De OV in Nederland Wiki is weer open! Bedankt voor jullie geduld, lees hier meer over de status.

Utrecht Maliebaan

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Utrecht Maliebaan
Plaats Utrecht
Geopend 10 juni 1874
Verkorting Utm
FE-code 996
Vervoerder(s) NS Reizigers
Reisinformatie Actuele vertrektijden

Station Utrecht Maliebaan is in 1874 geopend aan de Spoorlijn Hilversum - Lunetten. Dit station maakte het voor de HIJSM mogelijk rechtstreeks treinen van Amsterdam naar Utrecht te rijden.

Spoorwegmuseum

Na de fusie van HIJSM en SS tot de Nederlandse Spoorwegen in 1939 werd het station als overtollig beschouwd en gesloten.

In 1951 wees Frans den Hollander, toenmalig president-directeur van de NS, het stationsgebouw aan als nieuwe locatie voor het Spoorwegmuseum. Na verbouwing werd het museum op 5 november 1954 officieel geopend.

Tussen september 2003 en het voorjaar van 2005 werd het gebouw ingrijpend verbouwd, waarbij het grotendeels in de oude 19e-eeuwse staat werd hersteld.

Pendeldienst

Sinds juni 2005 rijden er weer treinen richting Utrecht Maliebaan, zodat het museum per trein bereikbaar werd. NS verzorgt een uurdienst tijdens de openingstijden van het museum. De treinen van deze pendeldienst rijden van en naar Utrecht Centraal en zijn genummerd in de serie 28300.

Route van de pendeldienst

Deze verbinding is alleen mogelijk door de trein onderweg te laten kopmaken, de plaats waar dit gebeurt is meermaals veranderd. Tot eind 2008 werd kopgemaakt op het emplacement Lunetten.

Vanaf dienstregeling 2009 werd gekeerd te Driebergen-Zeist vanwege de opbraak van emplacement Lunetten begin 2009. Nadeel van deze route was de langere ritduur en er was tijdens de spits te weinig ruimte was voor deze trein tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist. Daarom reed de trein vanaf 2 februari 2009 alleen in het weekend en tijdens schoolvakanties.

In 2010 werd de beveiliging op het spoor tussen Utrecht Maliebaan en Blauwkapel aangepast zodat het nu mogelijk werd kop te maken te Blauwkapel Oost. Op 26 juli 2010 reed de pendeltrein voor het eerst via deze nieuwe route. De ritduur bedraagt 15 minuten en de trein kan weer op werkdagen rijden.

Dienstregeling 2020

Richting Utrecht Centraal

Vertrek Serie Bestemming Spoor Soort

Vervoerder

.56 28300 Utrecht Centraal 2 Sprinter NS

Historische dienstregeling