Openbaar vervoer in Rotterdam
Het openbaar vervoer in Rotterdam bestaat voornamelijk uit de treinen van de Nederlandse Spoorwegen en de metro-, tram- en buslijnen van de RET. Daarnaast doen streekbussen van Arriva, Connexxion, EBS, Qbuzz en Syntus Rotterdam aan, evenals waterbussen van Blue Amigo en Watertaxi Rotterdam en people-movers van Transdev.
Inhoud
Trein
Rotterdam beschikt over zes stations: Rotterdam Centraal, Rotterdam Alexander, Rotterdam Blaak, Rotterdam Lombardijen, Rotterdam Noord en Rotterdam Zuid.
Rotterdam Centraal is één van de grootste stations van Nederland en kent verbindingen naar diverse binnen- en buitenlandse bestemmingen.
Rotterdam Alexander en Rotterdam Blaak worden bediend door zowel Intercity's als Sprinters, deels vanwege de goede overstapmogelijkheden op de metro.
De overige stations worden uitsluitend door Sprinters bediend.
In het recente verleden kende Rotterdam nog de stations Rotterdam Hofplein, Rotterdam Bergweg, Rotterdam Kleiweg en Rotterdam Wilgenplas. Deze zijn op 3 juni 2006 gesloten, wegens de ombouw van de Hofpleinlijn tot metrolijn.
Metro
Het Rotterdamse metronetwerk is het oudste en grootste netwerk van de Benelux en wordt geëxploiteerd door de RET.
Het netwerk bestaat uit vijf lijnen en kan worden opgedeeld in twee hoofdassen: de Oost-West-as, bestaande uit de lijnen A, B en C, en de Noord-Zuid-as, bestaande uit de lijnen D en E. Beide assen kruisen elkaar bij metrostation Beurs.
Tram
Het Rotterdamse tramnetwerk wordt eveneens geëxploiteerd door de RET.
De eerste paardentrams in Rotterdam reden in 1878 en het netwerk werd destijds aangelegd door de RTM, die haar aandacht later echter verlegde naar de interlokale tramlijnen ten zuiden van Rotterdam.
De eerste elektrische tramlijn in Rotterdam reed in 1905 en sinds 1927 is de exploitatie in handen van de RET.
De opening van de metro in 1968 had grote gevolgen voor het tramnet: zo werden onder andere alle rivierkruisende lijnen opgeheven. Na de opening van de Erasmusbrug in 1996 zijn deze weer teruggekeerd.
In de periode 2004 - 2005 vonden daarnaast enkele uitbreidingen plaats naar de voorsteden.
Het tramnet bestaat in 2025 uit negen reguliere lijnen en één tramlijn tijdens evenementen in De Kuip.
Stadsbus
De stadsdienst wordt gereden door de RET.
Het centrum wordt goed ontsloten door de tram en metro, waardoor daar nauwelijks bussen rijden. De meeste stadsbussen rijden in het oosten van de stad en op Zuid, aangezien die stadsdelen een stuk slechter door het railvervoer ontsloten worden.
In principe is de logica als volgt: de 30-lijnen rijden in de Alexanderpolder, de 40-lijnen rijden in het centrum en de 60- en 70-lijnen rijden op Zuid. De lijnen 32, 33 en 38 zijn echter een uitzondering, aangezien deze ook in het centrum rijden.
De ontbrekende buslijnen in de 50-serie zijn de stadslijnen van Schiedam en Vlaardingen.
Streekbus
De streekbussen in en rond Rotterdam worden geëxploiteerd door de RET, Arriva, Connexxion en Qbuzz. Bij alle vervoerders behalve de RET zijn de 400-lijnen R-net-lijnen.
