RandstadRail

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

RandstadRail is een regionaal OV-netwerk in de Zuidvleugel van de Randstad, dat de steden Den Haag, Delft, Rotterdam en Zoetermeer verbindt. RandstadRail maakt gebruik van twee voormalige spoorlijnen, de Zoetermeer Stadslijn en Hofpleinlijn, die werden omgebouwd tot sneltramlijnen. Deze twee lijnen verbinden Den Haag met Zoetermeer en Rotterdam, de verbinding Zoetermeer-Rotterdam wordt met middel van een buslijn bediend; de zogenaamde ZoRo-bus.

Ombouw van spoorlijnen

De twee omgebouwde spoorlijnen zijn of worden gekoppeld aan bestaande stedelijke raillijnen. De Zoetermeerlijn is gekoppeld aan het Haagse tramnet (tramlijnen 3 en 4) en de Hofpleinlijn is onderdeel van het Rotterdamse metronet.

Het gevolg hiervan is dat voor beide verbindingen ander materieel nodig is. Daardoor rijden er op Metrolijn E metro's met een hoge instap en op de lijnen 3 en 4 lagevloertrams. Op het samenlooptracé van de lijnen hebben de stations twee verschillende perronhoogtes.

De eerste lijn van RandstadRail ging rijden in september 2006. Dit was het gedeelte van Metrolijn E tussen Rotterdam Hofplein en Nootdorp.

Lijn 2 is sinds 23 april 2012 ook betiteld als RandstadRail. Op die dag werden de eerste RegioCitadis-voertuigen ingezet op lijn 2 ingezet. Tot 6 januari 2013 reden er in de avondspits vanwege werkzaamheden alleen GTL8-voertuigen.

Lijn 19 is de vierde tramlijn, die per 7 oktober 2013 wordt bediend met RegioCitadis-voertuigen.

Nieuwe infrastructuur

Behalve aanpassingen aan bestaande trajecten, zijn er voor RandstadRail ook nieuwe trajecten aangelegd.

  • Den Haag:
    • Tramsporen in de Apeldoornselaan voor RandstadRail-lijn 4, hiermee kon de verbinding CS-Leyenburg verkort worden. Vanaf Leyenburg volgt lijn 4 het voorheen door lijn 6 gebruikte traject. Het traject van lijn 6 werd daartoe ingekort.
    • Netkous, viaduct voor de verbinding van het oude semimetro-traject CS-Ternoot met het station Laan van NOI, met één nieuw station in het Beatrixkwartier.
  • Zoetermeer:
    • Oosterheemlijn, een aftakking van de Zoetermeerlijn naar de nieuwe Zoetermeerse wijk Oosterheem met drie nieuwe stations.
  • Rotterdam:
    • Statenwegtracé, geboorde tunnel tussen de Hofpleinlijn en het Rotterdamse metrostation Centraal Station, met één nieuw ondergronds station, Blijdorp. Toen op 16 augustus 2010 deze tunnel in gebruik genomen werd, is de bestaande route over het viaduct tussen de Kleiweg en station Hofplein verlaten.

Problemen bij de ingebruikname

De NS-Sprinters reden voor het laatst op de Hofpleinlijn en Zoetermeerlijn in de nacht van 2 op 3 juni 2006. Precies drie maanden later hadden de twee lijnen weer heropend moeten worden als RandstadRail 3 en 4. De ombouw verliep niet zoals gepland. Als eerste ging de RET op 10 september 2006 rijden tussen Rotterdam Hofplein en Nootdorp. Op 29 oktober 2006 begon de HTM op het traject Monstersestraat - Oosterheem, deel van lijn 4, op 11 november kwam het traject Nootdorp - Den Haag CS in gebruik.

Ontsporingen

Na twee ontsporingen op 29 november 2006 werden alle lijnen van RandstadRail tot nader order stilgelegd , met uitzondering van Hofplein-Nootdorp. Dit hield een grote tegenslag voor het project in. In de loop van 2007 werden stap voor stap delen van lijnen weer in gebruik genomen, het zou uiteindelijk tot 27 oktober 2007 duren voor alle lijnen weer in gebruik waren.

Concessies en lijnen

De lijnen van RandstadRaill vallen onder 2 concessies. De lijnen 3, 4 en 34 vallen onder de concessie Rail Haaglanden en metrolijn E behoort bij de concessie Rail Rotterdam.

Materieel

  • De HTM heeft voor de lijnen 3 en 4 van RandstadRail lagevloertrams van het type RegioCitadis aangeschaft, later gingen deze trams ook rijden op de lijnen 2, 19 en 34.
  • De RET reed op Metrolijn E van RandstadRail aanvankelijk met ouder materieel, namelijk de sneltrams van het type RSG2. Deze zijn vanaf begin 2009 vervangen door materieel van het type RSG3.