Randstadnet

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van R-net.

Randstadnet, of kortweg R-NET of R-net, is een netwerk van Hoogwaardig Openbaar Vervoer in de Randstad dat steeds zichtbaarder zal worden in het straatbeeld. De ontwikkeling van dit netwerk is ingegeven door de grote hoeveelheid files in de Randstad en de kleine rol die het openbaar vervoer in de verplaatsingen binnen de Randstad speelt. Dit wordt verklaard doordat het regionale openbaar vervoer onvoldoende ontwikkeld is. Het doel is om het regionale openbaar vervoer te verbeteren. Randstadnet is een samenvoeging van de twee projecten MRAnet (voorheen Regionet) in de regio Amsterdam en Zuidvleugelnet in de regio Rotterdam/Den Haag.[1] Het streven is om in 2028 een volledig en volwaardig Randstadnet te hebben, een netwerk van een herkenbaar hoogwaardig openbaar vervoer door de gehele Randstad.

Voorzieningenniveau

Het is de bedoeling dat Randstadnet een net wordt van frequente en snelle verbindingen. Dit Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) staat daarnaast voor een betrouwbare dienstregeling, actuele reisinformatie in de bus en op de haltes en voldoende comfort. Het is de bedoeling dat de lijnen uit dit netwerk makkelijk met de fiets en andere buslijnen bereikbaar zijn. Ook is het de bedoeling om de reisinformatie naar een hoger niveau te brengen zodat reizigers gemakkelijker alternatieve routes kunnen gebruiken.

Huisstijl

De huisstijl van Randstadnet is overgenomen van het MRAnet. Het ontwerp van deze huisstijl is vlak voordat het MRAnet werd opgenomen in Randstadnet voltooid. Dit ontwerp is geïnspireerd door de huisstijl van de Zuidtangent.

Naast de huisstijl van kleuren voor de bussen is er een logo ontworpen en zijn er bijbehorende halteabri's en haltevoorzieningen ontworpen. Daarnaast is er voor dit project een studie verricht hoe actuele reisinformatie het beste weergegeven kan worden.

Lijnvoering

Een R-net-bus van Connexxion, concessie stads- en streekvervoer Almere, bij Bijlmer ArenA.
Een R-net-bus van Connexxion, concessie Amstelland-Meerlanden, bij station Haarlem.
Een R-net-bus van Connexxion, concessie Gooi en Vechtstreek, bij Muiden P+R.
Een R-net-bus van EBS, concessie Waterland, in Amsterdam.
Drie R-net-bussen van Connexxion, concessie Zaanstreek, in Zaandam.

In eerste instantie vallen enkel buslijnen onder het netwerk. Later worden tram- en metrolijnen aan het netwerk toegevoegd. Dit gebeurt zodra hoogwaardiger materieel en infrastructuur beschikbaar is op de beoogde lijnen. Het einddoel is het lijnennet van deze kaart. Het huidige lijnennet bevat op dit moment de volgende buslijnen:

Provincie Flevoland

Concessie stads- en streekvervoer Almere

Provincie Noord-Holland

Concessie Amstelland-Meerlanden

Concessie Gooi- en Vechtstreek

Concessie Waterland

Concessie Zaanstreek

Provincie Zuid-Holland

Concessie Zuid-Holland Noord

Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee (2016-2023)

Concessie Rail Haaglanden (2017-2026)

Trein

Lijnnummering

Normaal gesproken zijn de lijnnummers 300 t/m 399 gereserveerd voor elk hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Of er dubbele nummers gebruikt gaan worden binnen R-Net is onbekend. Ook de nummering van trams, metro's en treinseries is nog onbekend.

De indeling van de nummering is als volgt:

Lijnnummers Concessie
300 Amstelland-Meerlanden
301 t/m 309 Waterland
310 Amstelland-Meerlanden
311 t/m 319 Waterland
320 t/m 329 Gooi- en Vechtstreek & Almere
330 t/m 339 N.n.b.
340 t/m 349 Amstelland-Meerlanden
350 t/m 359 Amstelland-Meerlanden
360 t/m 369 N.n.b.
371 t/m 379 Waterland (Bizzliners)
380 t/m 389 N.n.b
390 t/m 399 Zaanstreek
400 Zuid Holland-Noord
436, 437 Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee

Toekomstige R-net-lijnen

Let op! Deze pagina over Nederlands openbaar vervoer is mogelijk niet actueel. Je kunt de OV in Nederland Wiki helpen door dit artikel te actualiseren.

In de toekomst wordt het aantal R-net-lijnen uitgebreid. Hieronder staan per provincie en per concessie welke corridors, dan wel lijnen, R-net worden. Dit is op basis van documenten van provincies en stadsgewesten en op basis van de eerder genoemde kaart gedaan. Omdat er nog weinig bekend is over de toekomstige R-net lijnen is het overzicht nadrukkelijk onder voorbehoud.

