Dienstregeling 2013

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 2013 liep van 9 december 2012 tot en met 14 december 2013. De meeste spoorvervoerders in Europa en veel regionale vervoerbedrijven hanteerden deze dienstregelingsperiode.

De hieronder genoemde wijzigingen op het Nederlandse spoorwegnet komen onder andere uit een brief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en een adviesaanvraag van de NS aan de consumentenorganisaties in het LOCOV[1][2].

Nieuwe stations

Hanzelijn

Met ingang van dienstregeling 2013 is de Hanzelijn tussen Lelystad Centrum en Zwolle in gebruik genomen. Tussen beide steden gingen twee intercity's en twee Sprinters per uur rijden. Hiervoor werd de lijnvoering op de hele NoordOost aangepast. Het inpassen van de Hanzelijn zorgde daarnaast ook voor wijzigingen in het Gooi, Flevoland en Twente.

Intercity's

 • De treinen uit Leeuwarden en Groningen rijden tussen Zwolle en Amersfoort niet meer gecombineerd. Zowel vanuit Groningen als vanuit Leeuwarden wordt vanaf Zwolle eenmaal per uur doorgereden naar Lelystad Centrum, Almere Centrum, Duivendrecht, Amsterdam Zuid, Schiphol, Leiden Centraal en Den Haag Centraal. Tevens wordt vanuit beide plaatsen eenmaal per uur doorgereden naar Amersfoort, Utrecht Centraal, Gouda, Rotterdam Alexander en Rotterdam Centraal. Te Zwolle wordt een crossplatform overstap tussen beide verbindingen geboden. Zowel te Lelystad Centrum als te Almere Centrum kunnen reizigers uit het noorden overstappen op de intercity naar Amsterdam Centraal, die na Amsterdam verder rijdt richting Schiphol, Den Haag HS en Vlissingen. De overstap zal zowel in Lelystad als in Almere Centrum enkele minuten bedragen. Hierdoor zal de vertrektijd van de intercity tussen Den Haag, Schiphol en Lelystad met ongeveer een kwartier verschuiven.
 • Tussen Zwolle en Groningen stopt in dienstregeling 2012 één intercity per uur op alle tussengelegen stations. Vanaf dienstregeling 2013 stoppen beide intercity's alleen nog te Assen.
 • De intercity's stoppen voortaan niet meer op station Almere Buiten.
 • Omdat veel reizigers van de Hanzelijn gebruik gaan maken, komen de voortreinen van de NoordOost tussen Zwolle en Utrecht Centraal te vervallen.
 • De intercity's uit Enschede worden een kwartier verschoven. Vanaf station Amersfoort wordt eenmaal per uur doorgereden naar Utrecht Centraal en Den Haag Centraal en eenmaal per uur naar Schiphol.
 • Op het moment dat de trein vanuit Enschede naar Den Haag Centraal rijdt, rijdt er een trein tussen Amersfoort Schothorst en Schiphol. Op het moment dat de trein vanuit Enschede naar Schiphol rijdt, rijdt er een trein vanaf Amersfoort Schothorst naar Den Haag Centraal. In Amersfoort zal een cross-platform-overstap geboden worden tussen beide treinen.
 • De huidige intercity's tussen Enkhuizen, Amsterdam Centraal en Amersfoort gaan in de spits tweemaal per uur doorrijden naar Deventer. De treinen van en naar Berlijn worden in deze treinserie geïntegreerd. Hierdoor rijdt er ook buiten de spits eenmaal per twee uur een rechtstreekse trein vanuit Twente naar Amsterdam Centraal. Op het moment dat de Berlijntrein rijdt, moeten doorgaande reizigers richting Hoorn en Enkhuizen overstappen op Amsterdam Centraal.
 • De intercity's tussen Amersfoort en Schiphol en tussen Amersfoort en Amsterdam gaan voortaan een kwartiersdienst rijden tussen Amersfoort en Hilversum. De noodzaak dat beide treinen kort na elkaar uit Amersfoort vertrekken is verkleind. Dit heeft nog wel tot gevolg dat reizigers van Twente naar Amsterdam Centraal, op het moment dat de Berlijntrein niet rijdt, een langere overstap hebben.
 • Er worden geen NoordOost-intercity's meer gesplitst/gecombineerd in Utrecht. In plaats daarvan worden er cross-platform overstappen geboden (op Utrecht Centraal of op Gouda) op toegevoegde treinen van/naar Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal zodat op beide lijnen net als nu elk kwartier een trein rijdt. Ook te Zwolle wordt er niet meer gesplitst/gecombineerd.

