Lijn 102 Apeldoorn Station - Amersfoort Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 102
Vervoerder(s) RRReis (Keolis Nederland)
Concessie IJssel-Vecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel BYD K9UB
Rijdt sinds 31 mei 1981
Voorganger(s) 2
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 102 rijdt op de Molendwarsstraat.

Lijn 102 rijdt van Apeldoorn via Hoog-Soeren, Nieuw-Milligen, Wittenberg, Voorthuizen, Terschuur, Zwartebroek en Hoevelaken naar Amersfoort.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits rijdt één extra rit van Voorthuizen naar Amersfoort en in de omgekeerde richting rijdt één extra rit van Amersfoort naar Hoevelaken.
  • In de middagspits wordt tussen Amersfoort en Hoevelaken 2x/uur gereden.
  • In de spitsuren buiten de vakanties wordt tussen Apeldoorn en Voorthuizen in combinatie met lijn 103 een halfuursdienst aangeboden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie IJssel-Vecht is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2020 2021
0,179 0,179

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Apeldoorn, Station  
Route rsr.svg Apeldoorn, Marktplein    
Route rsr.svg Apeldoorn, Oranjepark  
Route rsr.svg Apeldoorn, Grote Kerk  
Route rsr.svg Apeldoorn, Bosweg  
Route rsr.svg Apeldoorn, Gedenknaald  
Route rsr.svg Apeldoorn, Paleis Het Loo  
Route rsr.svg Apeldoorn, Koningin Julianatoren  
Route rsr.svg Hoog-Soeren, Echoput  
Route rsr.svg Hoog-Soeren, Oranjeoord  
Route rsr.svg Hoog-Soeren, Het Aardhuis  
Route rsr.svg Nieuw-Milligen, Kruispunt  
Route rsr.svg Nieuw-Milligen, Koninklijke Luchtmacht  
Route rsr.svg Nieuw-Milligen, Ouwendorperweg  
Route rsr.svg Nieuw-Milligen, Hoeve Oud Milligen  
Route rsBr.svg Wittenberg, Busstation    
Route rsr.svg Wittenberg, Tolnegenweg  
Route rsr.svg Voorthuizen, De IJsvogel  
Route rsr.svg Voorthuizen, De Zanderij  
Route rsr.svg Voorthuizen, Hunnenweg  
Route rsr.svg Voorthuizen, Bosweg  
Route rsr.svg Voorthuizen, Roelenengweg  
Route rsr.svgRoute 0hlr.svg Voorthuizen, De Punt    
Route rarr.svg Voorthuizen, Buitenlust  
Route rsr.svg Voorthuizen, Verbindingsweg  
Route rsr.svg Voorthuizen, Lankerenseweg  
Route rsr.svg Terschuur, Oude Ambachten Museum  
Route rsr.svg Terschuur, Van Beek  
Route rsr.svg Terschuur, De Palmpol  
Route rsr.svg Terschuur, Leemweg  
Route rsr.svg Terschuur, De Tolboom  
Route rsr.svg Zwartebroek, Nederlands Hervormde Kerk  
Route rsr.svg Zwartebroek, School  
Route rsr.svg Zwartebroek, Ravengoedseweg  
Route rsr.svg Hoevelaken, Klaarwater  
Route rsr.svg Hoevelaken, Hofweg  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Hoevelaken, Julianalaan  
Route rarr.svg Hoevelaken, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Hoevelaken, Stoutenburgerlaan  
Route rsTr.svg Hoevelaken, Station  
Route rsr.svg Hoevelaken, Koninginneweg  
Route rsr.svg Hoevelaken, Huize Hoevelaken  
Route rsr.svg Hoevelaken, Oude Lageweg  
Route rsr.svg Amersfoort, De Stuwdam  
Route rsr.svg Amersfoort, Barneveldseweg  
Route rsr.svg Amersfoort, Amerena  
Route rsr.svg Amersfoort, Hogeweg  
Route rsr.svg Amersfoort, Blekerseiland  
Route rsr.svg Amersfoort, Hendrik van Viandenstraat  
Route rsr.svg Amersfoort, De Kei  
Route rsr.svg Amersfoort, Centrum  
Route rhlr.svg Amersfoort, Snouckaertlaan  
Route rsT0.svg Amersfoort, Centraal Station  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd bij de VAD de mobilofoon in gebruik genomen. Dit systeem kon niet met dubbele lijnnummers overweg. Het oude lijnnummer 2 werd daarom gewijzigd naar 102, in de route en dienstregeling vonden (vrijwel) geen wijzigingen plaats.