Provincie Flevoland

Concessie IJsselmond

Lelystad - Harderwijk

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen en haltes aan: Lelystad (Station Centrum, De Hoven, De Rietlanden, Palazzo, Larserpoort, Natuurpark, Eendenweg en Vogelweg), Zeewolde (Gooiseweg, Sternweg en Harderhaven) en Harderwijk (Burgemeester de Meesterstraat, Dolfinarium, Centrum, Plantage, Ziekenhuis Sint Jansdal en Busstation/NS).
 • Lijn 148 is de huidige lijn die in de toekomst Randstadnet wordt[2].

Concessie Stads- en streekvervoer Almere

Almere Buiten - Utrecht De Uithof

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen en haltes aan: Almere Buiten (Molenbuurt Noord en Bouwmeesterbuurt West), Almere Stad (Waterwijk Oost, Waterwijk West, Markerkant, Staatsliedenwijk, Station Centrum, Stadhuisplein, Passage, Stedenwijk Midden, Stedenwijk Zuid, Busstation 't Oor en Veluwsekant), Almere Hout (De Kemphaan, Vogelweg, Stichtsekant en Stichtse Brug), Blaricum (Carpoolplaats) en Utrecht (Rijnsweerd Noord, Rijnsweerd Zuid, Botanische Tuinen, Heidelberglaan, AZU en WKZ).
 • Lijn 150 is de huidige spitslijn die in de toekomst Randstadnet wordt[3]. Deze lijn moet, om R-net-waardig te worden, ook buiten de spits gaan rijden.
 • Mogelijk wordt deze lijn buiten de spits ingekort tot Almere Stad, Station Centrum - Utrecht WKZ v.v.

Almere Buiten - Amsterdam-ZO

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen en haltes aan: Almere Buiten (Station Buiten, Molenbuurt Zuid, Molenbuurt Noord en Bouwmeesterbuurt West), Almere Stad (Waterwijk Oost, Waterwijk West, Markerkant, Kruidenwijk Oost, Kruidenwijk West, Fugaplantsoen, Wim Kanplein, Literatuurwijk Oost en Literatuurwijk West), Almere Poort (Station Poort), Muiden (P+R Terrein), Diemen (Vinkenbrug) en Amsterdam-ZO (Provincialeweg, Eekholt, Eeftink, Develstein, Bijlmerplein, Station Bijlmer ArenA, Gebouw Atlas, Laarderhoogtweg, Paasheuvelweg en Station Holendrecht).
 • Lijn 153 is de huidige lijn die in de toekomst Randstadnet wordt[4]. Deze lijn moet, om R-net-waardig te worden, ook buiten de spits gaan rijden.
 • Tevens werd in het Programma van Eisen voor deze concessie al genoemd dat deze lijn eventueel een opwaardering zou krijgen. De wens is om deze lijn op te waarderen zoals de frequentie van lijn 322 is. In de dalperiode rijdt deze lijn mogelijk alleen tussen Muiden P+R en Almere Buiten[5].

Almere Stad - Hilversum

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen en haltes aan: Almere Stad (Station Centrum, Stadhuisplein, Passage, Stedenwijk Midden, Stedenwijk Zuid, Busstation 't Oor, Kasteel en Veluwsekant), Almere Hout (De Kemphaan, Vogelweg, Stichtsekant en Stichtse Brug), Blaricum (Carpoolplaats) en Hilversum (Arenapark, Station Sportpark, Hollandselaan, Schapenkamp en Station).
 • Lijn 156 is de huidige lijn die in de toekomst Randstadnet wordt[6].

Provincie Noord-Holland

Concessie Amstelland-Meerlanden

Eind 2017 zal deze concessie overgaan in een nieuwe concessie. In de tussentijd gaan enkele zaken binnen deze concessie veranderen. Er zullen onder andere vier R-net corridors komen[7]:

 • Amsterdam - Amstelveen - Uithoorn/Aalsmeer: lijnen 142, 146, 170, 171 en 172.
 • Haarlem - Amsterdam Zuid - Amsterdam Bijlmer: lijnen 175, 176 en 277.
 • Haarlem - Hoofddorp - Uithoorn - Breukelen: lijnen 140 en 130 (valt onder de concessie Provincie Utrecht).
 • Alphen aan de Rijn - Schiphol Plaza: lijn 370 (valt onder de concessie Zuid-Holland Noord).

Per 14 december 2014 zijn de lijnen 140, 175 en 176 gaan rijden als lijnen van R-net.

 • Lijn 140 is lijn 340 geworden.
 • Lijn 175 is lijn 356 geworden.
 • Lijn 176 is lijn 346 geworden.
 • Lijn 277 kwam op diezelfde datum te vervallen.

R-net corridor Amsterdam - Amstelveen - Uithoorn/Aalsmeer

Amsterdam - Uithoorn - Wilnis

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht. Mogelijk in december 2017, wanneer deze concessie opnieuw is aanbesteed. Verlenging van de Amstelveenlijn is ook mogelijk, een nieuwe studie naar het lijnennet is dan noodzakelijk.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen aan: Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Amstelhoek, Mijdrecht en Wilnis.
 • Lijn 142 is de huidige lijn die in de toekomst R-net wordt.