Sprinters

 • Omdat er tussen Zwolle en Groningen geen intercity meer rijdt die overal stopt rijden er voortaan twee sprinters per uur tussen beide steden.
 • De spitsstoptrein tussen Leeuwarden en Wolvega, serie 2900 wordt omgenummerd tot serie 9000. Met ingang van 29 april 2013 wordt deze serie doorgetrokken tot Meppel, waar dan aansluiting wordt geboden in de richtingen Zwolle en Groningen.
 • Tussen Amsterdam Centraal en Zwolle komt tweemaal per uur een sprinter te rijden via de Hanzelijn. Dit wordt een verlenging van de sprinter 4600 (zie hier de verlengde route) .
 • Omdat de intercity tussen Amsterdam Centraal en Lelystad Centrum met een kwartier wijzigt, verschuiven de tijden van de sprinterseries op de Flevolijn met een kwartier mee.
 • Vanwege de verschuiving van de sprinters op de Flevolijn en daarmee ook de overstapknoop in Weesp, worden ook de sprinters in het Gooi met ongeveer een kwartier verschoven.
 • Het station Amsterdam Science Park wordt voortaan viermaal per uur bediend: tweemaal per uur door de sprinter tussen Zwolle en Amsterdam Centraal en tweemaal per uur door de sprinter tussen Amersfoort Vathorst en Amsterdam Centraal - Hoofddorp.
 • De intercity tussen Almere Centrum en Utrecht Centraal heet voortaan 'sprinter' en start voortaan te Almere Oostvaarders. Dit is een tijdelijke maatregel, totdat er een nieuwe keervoorziening bij Almere Centrum gereed is.
 • Door de kwartiersdienst aan intercity's op de Gooilijn worden voortaan beide sprinters van en naar Hilversum ingehaald in Weesp. In dienstregeling 2012 is dat slechts bij de helft van de sprinterseries het geval.
 • Doordat de intercity's van en naar Enschede met een kwartier worden verlegd, schuiven ook enkele stoptreinseries met een kwartier mee. Het betreft de stoptrein tussen Enschede en Apeldoorn en de stoptrein tussen Enschede en Zwolle. Doordat de Combitunnel Nijverdal pas in april 2013 gereed is, wordt pas op dat moment de rechtstreekse verbinding tussen Enschede en Zwolle hersteld.
 • De stoptreinen tussen Zutphen en Apeldoorn kunnen door de verschoven intercity van en naar Enschede te Apeldoorn geen snelle aansluiting meer geven naar de Randstad buiten de spits en op de momenten dat de Berlijntrein niet rijdt. De overstap wordt voortaan ongeveer twintig minuten.
 • Ook de treinen op de IJssellijn tussen Arnhem en Zwolle zullen de huidige dienstregeling behouden. Hierdoor wordt te Deventer geen goede aansluiting meer geboden op de intercity's naar Enschede. Zo lang de rechtstreekse verbinding Zwolle - Twente niet hersteld is (naar verwachting tot april 2013) gaan er extra rechtstreekse spitstreinen rijden: in de ochtendspits van Enschede naar Zwolle en in de avondspits van Zwolle naar Hengelo. Deze treinen stoppen niet op alle stations.

Frequentieverhoging Zuid-Limburg

 • Voortaan gaat er viermaal per uur een trein rijden tussen Eindhoven en Sittard. De intercity vanaf Alkmaar en Amsterdam Centraal rijdt voortaan in zijn geheel door naar Maastricht. De huidige intercity tussen Schiphol en Eindhoven rijdt voortaan door naar Heerlen.
 • Samen met de Sprinters kan daarom voortaan een groot gedeelte van de dag drie- tot viermaal per uur van zowel Maastricht als Heerlen naar Eindhoven en de Randstad gereisd worden.
 • Doordat in Sittard niet meer gesplitst en gecombineerd hoeft te worden krijgen doorgaande intercityreizigers vanuit Heerlen en Maastricht te maken met een korter stationnement op dit station.
 • Doordat de intercity vanuit Heerlen een kwartier verschoven is wijzigt een groot aantal aansluitingen. Reizigers die in Heerlen op de intercity stappen krijgen te Roermond te maken met een langere overstap op de Maaslijn naar Venlo en Nijmegen. Verder krijgen deze reizigers te Eindhoven te maken met een langere overstaptijd op de treinen richting Tilburg en Breda. Reizigers uit Heerlen zijn sneller uit als zij de Sprinter tot aan Sittard nemen en daar overstappen op de intercity uit Maastricht. De reistijd tussen Eindhoven en Aachen Hbf wordt met ongeveer een kwartier ingekort.
 • De Sprinter tussen Maastricht en Roermond wordt voortaan te Sittard ingehaald door de intercity uit Heerlen. Voor de reizigers tussen bepaalde Sprinterstations aan deze lijn zorgt dit voor een toename van de reistijd.

