Qbuzz

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Qbuzz logo.svg

Qbuzz is een Nederlands openbaarvervoerbedrijf met zijn hoofdvestiging in Amersfoort en is eigendom van Abellio The Netherlands, dat weer volledig eigendom is van de Nederlandse Spoorwegen.

Geschiedenis

Qbuzz is in april 2008 opgericht door de voormalige Connexxion-bestuurders Rob van Holten en Leon Struijk. De oprichting van Qbuzz was controversieel: NS nam een belang van 49% in Qbuzz. De andere streekvervoerders vonden dat oneerlijke concurrentie, omdat de Nederlandse staat alle aandelen bezit van de Nederlandse Spoorwegen. De rechter oordeelde uiteindelijk in diverse rechtszaken in het voordeel van Qbuzz.

In juli 2012 werd bekend dat de NS de overige 51% aandelen van Qbuzz wil overnemen. In maart 2013 heeft de NS het overnameplan voorgelegd aan de ondernemingsraad en op 29 april 2013 werd de overname afgerond.

Gewonnen aanbestedingen

Qbuzz schreef als enige vervoerder in op de concessies Zuidoost-Fryslân en Concessie Rotterdam Bus Streek Overig. Deze concessies werden ook gewonnen door Qbuzz.

In 2009 verwierf Qbuzz de concessie GD (stads- en streekvervoer in de provincies Groningen en Drenthe, met uitzondering van kleinschalig vervoer). De gunning van deze concessie verliep niet zonder problemen, de bestaande vervoerder Arriva meende dat de gunning niet eerlijk was verlopen en spande een rechtszaak aan. Uiteindelijk besliste de rechter in het voordeel van Qbuzz.

In 2010 schreven Qbuzz en Connexxion zich in voor de Concessie Regio Utrecht. Deze aanbesteding werd in 2011 in het voordeel van Qbuzz beslist. Echter, de procedure was volgens Connexxion oneerlijk verlopen en het BRU besloot om de hele aanbestedingsprocedure opnieuw uit te voeren.

Opnieuw dongen Connexxion en Qbuzz mee naar de nieuwe concessie. Op 8 oktober 2012 maakte het Bestuur Regio Utrecht bekend dat het de Concessie Regio Utrecht opnieuw gunde aan Qbuzz. Connexxion heeft hiertegen opnieuw bezwaar gemaakt. De onafhankelijke commissie, die het BRU adviseerde over het aangetekende bezwaar, oordeelde echter in het voordeel van Qbuzz. Connexxion stapte daarop opnieuw naar de rechter. Op 2 mei 2013 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven beslist dat de gunning van de concessie aan Qbuzz in stand blijft. Vanaf 8 december 2013 verzorgt Qbuzz onder de merknaam U-OV al het openbaar vervoer in Bestuur Regio Utrecht.

Concessies

Huidige concessies

Voormalige concessies

Materieel

Zie ook

  • Qbis - het besturingssysteem van de boordcomputers in het materieel van Qbuzz.

Externe link