Concessie IJssel-Vecht (2023-2035)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
IJssel-Vecht
OV-autoriteit Provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel
Vervoerder(s) Onbekend (RRReis)
Duur 13 jaar
Periode 11.12.2022 - 08.12.2035
Voorganger(s) IJssel-Vecht
IJsselmond
Stadsvervoer Lelystad
Concessietabel - Concessiekaart

De concessie IJssel-Vecht is één van de drie concessies die gezamenlijk door de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel is ontwikkeld. De concessie omvat een uitgestrekt gebied dat reikt van Steenwijk in het noorden tot aan Apeldoorn in het zuiden en van Hardenberg in het oosten tot aan Zeewolde in het westen. De concessie zal onder de merknaam RRReis worden uitgevoerd, naar verwachting de eerste twee jaar door Keolis onder een noodconcessie.

In eerste instantie was het onzeker of de concessie Stadsvervoer Lelystad onderdeel ging uitmaken van de concessie IJssel-Vecht, dit omdat de provincie Flevoland de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer had gedelegeerd aan de gemeente Lelystad. De gemeente Lelystad zag niks in het opgaan van de stadsdienst Lelystad in de concessie IJssel-Vecht. Hierdoor zou namelijk de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer verloren gaan. De gemeente zag liever dat enkele streeklijnen uit IJsselmond worden overgeheveld naar een nieuwe stadsdienstconcessie voor Lelystad, zodat een meer samenhangend netwerk kan worden aangeboden. Op 8 mei 2018 besloten de gedeputeerde staten van de provincie Flevoland om de stadsdienst van Lelystad onder te brengen bij de concessie IJssel-Vecht. Wel behield de gemeente Lelystad een zwaarwegende adviserende rol in het stadsvervoer. Een voorwaarde die de gemeente eiste voor het opgaan in de concessie IJssel-Vecht.

Ontwikkeling van het concessiegebied

De concessie IJssel-Vecht is een samenvoeging van delen van de concessies IJsselmond, Midden Overijssel, Stadsvervoer Lelystad en Veluwe. Aangezien deze concessies verschillende looptijden hebben wordt de concessie stukje bij beetje vormgegeven. Hieronder is het stappenplan weergegeven.

  1. December 2022: de start van de concessie waarbij het grootste deel van de tijdelijke concessie IJssel-Vecht deel uitmaakt van het concessiegebied. De gemeenten Barneveld, Ede en Wageningen gaan over naar de concessie Rijn-Waal.
  2. December 2023: de concessies Stadsvervoer Lelystad en IJsselmond worden toegevoegd aan het concessiegebied en de gemeenten Deventer en Brummen worden afgesplitst en ondergebracht bij de concessie Berkel-Dinkel. De concessie IJssel-Vecht is dan compleet.

De provincie Overijssel was in de tweede helft van 2018 aan het onderzoeken hoe het half jaar tussen het einde van concessie Midden Overijssel en de beoogde start van de concessie in december 2020 overbrugd kon worden. Uiteindelijk is gekozen voor een overgangsperiode waarbij de concessiehouder ook het laatste half jaar de lijnen in het gebied exploiteert. Daarnaast werd gekeken of de laatste drie jaar van de concessie IJsselmond afgekocht kon worden. Hierover waren de provincies Flevoland en Overijssel in gesprek met Connexxion. Uiteindelijk bleef de einddatum in december 2023 onveranderd.