Hoofdpagina

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

OV in Nederland Wiki

PORTAL - FORUM - OVER OVNL

Welkom op de mobiele weergave. Gebruik de zoekfunctie hierboven om een artikel te vinden of navigeer via de links hieronder.

Welkom op de OVNL-Wiki
U-OV Lijn 23 Utrecht CS Jaarbeurszijde.JPG2141.jpgT31200 Goor.jpg5318-D.jpgWaterbus lijn 19 Rotterdam Piekstraat.jpg
Registreren Inloggen Hulpinformatie OVNL-wiki forumdeel Veel bekeken pagina's Lange pagina's Meest verwezen pagina's Meest verwezen categorieën
Imbox notice.png
OV in Nederland is op zoek naar wiki-beheerders! Interesse? Zie de vacature voor meer informatie.

Deze Wiki is onderdeel van de website OV in Nederland.nl, ook wel bekend als OVNL. De OVNL-wiki is bedoeld als aanvulling op het forum en als naslagwerk op diverse gebieden in het openbaar vervoer. Er zijn nu 24.497 artikelen. Met een OVNL-account kun je pagina's bewerken door in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. De informatie in deze wiki is voor iedereen op te vragen. (lees verder)

Aanbestedingen (lees meer)

Arriva6609Leeuwarden.jpg

Een groot deel van het OV in Nederland moet om de zoveel jaar worden aanbesteed. Hierdoor kan er ineens een nieuwe vervoerder of een andere kleur bus door de straat rijden.

De verantwoordelijke provincie of vervoerregio maakt eerst zijn eisen bekend, waarna vervoerders aanbiedingen kunnen doen. De winnaar mag de concessie uitvoeren. De formele basis voor dit proces is vastgelegd in de Wet Personenvervoer 2000.

Concessietabel | Concessiekaart | Overzicht per provincie

Dienstregeling (lees meer)

CTA-DENBOSCH1.jpg

Wat zou het openbaar vervoer zijn zonder een dienstregeling? Reizigers kunnen hiermee hun reis plannen. Dit kan met bijvoorbeeld een reisplanner, een lijnfolder of een vertrekstaat.

Alle Europese spoorwegen voeren sinds 2002 de nieuwe dienstregeling in op de zondag na de tweede zaterdag van december. De stads- en streekvervoerders passen hun diensten dan meestal ook aan, maar ook op andere momenten kunnen wijzigingen plaatsvinden.

Dienstregeling naar jaar | Winterdienstregeling

Trein (lees meer)

Ingraving Assel.JPG

Nederland kent een uitgebreid spoornet. NS rijdt de Intercity's en Sprinters op het Hoofdrailnet, andere vervoerders verzorgen stop- en sneltreinen op regionale lijnen. Er zijn ook een aantal internationale treinen.

Al deze verbindingen worden ook wel treinseries genoemd. Klik hier voor overzicht van alle treinseries in de dienstregeling 2015.

Op deze wiki is tevens informatie te vinden over het treinmaterieel en vele huidige en voormalige stations in binnen- en buitenland.

Bus, tram en metro (lees meer)

HTM lijn 1 Delft Vrijenbanselaan.jpg

In heel Nederland rijden lijnbussen. Trams zijn te vinden in de vier grootste steden. Metro's rijden in Amsterdam en Rotterdam. De RandstadRail verbindt de steden Den Haag, Delft, Rotterdam en Zoetermeer.

Al deze lijndiensten rijden via vaste routes en stoppen bij haltes. Ze komen vaak samen bij een station of op een andere centrale plaats.

Op deze wiki is ook aandacht voor grensoverschrijdende lijnen en het openbaar vervoer in België en Duitsland.