Amsterdam-ZO - Amstelveen - Uithoorn

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht. Mogelijk in december 2017, wanneer deze concessie opnieuw is aanbesteed.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen aan: Amsterdam-ZO, Ouderkerk a/d Amstel, Amstelveen en Uithoorn.
 • Lijn 146 is de huidige lijn die in de toekomst R-net wordt.

Amsterdam - Amstelveen - Uithoorn

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht. Mogelijk in december 2017, wanneer deze concessie opnieuw is aanbesteed. Verlenging van de Amstelveenlijn is ook mogelijk, een nieuwe studie naar het lijnennet is dan noodzakelijk.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen aan: Amsterdam, Amstelveen en Uithoorn.
 • Lijn 170 is de huidige lijn die in de toekomst R-net wordt.

Amsterdam-ZO - Amstelveen - Aalsmeer

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht. Mogelijk in december 2017, wanneer deze concessie opnieuw is aanbesteed.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen aan: Amsterdam-ZO, Ouderkerk a/d Amstel, Amstelveen, Bovenkerk en Aalsmeer.
 • Lijn 171 is de huidige lijn die in de toekomst R-net wordt.

Amsterdam - Amstelveen - Aalsmeer - Kudelstaart

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht. Mogelijk in december 2015, wanneer deze concessie opnieuw is aanbesteed.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen aan: Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer en Kudelstaart.
 • Lijn 172 is de huidige lijn die in de toekomst R-net wordt.

R-net corridor Haarlem - Hoofddorp - Uithoorn - Breukelen

(Haarlem - Hoofddorp - )Uithoorn - Breukelen

Concessie Gooi- en Vechtstreek

Bussum - Huizen - Blaricum

 • Het is onbekend wanneer deze busverbinding, in Randstadnetvorm, tot stand wordt gebracht.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen en haltes aan: Bussum (Station, Hooftlaan en Potgieterslaan), Naarden (Amersfoortsestraatweg en Bollelaan), Huizen (Flevolaan, Langerhuizenweg, Ericaweg, Prins Bernhardplein, Nieuwe Kerklaan, Lindenlaan, Haardstedelaan, Busstation, Voormaat, Zuiderzee, Delta, Mark, Amstel, Middelgronden, Enkhuizerzand, Pythagoraspark, Rijnland, Oostermeent, De Regentesse en 't Merk) en Blaricum (Viersloot, De Dam, De Maten en Carpoolplaats).
 • Lijn 100 is de huidige lijn die in de toekomst Randstadnet wordt[8].

Concessie Haarlem-IJmond

Amsterdam - IJmuiden

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht op 3 september 2017.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen aan: Haarlem, Velsen Zuid en IJmuiden.
 • Lijn 82 is de huidige lijn die dit traject bedient.

Haarlem - IJmuiden

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht op 3 september 2017.
 • Deze verbinding doet de volgende plaatsen aan: Haarlem, Santpoort en IJmuiden. Driehuis zal niet meer aangedaan worden om de snelheid van de bus te verhogen.
 • Lijn 75 is de huidige lijn die dit traject bedient.
 • In 2012 is besloten deze lijn op te waarderen tot een HOV-lijn[9].

Concessie Stadsvervoer Amsterdam

Tramnet

 • Gestreefd is per 2012 een aantal tramlijnen in Randstadnetvorm te laten rijden. Dit is uitgesteld tot 2015 en 2019.
 • Tramlijnen 1, 2, 5, 9, 10, 12, 13 en 26 stonden op de nominatie om tot het Randstadnet te worden toegevoegd[10].

Metronet

 • Onbekend is wanneer het metronet van Amsterdam onder de Randstadnetformule gaat rijden[11].
 • Dit zou gaan om de metrolijnen 50, 51, 53 (staat mogelijk op de planning voor 2013), 54 (staat op de planning voor 2019) en de toekomstige Noord/Zuidlijn (staat op de planning voor 2019).
 • De nieuwste metrostellen van GVB, de M5, zijn al in rood/grijze kleurstelling opgeleverd. Deze kleurstelling is een kleine afwijking van de standaard kleurstelling.

Provincie Utrecht

Concessie Provincie Utrecht

In het Uitvoeringsprogramma R-net Stadsregio Amsterdam d.d. 18 juni 2013 (zie de subparagraaf 5.2.1 Concessie Amstelland - Meerlanden) wordt lijn 130 genoemd binnen de toekomstige R-net-corridor Haarlem - Hoofddorp - Uithoorn - Breukelen van de toekomstige concessie Amstelland - Meerlanden per 2015. Deze lijn wordt verder als volgt beschreven: In Uithoorn kan de bestaande lijn 340 van R-net gekoppeld worden aan de lijn 130 richting Breukelen. Op dit moment bieden de meeste ritten van lijn 340 een overstap op lijn 130. Het is onduidelijk of lijn 130 daadwerkelijk een lijn van R-net gaat worden, of dat de overstap 340 - 130 gegarandeerd moet blijven.

