Lijn 136 Ouddorp Bernhardweg - Rotterdam Zuidplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 136
Vervoerder(s) ZWN (1981 - 1994),
ZWN-Groep (1994 - 1999),
Connexxion (1999 - 2007),
Arriva (2008 - 2015)
Concessies Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee (2002-2007),
Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee (2008-2015)
Regio's Rotterdam,
Hoeksche Waard - Goeree Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten MB200
Den Oudsten B88
Den Oudsten Alliance
Mercedes-Benz O405(G)
Mercedes-Benz O408
Berkhof Duvedec
VDL Berkhof Ambassador
Periode 31 mei 1981 t/m 12 december 2015
Voorganger(s) 36
Opvolger(s) 436
Frequenties
Spits 0-4x/uur
Spits (vakantie) 0-2x/uur
Dal 0-2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 0-2x/uur
Zondag 1x/uur
Lijn 136 vertrekt van het Zuidplein.

Lijn 136 rijdt van Ouddorp via Goedereede, Stellendam, Melissant, Dirksland, Sommelsdijk, Middelharnis, Oude-Tonge en de A29 naar Rotterdam.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits wordt tussen Oude-Tonge en Rotterdam 4x/uur gereden, maar niet in de vakantieperioden. Tussen Stellendam en Rotterdam wordt dan 2x/uur gereden.
  • Tussen Ouddorp en Stellendam wordt uitsluitend in de avonduren (vanaf 21:30) en op zondag gereden, daarbuiten maken reizigers op dat trajectdeel gebruik van lijn 104 of lijn 396.
  • In de ochtendspits rijdt één rit van lijn 169 vanaf Numansdorp verder naar Middelharnis (met afwijkende route) onder dit lijnnummer.
  • Op zaterdagavond laat rijdt één rit van Rotterdam via de Victoriahal in Dirksland naar Ouddorp.
  • Ook rijdt er rond middernacht nog een rit van Ouddorp via de Victoriahal naar Oolltgensplaat.
  • Doordeweeks rijdt er een vroege rit van Rotterdam naar Stellendam via Heinenoord Busstation.

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sr.svg Ouddorp, Bernhardweg  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Ouddorp, Hofdijksweg  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Ouddorp, Hoge Pad  
Route rer.svgRoute rsr.svg Ouddorp, Station  
Route rer.svgRoute rsr.svg Ouddorp, Kerkhoek  
Route rer.svgRoute rsr.svg Goedereede, Vissersweg  
Route 0sBr.svgRoute rsBr.svg Stellendam, Busstation    
Route rarr.svg Stellendam, Dorp  
Route rsr.svg Melissant, Tunneltje  
Route rrar.svg Dirksland, Staakweg  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Dirksland, Victoriahal  
Route rsBr.svgRoute rlr.svg Dirksland, Ziekenhuis    
Route rsr.svgRoute rlr.svg Dirksland, Schelpenpad  
Route rarr.svg Sommelsdijk, Krakeelstraat  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Middelharnis, Centrum  
Route rsr.svgRoute rhrr.svg Middelharnis, Gemeentehuis  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Sommelsdijk, Koningin Julianaweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Sommelsdijk, Dorpsweg  
Route rarr.svg Nieuwe-Tonge, Provincialeweg N215  
Route rsBr.svgRoute 0sBr.svg Oude-Tonge, Busstation    
Route rdear.svg Oude-Tonge, Stationsweg  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Achthuizen, Bommelsedijk  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Achthuizen, Dorp  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Achthuizen, De Stoof  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Ooltgensplaat, Langeweg  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Ooltgensplaat, Esdoornstraat  
Route rlr.svgRoute rs0.svg Ooltgensplaat, Weespad  
Route rrar.svg Achthuizen, N59 Schaapsweg  
Route rlr.svgRoute rs0.svg Numansdorp, Viaduct A29  
Route rrar.svg Numansdorp, Rijksweg A29  
Route rlr.svgRoute rsBr.svg Heinenoord, Busstation    
Route rarr.svg Rotterdam, Vaanweg  
Route rsM0.svg Rotterdam, Zuidplein    

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd bij de ZWN de Mobilofoon in gebruik genomen. Dit systeem kan binnen één regio echter geen dubbele lijnnummers herkennen, daarom werd het oude lijnnummer 36 op die datum vernummerd naar 136. In tegenstelling tot voorheen werd de frequentie tussen Rotterdam en Oude-Tonge verlaagd naar 1x/uur, op de vervallen tijdstippen moesten doorgaande reizigers voortaan overstappen op lijn 133.

