Qbis

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Qbis is de benaming voor het besturingssysteem van de boordcomputers in de bussen van Qbuzz. Het is gebaseerd op Infoxx.

Qbuzz OV-chipkaart systeem

Qbis biedt verschillende mogelijkheden voor de reizigers en de chauffeur:

  • Voertuigvolgsysteem - De verkeersleiding kan de bus via het systeem volgen met behulp van GPS zodra de chauffeur zich aanmeldt. De chauffeur kan de centrale bereiken via een ingebouwde GSM-functie.
  • Automatisch lijnfilm - Nadat de omloop voor die dag is ingevuld hoeft de lijnfilm niet meer handmatig ingesteld te worden.
  • Infotainment - Meldingen die voor de buschauffeur van belang zijn, zoals informatie over ongelukken, omleidingen, stremmingen en de weersverwachting.
  • Camerabewaking (optioneel)
  • VETAG en KAR (Verkeerslichtbeïnvloeding)
  • Noodoproep - Alle bussen zijn voorzien van een speciaal pedaal dat met de voet bediend kan worden, waar in het geval van nood een SOS-signaal naar de centrale afgegeven kan worden, die de hulpdiensten kan inschakelen.

De chauffeurs kunnen de boordcomputer bedienen door middel van een aanraakscherm op het dashboard.

In alle bussen worden ook één of meer grote TFT-schermen gemonteerd, waarop reizigersinformatie getoond wordt. Dit is gecombineerd met een systeem van automatische halteafroep. Bij Qbuzz zijn de haltes ingesproken door Aleid Jacobi. In concessie GD werd dit gedaan door Tineke Groeneveld maar deze stem is in 2018 vervangen door Gertjan van Stralen.

Via het Qbis-systeem kunnen buschauffeurs wel contact krijgen met de centrale, maar niet met elkaar. Onderling contact is echter wel van belang voor de chauffeurs, bijvoorbeeld om elkaar op de hoogte te houden van vertragingen en overstappers. Om die reden is in de Qbuzz-bussen naast Qbis ook kortverkeer mogelijk.

Het OV-chipkaart systeem is losgekoppeld van de Qbis. Hiervoor is er een extra scherm aanwezig in de cabine die de OV-chipkaart lezers aanstuurt.