Concessiewijzigingen

Overige wijzigingen

 • Vanaf juni 2013, tegelijk met de opening van station Utrecht Leidsche Rijn, wordt de frequentie van Sprinters tussen Utrecht Centraal en Woerden (op werkdagen tot 20.00 uur) verhoogd van twee- naar viermaal per uur. Station Leidsche Rijn wordt maar twee maal per uur bediend. De extra Sprinters serie 6100 gaan gebruikmaken van het nieuwe keerspoor bij Woerden Molenvliet.

Daluren

In de daluren ('s avonds na circa 20.00 uur en op zondagochtend) rijden er minder treinen. De belangrijkste wijzigingen:

 • Tussen Sittard en Eindhoven rijden minder Intercity's. Vanuit Heerlen wordt geen rechtstreekse verbinding met Eindhoven en verder aangeboden, reizigers moeten in Sittard overstappen.
 • De treinen over de Hanzelijn rijden niet tussen Lelystad en Den Haag Centraal. In plaats daarvan rijden ze via Amsterdam Centraal en Den Haag HS verder van/naar Vlissingen.
 • Tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam rijden 2 in plaats van 4 Intercity's per uur. De treinen die normaal beginnen en eindigen in Utrecht rijden niet.
 • Tussen Schiphol en Nijmegen rijden geen rechtstreekse Intercity's, de frequentie tussen Schiphol en Utrecht en tussen Utrecht en Nijmegen is 2 in plaats van 4x per uur

Werkzaamheden in het weekend

Tijdens dienstregeling 2013 vinden er grootschalige verbouwingswerkzaamheden plaats in Utrecht, zowel aan het nieuwe station als aan de spoorsituatie aan de zuidzijde. Om hiervoor ruimte te maken wordt in het weekend de serie 2800 opgeheven tussen Gouda en Utrecht. In Gouda wordt gecombineerd met de treinen uit Den Haag Centraal, zodat er toch 4x per uur een doorgaande verbinding is tussen Rotterdam en Utrecht. Naast deze wijziging zullen er in veel weekeinden gewijzigde vertreksporen in Utrecht zijn.

Wijziging per 1 mei 2013

 • De nieuwe serie 9000 gaat rijden tussen Leeuwarden en Meppel. Om goede aansluitingen te maken vinden er kleine wijzigingen plaats in de ligging van serie 9100 tussen Groningen en Zwolle.

Wijzigingen per 9 juni 2013

 • Het station Utrecht Leidsche Rijn wordt geopend tussen Utrecht Centraal en Utrecht Terwijde. Dit station wordt op werkdagen tot 20:00 bediend door de nieuwe serie 6100 tussen Utrecht en Woerden. 's Avonds en in het weekend wordt het station aangedaan door serie 9800 tussen Utrecht en Den Haag.
 • Een late trein van Utrecht Centraal naar Naarden-Bussum wordt ingelegd; deze was bij het ingaan van de dienstregeling in december 2012 per ongeluk niet gepland.
 • Er worden extra strandtreinen tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee ingelegd.
 • In Zuid-Limburg worden de vertrektijden van enkele treinen gewijzigd om conflicten in de dienstregeling op te heffen; tevens worden enkele overstappen hiermee wat minder krap.
 • Het nachtnet Brabant wordt uitgebreid met 2 slagen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Bovendien worden er voortaan drie slagen gereden tussen Tilburg en 's-Hertogenbosch.
 • De spitstreinen van de serie 1500 tussen Amsterdam en Deventer gaan 's middags later rijden. Enkele spitstreinen vroeger op de middag zijn hierdoor opgeheven.

Treinseries

NB de lijst kan onvolledig zijn.

