Studentenreisproduct

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Studentenreisproduct
Tariefjaar 2023
De weekkaart in 2008. Tegenwoordig is de papieren kaart vervangen door een OV-chipkaart.

Het Studentenreisproduct is een reisproduct dat geladen wordt op een OV-chipkaart. Het is de opvolger van de OV-studentenkaart.

De OV-studentenkaart (vaak afgekort tot 'SOV' of 'OV') was een vervoerbewijs dat werd uitgereikt aan studenten (hbo en WO) en scholieren (mbo) die recht hebben op studiefinanciering. De kaart was geldig in alle treinen (tweede klas), bussen, trams en metro's. De kaart is met ingang van 2010 vervangen door de Studenten OV-chipkaart.

Er waren twee varianten van de OV-studentenkaart: een weekkaart en een weekendkaart. Houders konden bij het ophalen van de kaart kiezen voor een van de twee varianten, en maximaal één keer per jaar kon deze keuze veranderd worden. Deze varianten zijn gehandhaafd bij de overgang naar de ov-chipkaart.

Chipkaart

Sinds 2010 is de papieren kaart vervangen door een speciale variant van de OV-chipkaart.

De OV-studentenkaart was een geplastificeerd papieren vervoerbewijs (zie afbeelding). Vanaf 2010 wordt de papieren variant niet meer uitgereikt en krijgen alle studenten een OV-chipkaart. De reisvoorwaarden en varianten (week/weekend) zijn daarbij ongewijzigd. Het studentenreisproduct dient afgehaald te worden bij een ophaalautomaat.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden onder OV-chipkaart voor studenten.

Varianten

De weekkaart is verreweg het populairst [1]. Het vrij reizen voor de weekkaart geldt van maandag 04.00 uur t/m zaterdag 04.00 uur. Van 16 juli tot 16 augustus en op feestdagen is de kaart niet geldig voor vrij reizen, maar biedt de kaart wel korting.

De weekendkaart biedt vrij reizen van vrijdag 12.00 uur tot maandag 4.00 uur en op feestdagen vanaf 04.00 uur t/m 04.00 uur de volgende dag. Op sommige momenten gaat het vrij reizen in op donderdag 12.00 uur (de exacte data staan op de achterzijde vermeld). Wanneer de kaart geen vrij reizen biedt is de kaart in principe geldig als kortingskaart, met uitzondering van dinsdag tot en met vrijdag tussen 04.00 en 09.00 uur.

Korting

In de kortingsperiodes (dus niet wanneer er vrij kan worden gereisd) krijgt de houder de volgende kortingpercentages:

  • 34% korting op bus-, tram-, metro- en openbaar vervoer te water reizen.
  • 40% korting op alle binnenlandse treinreizen.

Samenreiskorting

NS accepteert de OV-studentenkaart als Voordeelurenkaart. De bijbehorende samenreiskorting is daarbij mogelijk: houders van een OV-studentenkaart kunnen maximaal 3 medereizigers laten reizen met 40% korting tijdens de voordeeluren. Deze korting geldt alleen in de trein.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: