Lijn 171 Rotterdam Zuidplein - Oud-Beijerland Winkelcentrum

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 171
Vervoerder(s) (Next i.o.v.) Connexxion
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Berkhof Ambassador
Rijdt sinds 28 mei 1995
Voorganger(s) 162
Frequenties
Spits 2-6x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 171 rijdt van Rotterdam Zuidplein via een lusroute door Oud-Beijerland weer terug naar Rotterdam.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits wordt 2x/uur naar Oud-Beijerland en 3x tot 5x/uur naar Rotterdam gereden, in de middagspits rijdt lijn 171 4x/uur in beide richtingen.
  • De helft van het aantal middagspitsritten rijdt via industrieterrein De Bosschen. Tijdens de vakantiedienst rijden alle middagspitsritten via De Bosschen.
  • In de ochtendspits starten diverse ritten bij de halte Poortwijk Noord en in de middagspits eindigen diverse ritten bij deze halte in Oud-Beijerland. Ook beginnen in de ochtendspits een aantal ritten bij de Zinkweg.
  • Lijn 172 rijdt deze route in omgekeerde richting.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2016 2017 2018 2019 2020 2021
0,135 0,136 0,137 0,137 0,140 0,142

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0hlMr.svg Rotterdam, Zuidplein    
Route rer.svgRoute rhlr.svgRoute 0hlr.svg Oud-Beijerland, Poortwijk Noord  
Route rer.svgRoute rahlr.svg Oud-Beijerland, Sportlaan  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Croonenburgh  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Maseratilaan  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Rembrandtstraat  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, De Egmontshof  
Route rer.svgRoute rhlr.svgRoute 0hlr.svg Oud-Beijerland, Zinkweg  
Route rer.svgRoute rahlr.svg Oud-Beijerland, Winkelcentrum  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Zoomwijcklaan  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Spuioeverweg  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Vierwiekenplein  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Centrum Noord  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Diepenhorstsingel  
Route ralr hl ralr.svg Oud-Beijerland, Laurens Janszoon Costerstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svgRoute rhl0.svg Oud-Beijerland, Poortwijk Noord  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Oud-Beijerland, De Bosschen  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Oud-Beijerland, Jan van der Heijdenstraat  
Route rahlM0l.svg Rotterdam, Zuidplein    

Geschiedenis

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot de ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een dienstregeling uit onder bij deze vervoerder. Lijn 162 werd op die datum vernummerd naar 171, zodat de lijn in de sneldienstreeks terecht kwam. In Oud-Beijerland ging de lijn voortaan een lusroute tegen de klok in rijden in plaats van een route in beide richtingen. De dienstregeling bleef grotendeels gelijk.

In de dienstregeling 1995/1996 werd in de ochtendspits elke 10 minuten gereden vanaf de Zinkweg naar Rotterdam. In het ochtenddal (09:00 - 13:00 uur) werd slechts elk uur gereden en naarmate de middag vorderde, liep de frequentie op naar een kwartierdienst. Op zaterdag werd 1x/uur het hele traject gereden en op zondag reden slechts drie ritten (1x per 2 uur).

Vanaf 1 juni 1997 ging in de middagspits een viertal ritten in Oud-Beijerland via bedrijventerrein De Bosschen rijden, de overige ritten bleven de huidige route rijden via de halte Poortwijk. De dienstregeling bleef verder ongewijzigd.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen.
De dienstregeling werd op die datum uitgebreid met vroegere en latere ritten, zodat het aantal reismogelijkheden voor inwoners van Oud-Beijerland uitgebreid werd.

Met ingang van 4 januari 2009 ging deze in de avonduren en op zondag 1x/uur rijden, dit door het overnemen van de ritten van lijn 172. Ook werd de frequentie in de zomer- en kerstvakantie tijdens de middagspits over het hele traject teruggebracht naar 1x/uur, de ritten tot Oud-Beijerland kwamen te vervallen.

vanaf 25 januari 2015 ging de lijn in de avonduren en op zondag enkel van Rotterdam naar Oud-Beijerland rijden.

Op 13 december 2015 ging de volgende concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor deze vervoerder terugkeerde in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van het R-net werden diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
Deze lijn bleef grotendeels ongewijzigd rijden, alleen op zondag ging deze lijn de volledige lusroute rijden. Dit omdat lijn 172 op deze momenten werd opgeheven.

Op 8 december 2018 werd er een rit toegevoegd aan de dienstregeling.

Op 16 juni 2020 werden de haltes Poortwijk en Bierkade in Oud-Beijerland hernoemd naar respectievelijk Poortwijk Noord en Centrum Noord.