Treinserie Treinsoort Frequentie Traject Vervoerder Opmerkingen
1000 Fyra 2x/dag Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal NS Hispeed Spitstrein
100 ICE International 8x/dag (Basel SBB -) Frankfurt (M) Hbf - Amsterdam Centraal NS Hispeed
11600 Intercity 1x/uur Amersfoort Schothorst - Schiphol NS
11700 Intercity 1x/uur Amersfoort Schothorst - Den Haag Centraal NS
11900 Stoptrein 1x/uur Heerlen - Aachen Hbf - Stolberg Hbf - Düren/Stolberg-Altstadt DB Regio NRW
1200 Intercity 8x/dag Den Haag HS - Brussel-Zuid NS Hispeed Vanaf 18 februari 2013. T/m 10 maart reed de serie 2x/dag.
12500 Intercity 1x/uur Leeuwarden - Rotterdam Centraal NS
12600 Intercity 2x/uur Vlissingen - Leeuwarden/Groningen NS
12700 Intercity 1x/uur Leeuwarden - Den Haag Centraal NS
13600 Sprinter 2x/uur Breda - 's-Hertogenbosch NS
13800 Sneltrein 2x/uur Zwolle - Coevorden Arriva Spitstrein
14000 Sprinter 1-2x/dag Utrecht CentraalRotterdam Centraal NS
1400 Intercity 1x/uur Rotterdam Centraal - Utrecht Centraal NS Nachtnet
140 Intercity 1x/2 uur Amsterdam Centraal - Bad Bentheim - Berlin Ostbf NS Hispeed Stopte alternerend te Bünde (Westf.) of Bad Oeynhausen
14100 Sprinter 4x/uur Rotterdam Centraal - Vlaardingen Centrum NS Spitstrein
14500 Intercity 2x/uur Amsterdam Centraal - Enkhuizen NS Spitstrein
14800 Sprinter 0x/uur Amsterdam Centraal - Hoorn NS Reed alleen 's avonds.
1500 Intercity 2x/uur Enkhuizen - Amersfoort (- Deventer) NS
15400 Sprinter 2x/uur Zandvoort aan Zee - Haarlem NS Alleen in de zomermaanden
15800 Sprinter 1-2x/dag (Amersfoort -) Amsterdam Centraal - Hoofddorp (- Den Haag Centraal) NS Alléén 15806 ma-zo, 15817 ma-vr, 15819 za en 15823 zo
16000 Sprinter 2x/uur Utrecht Centraal - 's-Hertogenbosch NS
1600 Intercity 1x/uur Enschede - Schiphol NS
1700 Intercity 1x/uur Enschede - Den Haag Centraal NS
17400 Sprinter 2x/uur Breukelen - Utrecht Centraal (- Veenendaal Centrum) NS Reed niet 's avonds en op zondag
17800 Stoptrein 2x/uur Zutphen - Apeldoorn Arriva
17900 Sprinter 2x/uur Zwolle - Nijverdal West NS Door werkzaamheden in Nijverdal verving deze serie tot april 2013 de 7900.
1900 Intercity 2x/uur Den Haag Centraal - Venlo NS Stoptrein tussen Deurne en Venlo.
19500 Sprinter 2x/uur Leiden Centraal - Gouda NS Reed alleen in de brede spits.
19800 Sprinter 2x/uur Gouda Goverwelle - Den Haag Centraal NS
20000 Stoptrein 1x/uur Hengelo - Bad Bentheim Syntus Stopte niet te Hengelo Oost
2000 Intercity 2x/uur Utrecht Centraal - Den Haag Centraal NS
20050 Regional-Express 1x/uur Venlo - Hamm Eurobahn
200 ICE International 1x/dag Frankfurt (M) Hbf - Amsterdam Centraal NS Hispeed
20100 Stoptrein 1x/uur Groningen - Leer Arriva
20180 Stoptrein 1x/uur Enschede - Münster (Westf.) Hbf DB Regio NRW
20230 Stoptrein 1x/uur Enschede - Dortmund Hbf DB Regio NRW Reed op werkdagen overdag tweemaal per uur tussen Lünen en Dortmund.
20800 Intercity 1x/uur Sittard - Heerlen NS
2100 Intercity 2x/uur Den Haag Centraal - Amsterdam Centraal NS
21400 Intercity 1x/uur Eindhoven - Utrecht Centraal / Eindhoven - Rotterdam Centraal / Tilburg - 's-Hertogenbosch NS