Concessie Regio Utrecht

Een gedeelte van deze concessie zal na einde van de concessie in 2020 de formule van R-net krijgen[12]. De eerste lijn van R-net zal al in 2017 in Utrecht gaan rijden [13].

Voor de toekomst zullen waarschijnlijk de volgende corridors de formule van R-net krijgen[14]:

 • HOV-Binnenstadscorridor (Rijnsweerd/Uithof, Zeisterlijnen)
 • HOV-Om de Zuid/Corridor Wijk bij Duurstede (Uithof – per 2018 Uithoftramlijn-, Galgenwaard, Bunnik/Odijk, Wijk bij Duurstede) (zie o.a. hieronder)
 • HOV-Zuidradiaal (Papendorp/Leidsche Rijn, Kanaleneiland en doorgaande –provinciale- streeklijnen)
 • HOV-Noordradiaal (Leidsche Rijn, Lage weide, Maarssenbroek)
 • OV-corridor CS-Overvecht
 • OV-corridor CS-Hoograven-Lunetten
 • Sneltram IJsselstein/Nieuwegein

De Uithoflijn zal per start van de dienstregeling gelijk de formule van R-net krijgen, zie hieronder.

Uithoflijn

 • Deze tramverbinding wordt in 2018 tot stand gebracht[15][16].
 • Deze verbinding doet de volgende haltes in Utrecht aan: Centraal Station Centrumzijde, Station Vaartsche Rijn, Stadion Galgenwaard, Kromme Rijn, Padualaan, Heidelberglaan, AZU/UMC, WKZ en P+R De Uithof. Vanuit GroenLinks bestaat een wens om de lijn door te trekken naar Zeist[17].
 • Lijn 12s wordt door deze tramlijn vervangen.
 • De tram gaat in de spits elke 3,75 minuten, oftewel 16 keer per uur, rijden[18].

Provincie Zuid-Holland

Concessie Bus Rotterdam

Zoetermeer - Rotterdam (ZoRo)

 • Het is nog niet bekend wanneer deze busverbinding tot stand wordt gebracht. Wel is sinds 9 december 2012 de ZoRo-busbaan in gebruik genomen.
 • Deze verbinding zal de volgende plaatsen aan doen: Zoetermeer, Kruisweg, Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs[19].
 • De huidige lijn 170 en lijn 173 zijn kanshebbers om Randstadnet te worden.
 • Het streven is om overdag een frequentie van 6 keer per uur te bieden.

Concessie Rail Haaglanden

Regiotramnet

Vele trams worden tot 2020 omgevormd tot regiotramnet. Enkele lijnen zijn al geoptimaliseerd, denk aan de lijnen van RandstadRail die onder de concessie RandstadRail Den Haag-Zoetermeer vallen. Op de planning staan de volgende lijnen die onder de R-net-formule gaan rijden:[20][21]

 • Lijn 1 wordt na 2016 aangepakt. Er moet nog worden beslist via welk tracé ter hoogte van Binkchorst en de Vliet, eventueel via tunnels gereden gaat worden.
 • Lijn 2 is sinds 23 april 2012 officieel een lijn van RandstadRail maar valt nog onder deze concessie. Enkele haltes moeten nog worden aangepast. Na vele discussies is besloten om de halte Lippe Biesterfeldweg op te heffen en de huidige halte Burgemeester Hovylaan aan te passen, sinds 2 november 2015 onderdeel van R-net.[22]
 • Lijn 9 wordt in 2016/17 R-net.
 • Lijn 11 is sinds 7 maart 2016 onderdeel van R-net. In de toekomst kan deze lijn mogelijk verder gaan naar Binckhorst en Vlietzone.
 • Lijn 15 wordt in 2016/17 R-net.
 • Lijn 17 is sinds 2 mei 2016 onderdeel van R-net. Vermoedelijk geldt dit alleen voor het traject Den Haag Centraal - Wateringen.
 • Lijn 19 wordt na 2016 aangepakt.

De lijnen 6, 12 en 16 blijven tot het stadstramnet behoren. In eerste instantie zou lijn 16 wel tot het regiotramnet horen en spitslijn 10 tot het stadstramnet, maar lijn 10 is komen te vervallen, net zoals spitslijn 8, waardoor de plannen met lijn 8, 9 en 16 kwamen te vervallen.

