Kampen Zuid

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Kampen Zuid
Plaats Kampen
Geopend 9 december 2012
Verkorting Kpnz
FE-code 360
Vervoerder(s) NS Reizigers
Reisinformatie Actuele vertrektijden

Kampen Zuid is een station aan de Hanzelijn, de spoorlijn tussen Lelystad Centrum en Zwolle. Het station bestaat uit een tweetal perrons en wordt tweemaal per uur bediend door de Sprinter die tussen Amsterdam Centraal en Zwolle rijdt. Tussen 1913 en 1934 is er ook een station Kampen Zuid geweest. Deze lag aan de spoorlijn Hattem - Kampen Zuid.

De NS had ambitieuze plannen voor het station Kampen Zuid toen het geopend werd op 9 december 2012. Echter werd in 2013 bekend gemaakt dat het aantal reizigers dat van het nieuwe station gebruik maakte erg tegenviel. Er werd gerekend op zo'n 2000 reizigers per dag, echter werd dit aantal bij lange na niet gehaald. De lage reizigersaantallen hadden onder andere te maken met het uitstellen van de nieuwbouwwijk Stationskwartier dat vlak bij het station zou moeten komen te liggen. Verder is het Kamperlijntje tussen Zwolle en Kampen enorm populair onder reizigers vanwege de goede aansluiting tussen trein en bus. Op dit moment bevindt zich een Hanze Kiosk bij het station, ook ligt er een supermarkt op loopafstand van het station.

In eerste instantie zou het nieuwe station de naam Kampen gaan overnemen van het station dat aan het Kamperlijntje ligt. Het station Kampen aan het Kamperlijntje zou dan de naam Kampen-IJsselmuiden krijgen, vanwege de vertramming van het Kamperlijntje. Toen deze plannen van de baan waren was een naamswijziging niet langer noodzakelijk en heeft men voor het nieuwe station de naam Kampen Zuid gekozen.

Dienstregeling 2021

Richting Lelystad

Vertrek Serie Bestemming Spoor Soort

Vervoerder

.17 14600 Amsterdam Centraal 1 Sprinter NS
.46 14600 Amsterdam Centraal 1 Sprinter NS

Richting Zwolle

Vertrek Serie Bestemming Spoor Soort

Vervoerder

.14 14600 Zwolle 2 Sprinter NS
.44 14600 Zwolle 2 Sprinter NS

Let op: bovengenoemde vertrektijden en -sporen kunnen 's avonds of in het weekend anders zijn. Kijk voor meer informatie op de pagina van de desbetreffende treinserie of raadpleeg de reisplanner.

Historische dienstregeling

Bus

Busstation.svg
Busstation Station Zuid
Plaats Kampen
Concessie(s) IJsselmond
Vervoerder(s) OV Regio IJsselmond
Vorm Perronbusstation
Type Statisch

Nabij het station ligt een klein perronbusstation waar twee reguliere lijnen en een aantal schoolbussen stoppen. Het busstation wordt niet aangedaan in de avonduren en op zondag, aangezien beide lijnen dan niet rijden.

Route
11 Kampen: Station - Centrum - Hagenbroek - Flevowijk - Station Zuid Stadsbus OV Regio IJsselmond Gebied.svg
74 (Zwolle -) Hasselt - Genemuiden - Kamperzeedijk - Grafhorst - IJsselmuiden - Kampen Station - Kampen Station Zuid Streekbus OV Regio IJsselmond Gebied.svg
663 Lelystad - Dronten - Kampen GSG Pieter Zandt Schoolbus Smit Reizen i.o.v. OV Regio IJsselmond Gebied.svg
674 Kampen GSG Pieter Zandt - Hasselt - Lichtmis - Rouveen - Staphorst // Kampen GSG Pieter Zandt - Hollandscheveld - Noordscheschut - Hoogeveen Schoolbus Gebo Tours i.o.v.
OV Regio IJsselmond
Gebied.svg
681 Kampen GSG Pieter Zandt - Nagele/Ens - Emmeloord - Tollebeek - Urk Schoolbus TCE Tours i.o.v. OV Regio IJsselmond Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s)

Historische dienstregeling