RTM

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De N.V. Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) is een voormalige vervoerder uit Rotterdam. De NV is in 1878 opgericht met als doel het verzorgen van tramvervoer in Rotterdam. In 1898 begon de RTM met tramdiensten richting de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, te beginnen met de Hoeksche Waard. Hierna volgden Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.
Het stadsvervoer van de RTM ging in 1904 over naar de RETM, welke in 1927 hernoemd werd in RET.
Naast tramdiensten, verzorgde de RTM ook bus- en veerbootdiensten op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden.
Hoewel de meeste interlokale trambedrijven na de Tweede Wereldoorlog hun tramdiensten beëindigden, bleef de RTM rijden en nam zelfs nog (relatief) modern materieel over van trambedrijven die hun tramdiensten staakten, waaronder de Maas-Buurtspoorweg en de ZVTM.

De tramdiensten op Schouwen-Duiveland werden na de Watersnoodramp van 1953 gestaakt en de reguliere tramdiensten in zowel de Hoeksche Waard als op Goeree-Overflakkee eindigden in 1956/1957. De trams werden hier vervangen door bussen.

Hierna bleven alleen de tramdiensten op Voorne-Putten over (Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis en Rotterdam - Spijkenisse - Oostvoorne), welke nog bijna tien jaar stand hielden. De tramdiensten op de trajecten Spijkenisse - Oostvoorne en Rotterdam - Spijkenisse werden eind 1965 opgeheven, waarna op 14 februari 1966 de laatste tram reed op het traject Spijkenisse - Hellevoetsluis. Dit was tevens het laatste klassieke interlokale tramtraject van Nederland. Vanaf deze datum verzorgde de RTM het vervoer uitsluitend nog per bussen en boten.

In februari 1978, ruim een half jaar voor het honderdjarig bestaan van de RTM, ging de RTM, met twee andere voormalige stoomtrambedrijven Streekvervoer Walcheren (SW) en Zeeuws-Vlaamse Tramweg-Maatschappij (ZVTM), op in de N.V. Streekvervoer Zuid-West-Nederland (ZWN).

Een deel van het voormalige trammaterieel van de RTM is nu in het bezit van de 'Stichting voorheen RTM' welke een museumlijn van ongeveer 10 km exploiteert aan de Brouwersdam, in de buurt van Ouddorp (Zuid-Holland).

Daarnaast is het oude tramstation van de RTM aan de Rosestraat in Rotterdam bewaard gebleven, evenals enkele andere stationsgebouwen langs de voormalige lijnen.