De OV in Nederland Wiki is weer open! Bedankt voor jullie geduld, lees hier meer over de status.

Lijn 135 Middelharnis Centrum - Ooltgensplaat Weespad

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 135
Vervoerder(s) (Next i.o.v.) Connexxion
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Berkhof Ambassador
Mercedes-Benz Citaro Facelift LE Ü
VDL MidCity
Rijdt sinds 23 mei 1993
Voorganger(s) 135
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 1-2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 135 is net vertrokken vanaf de halte Middelharnis Centrum.
Lijn 135 vertrekt vanaf het Busstation in Den Bommel.

Lijn 135 rijdt van Middelharnis via Stad aan 't Haringvliet, Den Bommel en Achthuizen naar Ooltgensplaat.

Dienstregeling

  • Doordeweeks starten de eerste twee ritten richting Ooltgensplaat in Stad aan 't Haringvliet.
  • Op de momenten dat 2x/uur wordt gereden (tijdens de ochtendspits en vanaf 14:00 uur tot het eind van de avondspits) wordt slechts in één richting door Middelharnis gereden: de ritten uit Ooltgensplaat rijden na de Doetinchemsestraat rechtstreeks naar halte Centrum waarna richting Ooltgensplaat de overige haltes in Middelharnis worden aangedaan.
  • Tijdens de ochtendspits rijdt één rit na de halte Doetinchemsestraat rechtstreeks naar de halte Gemeentehuis.
  • Tussen de ochtend- en middagspits rijden de ritten vanuit Ooltgensplaat na de Doetinchemsestraat via de haltes Centrum en Binnenweg naar de halte Gemeentehuis. De ritten naar Ooltgensplaat beginnen bij de halte Centrum en rijden via de halte Binnenweg naaar de halte Gemeentehuis en verder naar Ooltgensplaat.
  • Aan het begin van de halfuursdienst 's middags start één rit richting Middelharnis bij Den Bommel N59 P+R. Aan het eind van de avondspits eindigt één rit vanuit Middelharnis bij deze halte.
  • 's Avonds en in het weekend rijdt lijn 135 in beide richtingen via de halte Gemeentehuis naar de halte Centrum, alwaar deze lijn gekoppeld is aan lijn 138. Deze ritten rijden met een achtpersoonsbus.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2016 2017 2018 2019 2020
0,135 0,136 0,137 0,137 0,140

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sr.svgRoute 0sr.svg Middelharnis, Centrum  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rhlr.svg Middelharnis, Binnenweg  
Route 0sr.svgRoute rsr.svgRoute rhlr.svgRoute 0sr.svg Middelharnis, Gemeentehuis    
Route ra0ll.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Middelharnis, Binnenweg  
Route rer.svgRoute rlr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Middelharnis, Centrum  
Route rer.svgRoute rarr s rarr.svg Middelharnis, Doetinchemsestraat  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svgRoute 0hlr.svg Stad aan 't Haringvliet, Vrouwtjesweg  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rarr.svg Stad aan 't Haringvliet, Nieuwstraat  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Stad aan 't Haringvliet, Molendijk  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Stad aan 't Haringvliet, Molen  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Den Bommel, Molendijk/Zuidzijde  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Den Bommel, Molen  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Den Bommel, Boven Oostdijk  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rrar.svg Den Bommel, Bommelstee  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svgRoute rs0.svg Den Bommel, N59 P+R  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Achthuizen, Bommelsedijk  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Achthuizen, Dorp  
Route rer.svgRoute rral.svg Achthuizen, De Stoof  
Route rer.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Ooltgensplaat, Lindenlaan  
Route rer.svgRoute rhlr.svgRoute rlr.svg Ooltgensplaat, Langeweg  
Route rer.svgRoute rhlr.svgRoute rlr.svg Ooltgensplaat, Esdoornstraat  
Route rer.svgRoute rhlr.svgRoute rlr.svg Ooltgensplaat, Weespad  
Route rer.svgRoute rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 23 mei 1993 werd lijn 135 (Ooltgensplaat - Herkingen) geknipt in Middelharnis. Het traject tussen Middelharnis en Ooltgensplaat bleef vrijwel ongewijzigd rijden en het slecht bezette traject tussen Herkingen en Dirksland ging vanaf diezelfde datum verder als lijn 138. Hierbij werd de dienstregeling werd sterk ingeperkt en er bleven drie ritten in beide richtingen rijden.