21420 Intercity 1x/uur Tilburg - 's-Hertogenbosch NS Alleen op vrijdag- en zaterdagnacht
2200 Intercity 2x/uur Amsterdam Centraal - Dordrecht NS
23500 Intercity 2x/uur Sittard - Heerlen NS Reed alleen 's avonds
2500 Stoptrein 1x/uur Roosendaal - Puurs / Brussel-Nationaal-Luchthaven NMBS Reed in het weekend naar Brussel-Nationaal-Luchthaven i.p.v. Puurs.
2600 Intercity 2x/uur Lelystad Centrum - Vlissingen NS
27900 Intercity 2x/uur (Enschede >) Hengelo - Zwolle NS Reed tot april 2013 in de spits. Enschede-Hengelo alleen ri. Zwolle.
2800 Intercity 2x/uur Rotterdam Centraal - Utrecht Centraal NS
28300 Sprinter 1x/uur Utrecht Centraal - Utrecht Maliebaan NS
3000 Intercity 2x/uur Nijmegen - Den Helder NS Stopte 's avonds en op zondagochtend te Driebergen-Zeist en 's avonds en zondag te Heiloo
30700 Stoptrein 2x/uur Arnhem - Doetinchem Hermes
30800 Stoptrein 2x/uur Winterswijk - Zutphen Arriva
30900 Stoptrein 2x/uur Arnhem - Winterswijk Arriva
31000 Stoptrein 2x/uur Mariënberg - Almelo Syntus
3100 Intercity 2x/uur Nijmegen - Schiphol NS
31100 Stoptrein 1x/uur Arnhem - Tiel Arriva Stopte niet te Arnhem Zuid
31200 Stoptrein 2x/uur Oldenzaal - Zutphen Syntus
31300 Stoptrein 2x/uur Amersfoort - Ede-Wageningen Connexxion
31400 Stoptrein 2x/uur Amersfoort - Barneveld Centrum Connexxion Stopte op enkele spitsritten na niet te Hoevelaken
32000 Stoptrein 2x/uur Maastricht Randwyck - Kerkrade Centrum Veolia Transport Stopte vanaf 17 november 2013 te Maastricht Noord.
32100 Sneltrein 2x/uur Maastricht - Heerlen Veolia Transport
32200 Stoptrein 2x/uur Nijmegen - Roermond Veolia Transport
32300 Stoptrein 0x/uur Nijmegen - Venray (- Venlo) Veolia Transport Spitstrein. Enkele ritten begonnen/eindigden in Venlo.
32400 Stoptrein 0x/uur CuijkNijmegen Veolia Transport Alleen in de maanden augustus t/m december.
3300 Sprinter 2x/uur Hoorn Kersenboogerd - Hoofddorp NS
3400 Intercity 2x/uur Haarlem - Hoorn NS
3500 Intercity 2x/uur Schiphol - Heerlen NS
3600 Intercity 2x/uur Roosendaal - Zwolle NS Stoptrein Nijmegen - Arnhem.
36700 Stoptrein 2x/uur Dordrecht - Geldermalsen Arriva
36800 Stoptrein 2x/uur Dordrecht - Gorinchem Arriva Alleen ma-za tot 19.00 uur
Stopte niet te Hardinxveld Blauwe Zoom
37000 Stoptrein 2x/uur Leeuwarden - Sneek Arriva
37100 Stoptrein 1x/uur Leeuwarden - Stavoren Arriva
37200 Stoptrein 2x/uur Leeuwarden - Harlingen Haven Arriva
37300 Sneltrein 1x/uur Leeuwarden - Groningen Arriva
37400 Stoptrein 2x/uur Leeuwarden - Groningen Arriva Slechts enkele ritten stopten te Leeuwarden Achter de Hoven.
37500 Stoptrein 1x/uur Groningen - Winschoten (- Nieuweschans) Arriva Slechts een paar ritten reden naar Nieuweschans.
37600 Stoptrein 2x/uur Groningen - Roodeschool Arriva Stopte beperkt te Sauwerd.
37700 Stoptrein 2x/uur Groningen - Delfzijl Arriva
37800 Stoptrein 2x/uur Groningen - Veendam Arriva
3800 Sneltrein 1x/uur Zwolle - Emmen Arriva
4000 Sprinter 2x/uur Rotterdam Centraal - Uitgeest NS