Concessie Haaglanden streek

Den Haag-Leyenburg - Delft (- Delfgauw)

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht in 2017.
 • Deze verbinding zal de volgende plaatsen aan doen: Den Haag, Den Hoorn, Delft (via de Reinier de Graafweg) en Delfgauw.
 • De huidige lijn 37 is kanshebber om Randstadnet te worden.
 • Er bestaat een mogelijkheid om deze verbinding te koppelen aan de verbinding Zoetermeer - Delft om een corridor Den Haag - Delft - Pijnacker - Zoetermeer. De verlening van lijn 37 naar Delfgauw, door het vervallen van lijn 62, kwam pas na het idee voor deze corridor. Onbekend is nog of deze koppeling wel degelijk tot stand gaat worden gebracht.
 • Het streven is om overdag een frequentie van 6 keer per uur aan te bieden.

Den Haag-Leyenburg - Westland - Hoekse Lijn

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht in 2017.
 • Deze verbinding zal via twee routes de volgende plaatsen aan doen. Westelijke route: Den Haag, Poeldijk, Monster, 's-Gravenzande en verder richting de Hoekse Lijn. Oostelijke route: Den Haag, Poeldijk, Naaldwijk en verder richting de Hoekse Lijn. Dit kan Maassluis, Vlaardingen of Schiedam zijn.
 • De huidige lijn 35 rijdt de westelijke route. De huidige lijn 36 rijdt de oostelijke route. Beide lijnen zijn kanshebbers om Randstadnet te worden.
 • Lijn 36 zal dan Honselersdijk en het busstation in Naaldwijk niet meer aandoen. Vanaf Den Haag Leyenburg zal de N211, de N213 en de A20 worden gevolgd. Mogelijk zal er een stop ter hoogte van Naaldwijk langs de N213 komen om een overstap te bieden op de andere lijnen in het Westland.
 • Tevens zal deze lijn mogelijk worden doorgetrokken tot Den Haag HS.

Zoetermeer - Delft

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht in 2017.
 • Deze verbinding zal de volgende plaatsen en haltes aan doen: Delft, Delfgauw, Pijnacker en Zoetermeer.
 • De huidige lijn 55 is kanshebber om Randstadnet te worden.
 • Er bestaat een mogelijkheid om deze verbinding te koppelen aan de verbinding Den Haag-Leyenburg - Delft om een corridor Den Haag - Delft - Pijnacker - Zoetermeer.
 • Het streven is om overdag een frequentie van 6 keer per uur aan te bieden.

Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee

Rotterdam Zuidplein - Oude Tonge - Dirksland

 • Deze busverbinding is met ingang van 13 december 2015 in dienst als R-net. In 2015 is de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee opnieuw aanbesteed, waarbij deze gewonnen werd door Connexxion. De eis was hierbij zijn dat deze corridor Randstadnet wordt.
 • Deze verbinding zal de volgende plaatsen en haltes aan doen: Rotterdam (Zuidplein), Numansdorp (A29), Den Bommel (N59 Schaapweg), Oude-Tonge (Busstation), Nieuwe-Tonge, Sommelsdijk, Middelharnis en Dirksland.[23]
 • De huidige lijnen 130, 136 en 396 worden samengevoegd tot een nieuwe Randstadnet lijn. Deze lijn stopt niet op busstation Heinenoord.
 • De frequentie gaat in de avond en in het weekend voorlopig niet verdubbeld worden.
 • Na Dirksland wordt in lagere frequentie doorgereden naar Stellendam en Ouddorp. Tijdens de spitsuren rijdt 2x per uur een bus via een snellere route en stopt dan niet in Den Bommel en Oude-Tonge.

Concessie Rail Rotterdam

Metronet

 • Het is onbekend wanneer de metrolijnen van de RET onder de formule van Randstadnet gaan vallen, maar de RET plant op enig moment integratie [24]. Inmiddels rijdt een deel van de metro's in een alternatieve huisstijl van R-Net en zijn ook alle borden in de huisstijl van R-net gebracht.
 • Het zou gaan om de metrolijnen A, B, C en D. Voor lijn E zie hieronder.

Concessie RandstadRail Den Haag-Rotterdam

Erasmuslijn

De voormalige Erasmuslijn, de huidige lijn E wordt volgens deze bron[25] in 2020 onderdeel van het regiotramnet. Hierbij zal metrolijn E ook onderdeel van R-net worden.

Concessie RandstadRail Den Haag-Zoetermeer

Den Haag - Zoetermeer

Deze corridor met de lijnen 3 en 4 behoeven niet te worden aangepast en zijn net zoals metrolijn E op het niveau van R-net. Onduidelijk is nog in welk jaar, net zoals bij metrolijn E, deze twee lijnen tot de de formule van R-net gaan behoren met bijbehorende uitstraling. Voor lijn 4 staat er nog een uitbreiding naar het toekomstig station BleiZo op het programma.

Concessie Zuid-Holland Noord

Vanaf 2014 wordt Randstadnet ook in Zuid-Holland-Noord ingevoerd op de volgende verbindingen [26]:

De eerste realisatie was lijn 400 van R-net op 14 december 2014.

