Lijn 563 Raalte Station - Wijhe Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurtbus blauw.svg
Buurtbuslijn 563
Vervoerder(s) RRReis (EBS)
Concessie IJssel-Vecht
Lijnsoort Buurtbus
Vereniging Wijhe-Raalte
Materieel Tribus Civitas
Rijdt sinds 29 augustus 2010
Voorganger(s) geen
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 563 rijdt van Raalte via Broekland en Tongeren naar Wijhe.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie IJssel-Vecht is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2020 2021 2022 2023
0,179 0,179 0,182 0,200

OVPay

In de concessie IJssel-Vecht kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Raalte, Station  
Route rsr.svg Raalte, Kruisstraat  
Route rsr.svg Raalte, Willem Stoltehof  
Route rsr.svg Raalte, Westdorplaan  
Route rsr.svg Raalte, Dumbarstraat  
Route rsr.svg Raalte, De Haar  
Route rsr.svg Raalte, Langkampweg  
Route rsr.svg Broekland, Broekland  
Route rrar.svg Tongeren, De Wesenberg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Boerhaar, Boerhaar  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Wijhe, Peperkamp  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Wijhe, Raalterweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Wijhe, Havenpoort  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Wijhe, Langstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Wijhe, Krijtenberg  
Route rhlTr.svgRoute rlr.svg Wijhe, Station  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 16 augustus 2015 is de halte Pauluskerk in Raalte, voor de lijnen 166 & 563 verplaatst en hernoemd naar Dumbarstraat.

Op 10 december 2017 kwam de halte Boerhaar in de richting van Wijhe te vervallen. Tevens kwamen de ritten op vrijdagavond te vervallen.

Op 13 december 2020 ging de twee jaar durende noodconcessie voor de regio IJssel-Vecht van start. Het vervoer in de regio werd voortaan door Keolis Nederland onder de merknaam RRReis verzorgd. Op lijn 563 werd de halte Krijtenberg aan de route toegevoegd en werd de halte Postkantoor hernoemd in Willem Stoltehof.

Op 11 december 2022 ging de concessie IJssel-Vecht van start waarbij het vervoer werd overgenomen door EBS ten koste van Keolis Nederland. Hierbij werd de dienstregeling ongewijzigd voortgezet.