Provincie Overijssel

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
OV-autoriteit
Naam Provincie Overijssel
Logo Provincie-Overijssel.jpg
Provinciehuis Zwolle
Commissaris
van de Koning
Ank Bijleveld
Onderdeel van OV-Oost
Overlegpartner(s) Provincie Drenthe
OV-autoriteitenkaart - Lijst van OV-autoriteiten
De provincie Overijssel
De provincie Overijssel is een provincie in het Oost van Nederland. De provincie heeft samen met de provincie Flevoland een uniforme huisstijl ontwikkeld voor de treinen en bussen in Overijssel. Met uitzondering de regio Twente die onder de formule Twents rijdt.

Verantwoordelijkheid

De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor al het openbaar vervoer in de provincie. Dit is verdeeld in onderstaande concessies:

De provincie is onderverdeeld in drie gebiedsconcessies en een lijnconcessie. De Vechtdallijnen bevatten de spoorlijn tussen Zwolle en Emmen en tussen Almelo en Mariënberg. Voor deze lijnconcessie wordt de verantwoordelijkheid gedeeld met de provincie Drenthe.

De taken van de Concessie IJsselmond worden samen met de provincie Flevoland uitgevoerd. De Concessie bevat namelijk het Noordwesten van Overijssel en bijna heel Flevoland.

Per 1 januari 2015 heeft de provincie ook de verantwoordelijkheid over de Concessie Regio Twente. De reden hiervoor is dat de plusregio's zijn afgeschaft als OV-autoriteit, hierdoor was niet langer de Regio Twente verantwoordelijk voor de concessie.

Vanaf december 2017 is de provincie ook een van de opdrachtgevers van de Duitse spoorconcessie Teutoburger Wald, omdat treinen van deze concessie ook tussen Hengelo en het Duitse Bad Bentheim gaan rijden. De dagelijkse leiding over deze concessie ligt echter bij een Duitse partner.

Samenwerking

De provincie Overijssel werkt samen met de provincies Flevoland en Gelderland door middel van het samenwerkingsverband OV-Oost.

Bestuur

Het dagelijks bestuur van de provincie is handen van gedeputeerde staten. De voorzitter van het bestuur is Ank Bijleveld van het CDA. De voorzitter wordt bijna altijd commissaris van de koning genoemd. Daarnaast zijn er andere gedeputeerden met elk hun eigen portefeuille. De portefeuille van het openbaar vervoer ligt bij Gerrit Jan Kok van de VVD, hij is politiek verantwoordelijk voor het regionale openbaar vervoer in de provincie Overijssel.

Externe link