdoor werd de stalling Rijssen verkocht en het stallingsgedeelte en werkplaats in Holten omgebouwd naar kantoor t.b.v. de reisorganisatie.
In de jaren '90 breidde de OAD zich net als andere transportondernemers uit naar Polen met een werkplaats en stalling. Later kwam daar in Hoofddorp een stalling bij t.b.v. enkele tourbussen, de besloten lijndienst IJmuiden-Amsterdam van DFDS Seaways en het werknemersvervoer op het Amsterdamse bedrijventerrein Westpoort. In december 2009 reed OAD ook vanuit het Brabantse dorp Zeeland met streekbussen. Hier was al een stalling van OAD/Van Dongen gevestigd voor tourbussen. Ook Arriva stalde hier een deel van haar streekbussen.

Het wagenpark van de OAD was vanaf het begin een bij elkaar gekocht groepje bussen. Vanaf de jaren '50 werd er pas structureel bij één of enkele leveranciers gekocht, waarbij Domburg en BOVA de meeste bussen aan de OAD hebben geleverd. Met name de tourbussen als de Benelux, Europa en Futura waren zeer populair bij de OAD. Later werden er ook series Mercedes en Neoplan besteld. Sinds het begin van de 21e eeuw worden ook Van Hool bussen aangeschaft.
De 1000e bus van de OAD, met nummer 251, werd Joop ter Haar gedoopt en was de eerste nieuwe VDL Futura die de VDL-BOVA Magiq heeft opgevolgd.
De meest bijzondere bussen van de OAD waren o.a. de AEC Regal uit 1950, welke ergens in den lande nog bewaard is, en de serie van 16 Bova Xpress lijndienstwagens, de eerste semi-lagevloerbus van Nederlandse makelij.

Faillissement en doorstart

Een VDL Berkhof Ambassador, die voorheen van Connexxion was, waarmee versterkingsdiensten voor Syntus gereden werden.

Op 25 september 2013 is faillissement[1] aangevraagd voor de gehele OAD-groep, waar ook het OAD-busbedrijf onder valt. Enkele weken later hebben het touringcargedeelte en de werkplaats een doorstart gemaakt onder de de naam OAD met een ietwat gewijzigd logo.
De reisbureaus De Globe zijn deels overgenomen door D-reizen en deels opgeheven (in de plaatsen waar al een D-reizen reisbureau was).
De technische dienst van de OAD verzorgde het contractuele onderhoud aan de VDL Citea-bussen van Syntus Twente. Tevens verzorgden zij de storingsdienst voor de overige bussen binnen Syntus Twente.
OAD touringcarbedrijf reed met enkele bussen versterking- en zonebussen voor Syntus Twente.

Materieel

Serie Type Bouwjaar Status Concessie Opmerkingen Afbeelding
301 - 316 Bova Xpress 1978-1980 Buiten dienst Achtergrondkleur.jpg
317 - 324 Mercedes-Benz O405 1987 Buiten dienst Achtergrondkleur.jpg
327-328 Mercedes-Benz O405 1992 Buiten dienst Achterhoek Naar Syntus Achtergrondkleur.jpg
329 - 335 Neoplan N4009 1991 Buiten dienst Ex-Centraal Nederland OAD 330-III.JPG
336 - 338 MAN SL 202 1992 Buiten dienst Achtergrondkleur.jpg
341, 342 Mercedes-Benz O405 1989 Buiten dienst Achtergrondkleur.jpg
346, 347 Mercedes-Benz Citaro 2003 Buiten dienst ZHO Ex-BBA 806, 809 OAD 346.JPG
350 Mercedes-Benz Integro 2003 Buiten dienst Achtergrondkleur.jpg
351 - 354 Mercedes-Benz Integro 2008 Buiten dienst OAD354.jpg
3061 - 3065 VDL Berkhof Ambassador 2004 Buiten dienst Twente Ex-Connexxion 8428 - 8432. OADSyn.jpg

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. http://www.nu.nl/algemeen/3584854/reisbureau-oad-failliet.html