In de dienstregeling 1993/1994 werd in de spitsuren ongeveer 1x/uur het hele traject gereden meestal elk half uur tussen de Schaapsweg en Ooltgensplaat, die vaak Achthuizen oversloegen. In de daluren en de vroege avond werd 1x per 90 minuten gereden. Op zaterdag werd 1x per 2 uur het hele traject gereden en reed een late rit rond 00:30 uur ten behoeve van stappers in Middelharnis.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot de ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een dienstregeling uit. Deze lijn bleef ongewijzigd rijden.

Op 2 juni 1996 werd de frequentie in de spitsrichting verhoogd naar een halfuursdienst, maar alleen buiten de schoolvakanties. Tevens kreeg deze lijn gezelschap van de lijntaxi; deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Alle ritten in de avonduren en op zondag gingen als lijntaxi rijden, hierbij werd de frequentie op die tijdstippen verhoogd van enkele ritten naar een regelmatige 2-uursdienst. Alleen op zaterdagavond bleef de rit van 00:36 uur als vaste lijnbus rijden ten behoeve van de stappers die terug reisden naar de kernen.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen..

In de dienstregeling 2008 werd op weekdagen in de (brede) spitsuren 2x/uur gereden en in de daluren en op zaterdag overdag 1x/uur. Vanaf 19:00 uur en op zondag de gehele dag werd als belbus gereden. Doordeweeks werd van aanvang dienst tot 09:30 uur richting Middelharnis via het Centrum gereden en van 09:30 tot 19:00 uur werd richting Ooltgensplaat via Middelharnis-Centrum gereden.

Vanaf 4 januari 2009 werd de route door Middelharnis voortaan altijd in één richting gereden (tegen de klok in). Alle belbusritten tussen Middelharnis en overstaphalte Schaapweg in de avonduren (uitgezonderd op zondag) werden omgezet in een vaste lijndienst. De route door Middelharnis werd dan wel in beide richtingen gereden. Voorts werd de frequentie in de zomer- en kerstvakantie in de spitsuren verlaagd naar 1x/uur.

Op 1 juli 2012 werden de vertrektijden lichtjes gewijzigd, de halfuursdienst in de (brede) middagspits ging voortaan pas om 14:00 uur beginnen, vanwege het (zeer) geringe aantal passagiers tussen 12:00 en 14:00 uur.

Op 25 januari 2015 werd de vaste rit op zaterdagavond, die bij de Victoriahal in Dirksland begon, overgeheveld naar lijn 136, die vanaf Oude-Tonge op verzoek door ging rijden naar Ooltgensplaat.

Voormalige route vanaf Dirksland
Halte
Route 0hlr.svg Dirksland, Victoriahal  
Route rhlr.svg Sommelsdijk, Krakeelstraat  
Route rhlr.svg Middelharnis, Centrum  
Route rhlr.svg Middelharnis, Gemeentehuis  
Route rhlr.svg Sommelsdijk, Koningin Julianaweg  
Route rhlr.svg Sommelsdijk, Dorpsweg  
Route rhlr.svg Stad aan 't Haringvliet, Vrouwtjesweg  

Op 13 december 2015 ging de volgende concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor deze vervoerder terugkeerde in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van het R-net werden diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
Deze lijn bleef goeddeels rijden. Alleen in Middelharnis werd de lijnvoering enigszins aangepast en alle belbusritten gingen met een kleine bus als vaste lijnbus rijden.

Met ingang van 10 december 2017 kwam de halte Sommelsdijk Zuid te vervallen voor lijn 135. Daarnaast verschoven de vertrektijden na de ochtendspits met ongeveer een kwartier.

Voormalige route in Middelharnis
Halte
Route 0sr.svgRoute 0sr.svg Middelharnis, Centrum  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Middelharnis, Binnenweg  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Sommelsdijk, Zuid  
Route rsr.svgRoute rhlr.svgRoute 0sr.svg Middelharnis, Gemeentehuis    
Route rlr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Sommelsdijk, Zuid  
Route rlr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Middelharnis, Binnenweg  
Route rlr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Middelharnis, Centrum  
Route rarr s rarr.svg Middelharnis, Doetinchemsestraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Stad aan 't Haringvliet, Vrouwtjesweg  

Vanaf 22 juli 2018 werd de halte Middelharnis Binnenweg ook richting Middelharnis Centrum en door de ritten die via de halte Middelharnis Centrum naar de halte Middelharnis Gemeentehuis rijden.

Vanaf 9 december 2018 startte de zesde rit richting Ooltgensplaat niet meer op de halte Middelharnis Centrum, maar op halte Middelharnis Gemeentehuis.