Twents

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Twents is op 9 december 2005 gestart als handelsmerk voor het openbaar vervoer in Twente.

Bij de aanbesteding van Twente werd door de Regio Twente geëist dat vervoerders met een vervoersconcept zouden komen met bijbehorende kleurstelling in het rood. Connexxion heeft daarop ingeschreven met bussen in de rode kleur voorzien van het Twentse Ros als logo en de naam Twents. Bus 8171 werd speciaal voor de vlootschouw (waarbij vervoerders moeten laten zien met welk materiaal ze willen rijden) rood beplakt met grijze logo's en naam. Tevens werd de bus uitgevoerd met dummy OV-chipkaart lezers om aan te geven dat Connexxion klaar was voor de OV-chipkaart in Twente.

Er hadden op deze concessie 3 vervoerders ingeschreven: Arriva, Connexxion en Veolia Transport. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Connexxion. De looptijd van de concessie was 8 jaar met een optie van 2 jaar. In 2007 is van de optie van 2 jaar afgezien door Connexxion en loopt de concessie Twents tot december 2013.

Tot december 2013 bestond de concessie uit:

Het lijnenoverzicht van Twents uit de periode 2005-2013 staat bij het onderdeel op de concessiepagina

In het najaar van 2008 kregen een tiental bussen de toevoeging "Tempo". Dit was in de aanloop naar de komst van Lijn 8 van Hengelo Noord naar Enschede Zuid, die met ingang van 14 december 2008 ging rijden.

De standaardkleur voor alles wat met Twents te maken had was donkerrood. Waar in landelijk reclamemateriaal Connexxion-groen werd gebruikt, werd in reclameuitingen voor Twents gebruikt gemaakt van een donkerrode kleur met opschrift "Twents".

Begin 2011 is de concessie opnieuw aanbesteed. Op 31 maart 2011 werd bekend dat drie kandidaten zich ingeschreven hadden voor deze concessie: Arriva, Connexxion en Syntus. Op 11 mei van dat jaar is bekend geworden dat de concessie aan Syntus gegund is.

Sinds 8 december 2013 is de nieuwe concessie Twente ingegaan. Syntus heeft hierbij het vervoer overgenomen van Connexxion. Sindsdien bestaat de concessie uit:

Het volledige lijnenoverzicht staat op de concessiepagina.

Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling heeft ook de Twents-huisstijl een verandering ondergaan. De naam blijft, maar is eigendom geworden van de Regio Twente. Het materieel rijdt in een verkeersrode kleur. Op het materieel staat ook een nieuwe, gestyleerde, versie van het Twentse ros, zoals dat sinds 2012 ook door de Regio Twente gebruikt wordt.