Lijn 436 Rotterdam Zuidplein - Ouddorp Bernhardweg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 436
Vervoerder(s) (Next i.o.v.) Connexxion
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Formule LogoRnet.png
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Citea SLF-120 Electric H2
Mercedes-Benz Citaro LE
Rijdt sinds 13 december 2015
Voorganger(s) 130, 136, 396
Frequenties
Spits 2-6x/uur
Spits (vakantie) 2-4x/uur
Dal 2-4x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 436 rijdt vlak bij Rotterdam Zuidplein.
Lijn 436 rijdt over de Vaanweg in Rotterdam.

Lijn 436 rijdt van Rotterdam via Numansdorp, Oude-Tonge, Sommelsdijk, Middelharnis, Sommelsdijk, Dirksland, Stellendam en Goedereede naar Ouddorp.

Dienstregeling

  • In de spitsuren wordt ongeveer 4x/uur gereden tussen Rotterdam en Dirksland. Twee van deze ritten rijden vanaf/naar Stellendam. In de middagspits rijden bovenop deze frequentie twee ritten per uur tussen Rotterdam en Oude-Tonge om de drukte op dat traject op te vangen; in de ochtendspits rijden deze ritten vanuit Middelharnis en alleen in de richting van Rotterdam. De extra ritten van en naar Oude-Tonge/Middelharnis rijden niet in de vakanties. Verder rijdt Lijn 437 in de spitsuren 2x/uur tussen Rotterdam en Dirksland, waarbij die lijn niet via Oude-Tonge rijdt.
  • Tijdens de daluren, 's ochtends in de tegenspitsrichting en doordeweeks de gehele dag in de vakanties wordt 4x/uur tussen Rotterdam en Dirksland gereden en elk half uur tussen Dirksland en Stellendam.
  • Op zaterdag wordt ieder half uur gereden tussen Rotterdam en Stellendam.
  • Het traject tussen Stellendam en Ouddorp wordt enkel in de avonduren en op zondag bediend.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2016 2017 2018 2019 2020
0,135 0,136 0,137 0,137 0,140

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sMr.svg Rotterdam, Zuidplein    
Route rsr.svg Numansdorp, A29    
Route rrar.svg Den Bommel, N59 P+R  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Oude-Tonge, Busstation    
Route rsr.svg Nieuwe-Tonge, N215  
Route rrar.svg Sommelsdijk, Zuid  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Middelharnis, Gemeentehuis    
Route rsr.svg Middelharnis, Centrum  
Route rsr.svg Sommelsdijk, Noord  
Route rrar.svg Dirksland, Dorp  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Dirksland, Ziekenhuis    
Route rsr.svg Dirksland, Staakweg  
Route rrar.svg Melissant, Tunneltje  
Route rsB0.svgRoute rsBr.svg Stellendam, Busstation    
Route rer.svgRoute rsr.svg Goedereede, Vissersweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Ouddorp, Kerkhoek  
Route rer.svgRoute rsr.svg Ouddorp, Station  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Ouddorp, Hofdijksweg  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Ouddorp, Hoge Pad  
Route rer.svgRoute rs0.svg Ouddorp, Bernhardweg  

Geschiedenis

Op 13 december 2015 ging de volgende concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor deze vervoerder terugkeerde in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van het R-net werden diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
De lijnen 130, 136 en 396 werden samengevoegd tot lijn 436, die op Goeree-Overflakkee voortaan de kernlijn is die met een frequente dienstregeling rijdt. In de spitsuren werden diverse ritten toegevoegd, zodat in de drukste richting ongeveer 8x/uur gereden wordt in een onregelmatige dienstregeling. In de avonduren en het weekeinde wijzigde verder niets en geldt vrijwel hetzelfde patroon als in de voorgaande concessie.

Op 8 mei 2016 werden de sneldienstritten van deze lijn overgeheveld naar lijn 437, om verwarring onder de reizigers te voorkomen. Op deze lijn werden twee ritten vanuit Middelharnis naar Oude-Tonge toegevoegd. Naar Rotterdam werden eveneens twee ritten toegevoegd in de ochtendspits.

Op 9 december 2018 vervielen er enkele ritten in de middag en werden er ook enkele ritten toegevoegd.

Op 15 december 2019 verviel richting Dirksland op zondagavond de voorlaatste rit en reed de laatste rit voortaan een half uur eerder, met vertrek 23:37 uur uit Rotterdam. Hierdoor werd gedurende de hele zondag een strakke uursdienst gereden.