De RET rijdt de streeklijnen die in de buurt van Rotterdam blijven. Lijn 40 rijdt naar Delft, de 80- en 180-lijnen rijden naar Barendrecht en Rhoon Portland, de 90-lijnen rijden naar Krimpen aan den IJssel, de 140-lijnen rijden naar Slikkerveer en Ridderkerk en de 170-lijnen rijden naar Lansingerland (twee daarvan horen bij het R-net).
Qbuzz rijdt buslijnen vanaf de metro- en busstations Zuidplein en Kralingse Zoom naar de Drechtsteden. Deze lijnen maken deel uit van de concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem.
Daarnaast rijdt Qbuzz buslijnen vanaf metrostation Capelsebrug en station Alexander naar de Krimpenerwaard en Gouda. Deze lijnen behoren tot de concessie Zuid-Holland Noord. Eén lijn wordt samen met Syntus geëxploiteerd.
Arriva exploiteert één snelbus vanaf het Zuidplein naar Bergen op Zoom die onderdeel is van de concessie West-Brabant.
Connexxion exploiteert diverse buslijnen vanaf metrostation Zuidplein naar de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Eén lijn begint op Lombardijen in plaats van Zuidplein. Over het algemeen zijn de 160-lijnen de normale streekbussen en de 170- en 260-lijnen de sneldiensten.
Daarnaast exploiteert Connexxion één buslijn naar Zierikzee en rijdt EBS vanaf diverse beginpunten vroege ochtendspitslijnen naar de veiling FloraHolland in Honselersdijk.
People-mover
Transdev exploiteert een people-mover tussen metrostation Kralingse Zoom en bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel.
Lijn | Route | Vervoerder |
---|---|---|
500 | Rotterdam Kralingse Zoom - Capelle aan den IJssel Rivium | Transdev |
Buurtbus
De buurtbussen worden geëxploiteerd door de RET.
Schoolbus
De schoolbussen in en rond Rotterdam worden geëxploiteerd door de RET en Connexxion.
Lijn | Route | Vervoerder |
---|---|---|
663 | Goudswaard - Piershil - Nieuw-Beijerland - Oud-Beijerland - Heinenoord - Rotterdam Lombardijen | Connexxion |
768 | Rotterdam: Zuidplein - Slinge - Anthony Fokkerweg | RET |
Nachtbus
In de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag exploiteert de RET diverse nachtbussen vanaf Rotterdam Centraal naar de omliggende gemeenten. Let op! Vanwege personeelstekort zijn de BOB-bussen vervallen.
Op zaterdagnacht rijdt Connexxion twee nachtlijnen naar busstation Heinenoord en verder.
Veerdienst
De veerdiensten in en rond Rotterdam worden geëxploiteerd door Blue Amigo en Watertaxi Rotterdam.
OV-knooppunten
- Rotterdam Centraal: grootste treinstation binnen Rotterdam met treinverbindingen in alle windrichtingen. Verder stoppen er internationale treinen naar België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn overstapmogelijkheden op metro, tram en bus.
- Rotterdam Alexander: een Intercitystation waar de treinen tussen Rotterdam en Utrecht stoppen. Er zijn overstapmogelijkheden op metro en bus.
- Rotterdam Blaak: een Intercitystation waar de treinen tussen Den Haag en Dordrecht stoppen. Er zijn overstapmogelijkheden op metro, tram en bus.
- Rotterdam Beurs: het metrostation in het centrum van Rotterdam, waar de twee hoofdlijnen van de metro elkaar kruisen. Tevens is er een overstapmogelijkheid op verschillende tramlijnen.
- Rotterdam Capelsebrug: een metro- en busstation gelegen in het oosten van Rotterdam. Hiervandaan vertrekken de streekbussen richting de Krimpenerwaard.
- Rotterdam Kralingse Zoom: een metro- en busstation gelegen vlakbij de Erasmus Universiteit.
- Rotterdam Zuidplein: een van de grootste busstations van Nederland, waarvandaan bussen vertrekken richting de Drechtsteden en de eilanden ten zuiden van Rotterdam.