Alphen aan den Rijn - Leimuiden - Schiphol

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht in 2017.
 • Deze verbinding zal de volgende plaatsen en haltes aan doen: Alphen aan den Rijn (Station, Centrum Hoge Zijde, Zoutmanstraat, Eisenhowerlaan en Het Oude Ambacht) Woubrugge (Kruisdijk), Rijnsaterwoude (Woudsedijk-Zuid), Leimuiden (Burgemeester Bakhuizenlaan), Hoofddorp (Brugrestaurant A4), De Hoek (De Hoek Boven) en Schiphol (Station NS/Plaza).
 • Qliner 370 is de huidige lijn die Randstadnet wordt.
 • De frequentie gaat in de spits van 6 naar 8 bussen per uur. In de avond en in het weekend gaat de frequentie van 2 naar 4 bussen per uur.
 • Het project 'Buscorridor Alphen a/d Rijn-Schiphol N207' bevat busstroken en/of vrije busbanen langs de N207.
 • Lijn 370 wordt ook genoemd in het Uitvoeringsprogramma R-net Stadsregio Amsterdam d.d. 18 juni 2013 (zie de subparagraaf 5.2.1 Concessie Amstelland - Meerlanden) als zijnde de R-net-corridor Alphen aan de Rijn - Schiphol Plaza.

Noordwijk - Schiphol

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht in 2022.
 • Deze verbinding zal de volgende plaatsen en haltes aan doen: Noordwijk (Picképlein, Parallelboulevard, Vuurtorenplein, Duinweg, Van de Mortelstraat en Sportpark), Voorhout (Randweg, Centrum/Station, Oosthoutlaan/Bloemenschans en Uiver), Sassenheim (Station en Raadhuis), Lisse (Anna Blamandreef, Uitermeer, Centrum, Sportlaan) en Schiphol (Station Airport/Plaza). Er wordt voorzien dat deze lijn uiteindelijk via nog te ontwikkelen woningbouw in het westen van Nieuw-Vennep en de voormalige Zuidtangent naar Schiphol gaat rijden.
 • Qliners 361 en 385 zijn kandidaat om Randstadnet te worden.
 • De frequentie gaat in de spits omhoog van 2 naar 6 bussen per uur. Buiten de spits gaat de frequentie omhoog van 2 naar 4 bussen per uur.

Leiden Centraal - Katwijk - Noordwijk

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht in 2020.
 • Deze verbinding zal de volgende plaatsen en haltes aan doen: Leiden (Centraal Station, Naturalis, Ehrenfestweg en Nieuw Rhijngeest), Valkenburg (Valkenburg-Oost en Valkenburg-West) en Katwijk (Duinvallei/Zanderij, Raadhuis, Tak 1: Duinoord, Noordeinde, Voorstraat en Vuurbaakplein, Tak 2: Hoorneslaan, Sportpark, Keplerlaan en ESA/Estec).
 • Lijn 30 en lijn 31 zijn kandidaat om samen Randstadnet te worden.
 • Deze verbinding zal lopen via de nieuwe geplande RijnlandRoute bij Valkenburg.
 • De frequentie gaat, over de gehele week, met 2 tot 4 bussen per uur omhoog. In de spitsuren wordt elke tien minuten gereden door beide lijnen, daardoor ontstaat op het gemeenschappelijke traject een vijfminutendienst.
 • De tak naar ESA/Estec wordt in de toekomst mogelijk verlengd naar Noordwijk Picképlein. Besluit wordt genomen na 2020.

Leiden Centraal - Leiderdorp

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht in 2017.
 • Deze verbinding zal de volgende plaatsen en haltes aan doen: Leiden (Centraal Station, Noordzijde/LUMC en Kooiplein) en Leiderdorp (Rietschans, Statendaalder en Alrijne Ziekenhuis). Nu rijdt op deze verbinding de Qliner 366.
 • Frequentie blijft, vergeleken met de 366, bijna hetzelfde. Later wordt de frequentie verhoogd naar een tienminutendienst.

Gouda - Bergambacht - Schoonhoven

 • Deze busverbinding wordt tot stand gebracht in 2017.
 • Deze verbinding zal de volgende plaatsen en haltes aan doen: Gouda (Station, Centrum en Stolwijkersluis), Stolwijk (Pompstation en Dorp), Bergambacht (Noord en Busstation), Ammerstol (Ammerstol) en Schoonhoven (Henri Dunantplein, Meester Kesperplein, Lopikerplein en Veer). Nu rijdt op deze verbinding lijn 197.
 • Bussen gaan vaker rijden, met name 's avonds en in het weekend.

Den Haag - Wassenaar - Valkenburg
Deze verbinding is een wens van Stadsgewest Haaglanden, maar valt onder de concessie Zuid-Holland Noord. In die plannen van de provincie Zuid-Holland is de huidige Qliner 385, die een gedeelte van dit tracé rijdt, niet opgenomen als toekomstige R-netlijn. Het is twijfelachtig of deze verbinding tot stand gaat komen.

