Nijverdal West

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalig station Nijverdal West
Plaats Nijverdal
Geopend 14 december 2009
Gesloten 04 maart 2013
Verkorting Nvdw
Ex-vervoerders NS Reizigers
Een DM '90-stel staat langs het perron te Nijverdal West, 26 oktober 2010.

In verband met de aanleg van een gecombineerde weg- en spoortunnel onder Nijverdal werd de doorgaande spoorlijn Zwolle - Almelo tijdelijk verbroken in Nijverdal. Daarmee was er vanaf eind 2009 geen doorgaande treindienst meer mogelijk voor een periode van ruim 3 jaar. Voor de treinen uit Zwolle werd een tijdelijk station Nijverdal West geopend.

Het station lag in een dal en was vanaf het parkeerterrein langs de Grotestraat bereikbaar via een korte tunnel onder de bouwweg voor de N35 of een loopbrug. Er lag slechts één perron waar naast een kaartautomaat enkele tijdelijke abri's stonden.

De reeds bestaande treinserie 7900 werd beperkt tot het traject tussen Enschede en Nijverdal. Tussen Zwolle en Nijverdal West ging de tijdelijke treinserie 17900 rijden. Tussen beide stations werd een pendelbusdienst gereden onder het lijnnummer 96, uitgevoerd door Syntus (op maandag t/m zaterdag overdag) of Connexxion Taxi Services ('s avonds en zondag).

Op 4 maart 2013 werden de beide tijdelijke stations in Nijverdal gesloten voor treinen. Vanuit Zwolle reden de treinen gedurende 4 weken tot Raalte en vanuit Enschede reden de treinen gedurende 4 weken tot Wierden. Tussen Wierden en Raalte reden bussen. In deze periode werden de sporen aangesloten op de tunnel en werd aansluitend een rampenoefening in de tunnel gehouden. Op 1 april 2013 kon de tunnel geopend worden en was de doorgaande treindienst tussen Zwolle en Enschede weer hersteld na ruim 3 jaar van werkzaamheden.

Bussen

Een bus op lijn 96 staat te wachten voor passagiers richting Rijssen.

Op het parkeerterrein op de Grotestraat lag een bushalte waarnaast de pendelbusdienst enkele andere lijnen halteerden. Na de sluiting van het station verhuisden de lijnen die hier halteerden weer naar het reguliere station Nijverdal.