Op 23 mei 1982 werd de frequentie in de middagspits tussen Amersfoort en Wittenberg verhoogd naar 4x/uur, maar deze ritten werden met ingang van 3 juni 1984 weer ingekort tot Hoevelaken vanwege de geringere bezetting naar Wittenberg.

Op 31 mei 1987 werden de tussenritten Amersfoort - Hoevelaken op zaterdag tot 13:00, in het kader van bezuinigingen, helemaal opgeheven. De frequentie ging hierdoor terug tot een uurdienst over het hele traject.

Op 27 mei 1990 werden de eerder vervallen ritten op zaterdagochtend weer toegevoegd aan de dienstregeling. Ook werd de halfuursdienst 's middags over het hele traject uitgebreid, deze ging voortaan al vanaf 12:00 beginnen, voorafgaan door twee korte ritten tot Wittenberg. In de ochtendspits tussen 08:00 en 09:00 werd de frequentie tussen Amersfoort en Hoevelaken zelfs verhoogd naar een kwartierdienst.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. De route en dienstregeling bleven met deze overgang (vrijwel) ongewijzigd gehandhaafd.

Sinds het ontstaan van de 102 bij de VAD heeft de lijn vele vervoerders gehad, waaronder Midnet, Connexxion, BBA, Veolia Transport en Syntus.

Vanaf 27 juni 2004 vervielen de korte tussenritten tussen Amersfoort en Hoevelaken helemaal. In de daluren werd voortaan slechts 1x/uur het hele traject gereden.

Op 12 december 2004 ging de eerste concessie Veluwe van start. Na de aanbesteding was deze gewonnen door de BBA. De route en dienstregeling van deze lijn bleven in hoofdzaak ongewijzigd gehandhaafd.

Op 9 december 2012 zijn de haltes Apeldoorn Gedenknaald, Apeldoorn Grote Kerk en Hoevelaken Station aan de route toegevoegd. Het station van Hoevelaken is op dezelfde datum geopend en daarop is de busroute aangepast.

Op 14 december 2014 is in Amersfoort de halte Hendrik van Viandenstraat toegevoegd aan de route en is de halte Wiekenweg hernoemd naar Barneveldseweg.

Op 10 december 2017 werd de dienstregeling in de vakanties aangepast vanwege de lage bezetting. Voortaan werd er doordeweeks de gehele dag 1x/uur gereden met uitzondering van zowel de ochtend- als middagspits waar één toegevoegde rit tussen Apeldoorn en Voorthuizen werd gereden.

Op 1 april 2018 werd de halte Schuilenburg hernoemd in Amerena.

Op 9 december 2018 werd de frequentie op bijna het gehele traject verlaagd van 2x/uur naar 1x/uur. In de ochtendspits bleef er één extra rit van Voorthuizen naar Amersfoort rijden en daarnaast kwamen er in de spitsuren extra ritten tussen Amersfoort en Hoevelaken te rijden die gingen zorgen voor een halfuursdienst. Tussen Apeldoorn en Voorthuizen ging deze lijn in combinatie met de nieuwe lijn 103 buiten de vakanties een halfuursdienst aanbieden.

Op 15 december 2019 gingen de extra ritten in de middagspits tussen Amersfoort en Hoevelaken richting Amersfoort een versnelde route in Hoevelaken rijden.

Op 13 december 2020 ging de twee jaar durende noodconcessie voor de regio IJssel-Vecht van start. Het vervoer in de regio werd voortaan door Keolis Nederland onder de merknaam RRReis verzorgd. Lijn 102 bleef in grotendeels ongewijzigd. Het enige dat wijzigde was dat de spitsritten tussen Amersfoort en Hoevelaken ook in de middag richting Amersfoort via Hoevelaken Station gingen rijden.