Treinverbindingen

Alphen aan den Rijn - Gouda

 • Deze treinverbinding wordt tot stand gebracht op 11 december 2016 in een nieuwe concessie met een looptijd van 15 jaar[27].
 • Deze verbinding zal de volgende stations aan doen: Gouda, Waddinxveen Zuid, Waddinxveen, Waddinxveen Noord, Boskoop Snijdelwijk, Boskoop en Alphen aan den Rijn.
 • Treinserie 9500 is geïntegreerd in Randstadnet.
 • De frequentie gaat op werkdagen tussen 6:00 en 19:00 uur van 2 naar 4 treinen per uur. De Treinserie 19500 vervalt. De directe verbinding tussen Leiden en Gouda komt te vervallen, door frequentieverhoging op het traject Leiden - Utrecht naar 4 treinen per uur. Op station Alphen aan den Rijn wordt een goede aansluiting tussen beide treinverbindingen gerealiseerd. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om 2 keer per uur door te rijden naar Leiden, zolang de frequentie Leiden - Utrecht niet verhoogd is.
 • Er komen twee nieuwe stations bij, Waddinxveen Zuid en Boskoop Snijdelwijk. Tevens worden alle stations op R-net-niveau gebracht met bijbehorende voorzieningen.

Dordrecht - Geldermalsen (MerwedeLingelijn)

 • Deze treinverbinding wordt tot stand gebracht op 1 januari 2019[28].
 • Deze verbinding zal de volgende stations aan doen: Dordrecht, Dordrecht Stadspolders, Sliedrecht Baanhoek, Sliedrecht, Giessendam West, Hardinxveld-Giessendam, Boven-Hardinxveld, Gorinchem, Gorinchem Papland, Arkel, Leerdam West, Leerdam, Beesd en Geldermalsen.
 • Treinserie 36700 is kandidaat om Randstadnet te worden.
 • Aan de frequentie verandert niks.
 • Er komen twee nieuwe stations bij, Gorinchem Papland en Leerdam West.

Leiden - Alphen aan den Rijn - Utrecht

 • Deze treinverbinding wordt tot stand gebracht in 2018[29].
 • Deze verbinding zal de volgende stations aan doen: Leiden Centraal, Leiden Lammenschans, Zoeterwoude Meerburg*, Hazerswoude-Koudekerk*, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Woerden en Utrecht.
 • Treinserie 8800 is de huidige Intercity die deze verbinding bedient.
 • Er is nog discussie of deze treinserie R-net wordt aangezien op de huidige sporen geen 6x per uur in de spitsuren en 4x per uur in de daluren kan worden aangeboden. Dit zijn namelijk de eisen van het Randstadnet. De mogelijkheid bestaat om de huidige Intercity te behouden en een sprinter daarnaast aan te bieden[30][31].
 • *Optioneel is de bouw van twee stations: Zoeterwoude Meerburg en Hazerswoude-Koudekerk.

