Lijn 133 Rotterdam Zuidplein - Westenschouwen Rotonde

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 133
Vervoerder(s) ZWN (1981 - 1994),
ZWN-Groep (1994 - 1999),
Connexxion (1999 - ...)
Regio's Rotterdam,
Hoeksche Waard - Goeree Overflakkee,
Noord-Zeeland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1981 t/m ...
Voorganger(s) 33
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1-2x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 133 reed van Rotterdam via Numansdorp, Oude-Tonge, Bruinisse, Oosterland, Ouwerkerk, Zierikzee, Serooskerke, Noordwelle, Renesse, Haamstede en Burgh naar Westenschouwen.

Dienstregeling

  • Tussen Rotterdam en Oude-Tonge werd in een gehalveerde frequentie gereden. In de spitsrichting reden enkele ritten ook via Haamstede Vliegveld (niet opgenomen). In de zomermaanden werd standaard 1x/uur non-stop gereden tussen Serooskerke en Renesse.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sMr.svg Rotterdam, Zuidplein    
Route rsr.svg Numansdorp, Rijksweg A29  
Route rsr.svg Achthuizen, Schaapsweg  
Route rsBr.svgRoute 0sBr.svg Oude-Tonge, Busstation    
Route rarr.svg Bruinisse, Dorp  
Route rsr.svg Oosterland, Dorp  
Route rsr.svg Nieuwerkerk, Nieuwerkerk  
Route rsr.svg Ouwerkerk, Vissersweg  
Route rsBr.svg Zierikzee, Sas    
Route rsBr.svg Zierikzee, Busstation    
Route rrar.svg Serooskerke, Provincialeweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Noordwelle, Provincialeweg  
Route rsBr.svgRoute rlr.svg Renesse, Transferium    
Route rsr.svgRoute rlr.svg Haamstede, Duinoord  
Route rarr.svg Haamstede, Kerk  
Route rsr.svg Burgh, J.M. Beijelaan  
Route rsr.svg Westenschouwen, Duinrand  
Route rs0.svg Westenschouwen, Rotonde  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd bij de ZWN de Mobilofoon in gebruik genomen. Dit systeem kan binnen één regio echter geen dubbele lijnnummers herkennen, daarom werd het oude lijnnummer 33 op die datum vernummerd naar 133. In de route vonden praktisch geen wijzigingen plaats, in de dienstregeling echter wel.

In de dienstregeling 1981/1982 werd in de spitsuren 2x/uur gereden, met enkele extra ritten vanaf Burgh of Haamstede Vliegveld, tussen Oude-Tonge en Rotterdam werd dan maar 1x/uur gereden. In de daluren werd 1x/uur gereden. In de avonduren en op zaterdag werd 1x/uur gereden en op zondag werd maar 1x per 2 uur gereden. De gehele dag werd slechts 1x per 2 uur gereden tussen Zierikzee en Westenschouwen en op zondag zelfs maar om de andere rit.

Op 23 mei 1982 werd de frequentie van maandag t/m zaterdag overdag over het hele traject verhoogd naar een uurdienst, in de spitsuren bleef de lijn een halfuursdienst rijden: 's ochtends vanaf Burgh en Haamstede en 's middags tot Zierikzee. Daarnaast bleven in de zomermaanden extra ritten rijden op deeltrajecten. Op zondag bleef de dienstregeling ongewijzigd.

Vanaf 29 mei 1983 gingen in de ochtendspits om 06:39 en 07:09 twee sneldienstritten rijden van Zierikzee naar Rotterdam, die onderweg alleen maar stopten bij de Sas, in Bruinisse en in Rotterdam, in aansluiting op de reguliere rit vanuit Burgh. Daarnaast gingen op zondagavond meer doorgaande ritten van/naar Rotterdam rijden, ten behoeve van de studenten in Zeeland.

Op 2 juni 1985 werd de frequentie op zaterdag tussen Oude-Tonge en Westenschouwen gedurende de zomermaanden (juli en augustus) verhoogd naar een halfuursdienst. De extra snelle ritten tussen Rotterdam en Zierikzee werden echter afgesplitst en ondergebracht bij het nieuwe lijnnummer 130, om daarmee voor de reizigers te verduidelijken, dat deze ritten onderweg alleen stoppen in Zierikzee en Bruinisse.

De ZWN verzorgde tot circa 1991 in de ochtendspits versterkingsritten voor lijn 169 in het traject Helwijk - Willemstad - Numansdorp Viaduct A29 - Rotterdam Zuidplein. Deze versterkingsrit werd meestal lijn 133 genoemd en reed vanaf de oprit Willemstad direct over de hoofdrijbaan van de A29, niet via de gebruikelijke route van de parallelbaan Volkeraksluizen / Haringvlietbrug. Hiermee werd de drukke halte Numansdorp Viaduct A29 ontlast.

Vanaf 2 juni 1991 gingen de extra ritten op zondag tussen Zierikzee en Westenschouwen voortaan het hele jaar rijden, zodat de gehele dag een 2-uursdienst via de snellere route gereden wordt en een uurdienst in combinatie met lijn 134 op hetzelfde traject. En vervolgens ging op zaterdag, met ingang van 31 mei 1992, ook elk half uur een bus rijden tussen Oude-Tonge en Zierikzee, op de rest van het traject naar Westenschouwen bleef alleen tijdens de zomermaanden elk half uur een bus rijden.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot het nieuwe ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een eerste nieuwe dienstregeling uit onder deze nieuwe vervoerder. Op die datum werd de uurdienst tussen Westenschouwen en Zierikzee verhoogd tot een halfuurdienst van maandag t/m vrijdag, waardoor op dit traject een verdubbeling van het aantal ritten ontstond, hiervoor in de plaats werd lijn 134 wel ingekort tot Renesse. Enkele extra toegevoegde spitsritten gingen echter non-stop rijden tussen Serooskerke en Haamstede, zodat doorgaande reizigers ca. 10 minuten sneller op hun bestemming waren.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 30 mei 1999 ging de ZWN op in het nieuw ontstane Connexxion, tezamen met NZH, Oostnet en Midnet. Vanaf die datum werd de frequentie tussen Zierikzee en Oude-Tonge van maandag t/m zaterdag overdag verhoogd naar 2x/uur.