Provincie Gelderland

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
OV-autoriteit
Naam Provincie Gelderland
Logo Provincie-Gelderland.jpg
Provinciehuis Arnhem
Commissaris
van de Koning
Clemens Cornielje
Onderdeel van OV-Oost
OV-autoriteitenkaart - Lijst van OV-autoriteiten
De provincie Gelderland

De provincie Gelderland is een provincie in het oosten van Nederland.

Verantwoordelijkheid

De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor een aantal concessie. Deze zijn onderverdeeld in de onderstaande:

De provincie Gelderland is opgedeeld in drie gebiedsconcessies en een lijnconcessie. De regionale treindiensten in de Achterhoek en Rivierenland vallen onder de gelijknamige concessie. Opvallend aan deze concessie is dat de gebieden van deze concessie niet direct aan elkaar grenzen. Het waren voorheen twee gescheiden concessies, die eind 2010 zijn samengevoegd.

De treindienst tussen Amersfoort en Ede wordt de Valleilijn genoemd, deze trein is in Ede gekoppeld aan de bus tussen Ede en Wageningen die ook de naam Valleilijn voert.

Op 1 januari 2015 is de verantwoordelijkheid voor de concessie Arnhem-Nijmegen overgenomen van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Er is wettelijk bepaald om de plusregio's niet langer de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer te laten dragen en daarmee ging de verantwoordelijkheid terug naar de provincie Gelderland. Daarnaast houdt de stadsregio als zodanig per 1 juli 2015 op te bestaan.

Samenwerking

De provincie Gelderland werkt samen met de provincies Flevoland en Overijssel door middel van het samenwerkingsverband OV-Oost.

Bestuur

Het dagelijks bestuur van de provincie is in handen van de gedeputeerde staten van de provincie. De voorzitter van het bestuur is Clemens Cornielje van het VVD. De voorzitter wordt bijna altijd commissaris van de koning genoemd. Daarnaast zijn er verschillende andere gedeputeerden met elk hun eigen portefeuille. De portefeuille van het openbaar vervoer ligt bij Conny Bieze van de VVD, zij is hiermee politiek verantwoordelijke voor het regionale openbaar vervoer in de provincie Gelderland.

HOV-projecten

De provincie Gelderland kent verschillende HOV-projecten. Deze zijn hieronder weergegeven:

Op de Vallei- en Veluwelijn heeft de provincie directe invloed op de dienstregeling en staat dus boven de betreffende vervoerder. De provincie heeft zelfs een eigen huisstijl voor deze HOV-lijnen ontwikkeld en toegepast op het speciale gelede materieel wat op deze lijnen rijdt.

Externe link

Website Provincie Gelderland