In de dienstregeling 1981/1982 werd van maandag t/m vrijdag overdag 1x/uur het hele traject gereden en 1x/uur van Oude-Tonge tot Ouddorp. Alleen in de daluren (09:00 - 12:00) werd een korte periode maar 1x/uur gereden tussen Middelharnis en Ouddorp. Op zaterdag werd 1x/uur van Rotterdam tot Middelharnis gereden en 1x/uur van Oude-Tonge naar Ouddorp (met aansluiting van/op lijn 133). In de avonduren werd 1x/uur van Oude-Tonge naar Ouddorp gereden en kwam slechts een enkele rit uit Rotterdam. Op zondag werd de hele dag 1x per 2 uur gereden en in de zomermaanden werd in Ouddorp 1x/uur verder gereden van/naar het strand en reden 's avonds extra ritten ten behoeve van terugkerende studenten.

Op 29 mei 1983 werd de uurdienst in de daluren verlegd van Middelharnis naar Sommelsdijk en diezelfde uurdienst werd op zaterdag doorgetrokken naar Dirksland. In de rest van de route en in de dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot het nieuwe ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een eerste nieuwe dienstregeling uit onder deze nieuwe vervoerder. Deze lijn bleef echter ongewijzigd rijden.

Op 2 juni 1996 werd de dienstregeling flink uitgebreid. In de spitsrichting werd voortaan over het grootste deel van het traject een kwartierdienst gereden, maar dan weer alleen buiten de schoolvakanties. Tevens ging doordeweeks een deel van de ritten pas beginnen in Stellendam; reizigers vanuit Ouddorp moesten dan met de lijnen 104 of 114 eerst naar Stellendam reizen en aldaar overstappen, met aansluiting.

Vanaf 1 juni 1997 ging de lijn tijdens de spitsuren vaker van/naar Ouddorp rijden, maar in de daluren en het begin van de avond kwamen diverse ritten te vervallen tussen Stellendam en Ouddorp en was lijn 104 op genoemd traject het alternatief.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 30 mei 1999 ging de ZWN op in het nieuw ontstane Connexxion, tezamen met NZH, Oostnet en Midnet. Op die datum werd een snelle routevariant ingevoerd voor enkele spitsritten via de N215, die daardoor niet via Stellendam reden.

In de dienstregeling 1999/2000 werd inmiddels ook op zaterdag overdag een halfuurdienst gereden tussen Oude-Tonge en Stellendam, naar Rotterdam werd nog steeds slechts 1x/uur gereden. In de spitsuren reden extra ritten tussen Middelharnis en Ouddorp of Oude-Tonge en Rotterdam. In de avonduren en op zondag gold een gehalveerde frequentie ten opzichte van de doordeweekse dienstregeling.

Nieuwe concessie (2008)

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen.
De frequentie tussen Oude-Tonge en Rotterdam werd op die datum verhoogd naar 2x/uur, omdat Arriva en Connexxion niet tot overeenstemming konden komen voor een gemengde exploitatie. Beide vervoerders konden zelfs onderling geen aansluiting geven als gevolg van andere belangrijke aansluitingen onderweg, dit werd uiteindelijk wel afgedwongen door de Provincie Zeeland. Om de route te kunnen versnellen verviel de route door het dorp Nieuwe Tonge, de halte aan de Provincialeweg N215 was hier voortaan het alternatief.

Vanaf 25 januari 2015 werd de rit via de Victoriahal in Dirksland overgeheveld van lijn 135 naar deze lijn. Vanaf de Stationsweg in Oude-Tonge ging deze lijn op verzoek van uitstappende passagiers naar Ooltgensplaat rijden.

Nieuwe concessie (2015)

Op 13 december 2015 ging een nieuwe concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor die vervoerder weer terug kwam in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van R-net werden ook diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
Deze lijn werd geïntegreerd in de nieuwe lijn 436 die voortaan de (hoog)frequente verbinding tussen Rotterdam en Goeree-Overflakkee ging verzorgen. Doordeweeks overdag ging de frequentie hierdoor omhoog naar 4x tot 8x/uur, maar in de avonduren en het weekeinde wijzigde er vrijwel niets en bleef dezelfde dienstregeling grotendeels gehandhaafd. De route bleef grotendeels ongewijzigd, een enkele halte kwam te vervallen (in het kader van R-net en enkele haltenamen werden hernoemd. De snelle ritten via Heinenoord, naar Middelharnis en de ritten naar Ooltgensplaat en Dirksland Victoriahal kwamen echter te vervallen.


Voormalige route(s)

Voormalige route 'door' Nieuwe-Tonge (05-1981 - 01-2008)

Halte
Route rsr.svg Nieuwe-Tonge, Provincialeweg N215  
Route rsr.svg Nieuwe-Tonge, Molen  
Route rsr.svg Nieuwe-Tonge, Ds. Wentinkstraat  
Route rsBr.svg Oude-Tonge, Busstation