4100 Sprinter 2x/uur Rotterdam Centraal - Hoek van Holland Haven (- Hoek van Holland Strand) NS
4200 Sprinter 2x/uur Rotterdam Centraal - Maassluis West (- Hoek van Holland Haven) NS
4300 Sprinter 2x/uur (Leiden Centraal -) Hoofddorp - Almere Oostvaarders NS
4400 Sprinter 2x/uur 's-Hertogenbosch - Nijmegen NS
4600 Sprinter 2x/uur Amsterdam Centraal - Zwolle NS
4700 Sprinter 2x/uur Amsterdam Centraal - Uitgeest NS
4800 Sprinter 2x/uur Amsterdam Centraal - Uitgeest NS
4900 Sprinter 2x/uur Almere Oostvaarders - Utrecht Centraal NS Stopte niet te Bussum Zuid, Hilversum Noord en Hollandsche Rading.
5000 Sprinter 1-2x/uur Breda - Den Haag Centraal NS Reed in het dal eenmaal per uur tussen Breda en Dordrecht.
500 Intercity 1x/uur Groningen - Rotterdam Centraal NS
5100 Sprinter 1-2x/uur (Bergen op Zoom -) Roosendaal - Den Haag Centraal NS Reed buiten de spits slechts eenmaal per uur tussen Roosendaal en Dordrecht.
5200 Sprinter 2x/uur Tilburg Universiteit - Eindhoven NS
5300 Lokaaltrein 1x/uur Liège-Guillemins - Maastricht NMBS
5400 Sprinter 2x/uur Amsterdam Centraal - Zandvoort aan Zee NS
5500 Sprinter 2x/uur Utrecht Centraal - Baarn NS
5600 Sprinter 2x/uur Zwolle - Utrecht Centraal NS
5700 Sprinter 2x/uur Utrecht Centraal - Den Haag Centraal NS
5800 Sprinter 2x/uur Amersfoort Vathorst - Amsterdam Centraal - Hoofddorp NS
6000 Sprinter 2x/uur Utrecht Centraal - Tiel NS
6100 Sprinter 2x/uur Woerden - Utrecht Centraal NS Reed met ingang van 9 juni 2013.
6300 Sprinter 2x/uur Den Haag Centraal - Haarlem NS
6400 Sprinter 2x/uur Eindhoven - Weert NS
6800 Sprinter 2x/uur Maastricht Randwyck - Roermond NS
6900 Sprinter 1x/uur Heerlen - Sittard NS
7000 Sprinter 2x/uur Enschede - Apeldoorn NS
700 Intercity 1x/uur Groningen - Den Haag Centraal NS
7400 Sprinter 2x/uur (Amsterdam Centraal -) Breukelen - Rhenen NS
7500 Sprinter 1x/uur Ede-Wageningen - Arnhem NS
7600 Sprinter 2x/uur Zutphen - Nijmegen NS
7900 Sprinter 2x/uur Zwolle - Enschede NS Reed tot april 2013 alleen tussen Nijverdal en Enschede.
8000 Stoptrein 1x/uur Zwolle - Emmen Arriva
800 Intercity 2x/uur (Schagen -) Alkmaar - Maastricht NS Twee ritten startten te Den Helder.
8500 Sprinter 2x/uur Zwolle - Kampen NS
8800 Intercity 2x/uur Utrecht Centraal - Leiden Centraal NS
9000 Sprinter 1x/uur Leeuwarden - Meppel NS Spitstrein; reed tot 29 april 2013 alleen tussen Leeuwarden en Wolvega.
900 Fyra 2x/uur Amsterdam Centraal - Breda NS Hispeed Toeslag deel van het traject.
9100 Sprinter 2x/uur Zwolle - Groningen NS
9200 Fyra 1x/(2) uur Amsterdam Centraal - Brussel-Zuid NS Hispeed Werd op 18 januari 2013 opgeheven.
9300 Thalys 10x/dag Amsterdam Centraal - Paris Nord NS Hispeed
9500 Sprinter 2x/uur Gouda - Alphen aan den Rijn NS Reed niet in de spits
9600 Sprinter 2x/uur 's-Hertogenbosch - Deurne NS
9700 Sprinter 2x/uur Rotterdam Centraal - Gouda Goverwelle NS Reed alleen in de spitsuren
9800 Sprinter 2x/uur Den Haag Centraal - Utrecht Centraal NS Stopte op werkdagen na 20:00 en in het weekend ook te Utrecht Leidsche Rijn.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: