Lijn 77 Rotterdam, Zuidplein - SS Rotterdam

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 77
Vervoerder(s) RET
Concessie Bus Rotterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Rotterdam
Formule 6-4-2
Materieel Mercedes-Benz Citaro,
VDL Citea LLE-120,
VDL Citea SLE-120 Hybride
Rijdt sinds 10 januari 2005
Frequenties
Spits 2-8x/uur
Spits (vakantie) 2-6x/uur
Dal 2-8x/uur
Dal (vakantie) 2-6x/uur
Avond 1-4x/uur
Zaterdag 2-8x/uur
Zondag 2-4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 77 rijdt op de Randweg in Rotterdam.

Lijn 77 rijdt van Zuidplein via Hillesluis, de Afrikaanderwijk, metrostation Rijnhaven en Katendrecht naar de SS Rotterdam.

Dienstregeling

  • Doordeweeks buiten de vakanties wordt tijdens de ochtendspits en vanaf 12:00 uur tot het einde van de middagspits 2x/uur tussen Zuidplein en de Rijnhaven gereden en 8x/uur tussen de Rijnhaven en de SS Rotterdam. Tussen de ochtendspits en 12:00 uur wordt 2x/uur tussen Zuidplein en de Rijnhaven en 4x/uur tussen de Rijnhaven en de SS Rotterdam gereden.
  • Doordeweeks in de vakanties wordt tijdens de ochtendspits en vanaf 12:00 uur tot het einde van de middagspits 2x/uur tussen Zuidplein en de Rijnhaven gereden en 6x/uur tussen de Rijnhaven en de SS Rotterdam. Tussen de ochtendspits en 12:00 uur wordt 2x/uur tussen Zuidplein en de Rijnhaven gereden en 4x/uur tussen de Rijnhaven en de SS Rotterdam.
  • Op zaterdagmiddag wordt 2x/uur tussen Zuidplein en de Rijnhaven gereden en 8x/uur tussen de Rijnhaven en de SS Rotterdam. Na 16:00 uur wordt nog maar 6x/uur tussen Rijnhaven en SS Rotterdam gereden.
  • Op zaterdagochtend en op zondag wordt 2x/uur tussen Zuidplein en de Rijnhaven gereden en 4x/uur tussen de Rijnhaven en de SS Rotterdam.
  • 's Avonds wordt 1x/uur tussen Zuidplein en de Rijnhaven en 4x/uur tussen de Rijnhaven en de SS Rotterdam gereden.
  • Na 22:30 uur, op zaterdag voor 9:00 uur en op zondag voor 10:00 uur wordt niet tussen Zuidplein en Rijnhaven gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Bus Rotterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,132 0,134 0,135 0,137 0,137 0,139 0,147 0,150

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Bus Rotterdam is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sMr.svg Rotterdam, Zuidplein    
Route rhrr.svg Rotterdam, Ahoy'-complex  
Route rsr.svg Rotterdam, Ikazia Ziekenhuis  
Route rsr.svg Rotterdam, Strevelsweg  
Route rsr.svg Rotterdam, Sandelingplein  
Route rsr.svg Rotterdam, Breeplein  
Route rsr.svg Rotterdam, Randweg    
Route rsr.svg Rotterdam, Hillevliet  
Route rsr.svg Rotterdam, Polderlaan  
Route rsr.svg Rotterdam, Christiaan de Wetstraat  
Route rsr.svg Rotterdam, Martinus Steynstraat  
Route rsr.svg Rotterdam, Afrikaanderplein  
Route rsMr.svgRoute 0sMr.svg Rotterdam, Rijnhaven    
Route rarr.svg Rotterdam, Lombokstraat  
Route rsr.svg Rotterdam, Rechthuislaan  
Route rsr.svg Rotterdam, Katendrechtsestraat  
Route rhlr.svg Rotterdam, Katendrechtse Hoofd  
Route rs0.svg Rotterdam, SS Rotterdam  

Geschiedenis

Deze lijn ontstond op 10 januari 2005.

Op 14 december 2008 ging de eerste concessie Rotterdam Stadsvervoer van start, die na onderhandse gunning in handen bleef van de RET. In het lijnennet werden op genoemde datum forse wijzigingen aangebracht. Qua route bleef deze lijn ongewijzigd, daarnaast werd de frequentie in de daluren verhoogd naar 4x per uur.

Op 13 december 2009 werd op Katendrecht de route iets aangepast; het formele begin- en eindpunt kwam voortaan te liggen bij de halte SS Rotterdam. De halte Katendrechtse Hoofd bleef behouden, maar wordt uitsluitend nog op de terugweg richting het Zuidplein aangedaan. De dienstregeling bleef verder ongewijzigd.

Op 15 december 2013 werd de frequentie tussen Rijnhaven en SS Rotterdam een groot deel van de dag verhoogd tot 6x/uur. Tegelijkertijd ging de frequentie tussen Zuidplein en Rijnhaven omlaag van 4x/uur naar 3x/uur. In de ochtendspits en op werkdagen de gehele middag reed lijn 77 3x/uur de gehele route, aangevuld tot 6x/uur tussen Rijnhaven en SS Rotterdam. Op de overige tijdstippen reed lijn 77 2 of 3x per uur de gehele route.

Op 14 december 2014 werd de frequentie opnieuw verhoogd tussen Rijnhaven en SS Rotterdam, op het overige deel van het traject ging de frequentie doordeweeks overdag omhoog van 3x/uur naar 4x/uur. Tussen Rijnhaven en SS Rotterdam werd lijn 77 een 6-4-2 Bus, op de rest van het traject wordt in een lagere frequentie gereden.

Op 11 december 2016 werd de frequentie op zaterdagmiddag verhoogd van 3* of 6** keer uur naar 4* of 8** keer per uur. (* = Tussen Zuidplein en Rijnhaven, ** = Tussen Rijnhaven en SS Rotterdam)

Met ingang van 21 augustus 2017 vervielen na 22:30 uur de ritten tussen Zuidplein en Rijnhaven.

Met ingang van 9 december 2018 ging de frequentie tussen Zuidplein en Rijnhaven op werkdagen en op zaterdagmiddag omlaag van 4x/uur naar 2x/uur. Tijdens de daluren tijdens de vakanties ging de frequentie omlaag van 3x/uur naar 2x/uur en 's avonds ging de frequentie omlaag van 2x/uur naar 1x/uur. Tot slot werd dit traject niet meer op de vroege zaterdag- en zondagochtend bediend.
Tussen Rijnhaven en SS Rotterdam vonden geen wijzigingen in de frequentie plaats.