Referenties

 1. OV Bureau Randstad. HOV-netwerk Randstad. Vinddatum 9 september 2011, op http://ov-bureaurandstad.nl/projecten?id=15
 2. OV Bureau Randstad. Kaart Randstadnet 2028. Vinddatum 27 maart 2013, op http://ov-bureaurandstad.nl/files/Kaart%20Randstadnet%202028%20-%20groot%20formaat.pdf
 3. OV Bureau Randstad. Kaart Randstadnet 2028. Vinddatum 27 maart 2013, op http://ov-bureaurandstad.nl/files/Kaart%20Randstadnet%202028%20-%20groot%20formaat.pdf
 4. OV Bureau Randstad. Kaart Randstadnet 2028. Vinddatum 27 maart 2013, op http://ov-bureaurandstad.nl/files/Kaart%20Randstadnet%202028%20-%20groot%20formaat.pdf
 5. Gemeente Almere. Programma van Eisen Concessie Almere. Vinddatum 27 maart 2013, op http://www.ovinnederland.nl/upload/06-01-2009_PvE_Almere_Stad-Streek.pdf
 6. OV Bureau Randstad. Kaart Randstadnet 2028. Vinddatum 27 maart 2013, op http://ov-bureaurandstad.nl/files/Kaart%20Randstadnet%202028%20-%20groot%20formaat.pdf
 7. Stadsregio Amsterdam. Vinddatum 29 augustus 2013 op http://www.stadsregioamsterdam.nl/publish/pages/3528/bijlage_2_uitvoeringsprogramma_r-net_appm.pdf
 8. OV Bureau Randstad. Kaart Randstadnet 2028. Vinddatum 27 maart 2013, op http://ov-bureaurandstad.nl/files/Kaart%20Randstadnet%202028%20-%20groot%20formaat.pdf
 9. ROVER. Vinddatum 13 augustus 2013 op http://haarlem.roverlokaal.nl/site/wat-doen-wij-mainmenu-29/ruim-baan-mainmenu-44/67-hov-velsen-buslijn-75-ijmuiden-haarlem.html
 10. R-Flow op www.OVinNederland.nl. Vinddatum 3 november 2011, op http://www.ovinnederland.nl/viewtopic.php?p=174605#p174605
 11. Over R-net op www.reismetr-net.nl. Vinddatum 25 juli 2013, op https://www.reismetr-net.nl/over-r-net
 12. Bestuur Regio Utrecht. BRU Berichten 67 najaar/winter 2011. Vinddatum 25 juli 2013, op https://www.regioutrecht.nl/downloads/nieuwsarchief/bruberichten/bruberichten-67/view
 13. Website RNet. Vinddatum 21 december 2014, op https://www.rnet.nl/
 14. Bestuur Regio Utrecht. Aanbesteding Tram en Bus regio Utrecht Hoofdlijnennotitie 26 maart 2012. Vinddatum 25 juli 2013, op http://www.regioutrecht.nl/downloads/mobiliteit/openbaar-vervoer/concessiebeheer/2012-03-26-Hoofdlijnennotitie-Tram-en-busvervoer.pdf/view
 15. OV Bureau Randstad. Nieuwsbrief 12. Vinddatum 27 maart 2013, op http://ov-bureaurandstad.nl/nieuwsbrief?id=22
 16. Gemeente Utrecht. Uithoflijn. Vinddatum 27 maart 2013, op http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=269659
 17. GroenLinks. Vinddatum 27 maart 2013, op http://zeist.groenlinks.nl/nieuws/2007/09/10/krijgt-zeist-weer-een-tram
 18. Uithoflijn.nl. Vinddatum 13 september 2013, op http://www.uithoflijn.nl/fileadmin/Redacteuren_Bestand_Upload/Documenten/Factsheet-juni2013-DEF3.pdf
 19. Stadsgewest Haaglanden. Netwerk Randstadrail - 2 - lijnennet. Vinddatum 3 april 2013, op http://haaglanden.nl/ov-van-de-toekomst
 20. Stadsgewest Haaglanden. OV van de toekomst. Vinddatum 3 april 2013, op http://haaglanden.nl/ovtoekomst
 21. Stadsgewest Haaglanden. Netwerk Randstadrail - 2 - lijnennet. Vinddatum 3 april 2013, op http://haaglanden.nl/ov-van-de-toekomst
 22. Wijkberaad Nieuw Waldeck. Tramhaltes Lijn 2. Vinddatum 3 april 2013, op http://www.nieuwwaldeck.eu/tramhaltes-lijn-2.html
 23. Provincie Zuid-Holland. Brief aan PS Voortang R-net Zuid-Holland. Vinddatum 23 december 2014 op http://www.katwijk.nl/fileadmin/afbeeldingen/Bestanden/Wonen_Vrkr_Leefomg/Brief_aan_PS_Voortgang_R-net_Zuid-Holland.pdf
 24. Over R-net op www.reismetr-net.nl. Vinddatum 25 juli 2013, op https://www.reismetr-net.nl/over-r-net
 25. Stadsgewest Haaglanden. Netwerk Randstadrail - 2 - lijnennet. Vinddatum 3 april 2013, op http://haaglanden.nl/ov-van-de-toekomst
 26. Provincie Zuid-Holland. R-net komt eraan (herdruk!). Vinddatum 21 november 2013, op http://www.zuid-holland.nl/documenten/opendocument.htm?llpos=383441933&llvol=0
 27. Provincie Zuid-Holland. Nieuwe treinconcessie Alphen-Gouda. Vinddatum 11 oktober 2013, op http://www.zuid-holland.nl/contentpagina.htm?id=111215
 28. Provincie Zuid-Holland. HOV-NET Zuid-Holland Noord. Vinddatum 28 maart 2013, op http://www.zuid-holland.nl/overzicht_alle_themas/c_e_thema_verkeer-vervoer/content_openbaar_vervoer/c_e_thema_verkeer-hov-net_zuid-holland_noord.htm
 29. Provincie Zuid-Holland. HOV-NET Zuid-Holland Noord. Vinddatum 28 maart 2013, op http://www.zuid-holland.nl/overzicht_alle_themas/c_e_thema_verkeer-vervoer/content_openbaar_vervoer/c_e_thema_verkeer-hov-net_zuid-holland_noord.htm
 30. Gemeente Katwijk. Standpunt betreffende oplossingsrichtingen voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer voor Katwijk en de regio. Vinddatum 28 maart 2013, op http://bisarchief.katwijk.nl/ktw/internet/webgen.nsf/57801114fbc7a279c12571aa00456b17/9351aa0284871970c1257a17003ae01d/$FILE/09.%202010-012146%20Hoogwaardig%20Openbaar%20Vervoer%20netwerk.pdf
 31. Provincie Zuid-Holland. Statenvoordracht HOV Zuid-Holland Noord. Vinddatum 28 maart 2013, op http://www.zuid-holland.nl/documenten/opendocument.htm?llpos=363758961&llvol=0