Infoxx

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Infoxx is de benaming van het informatie- en communicatiesysteem in de bussen van Connexxion, Hermes, OV Regio IJsselmond. Het werd ook gebruikt bij de voormalige vervoerders Novio en GVU.
Het systeem is een doorontwikkeling van het Duitse iBox systeem die in het verleden al in de bussen van Stadsvervoer Nederland zat.
Voor de Nederlandse markt is Vialis verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het onderhoud.

De mogelijkheden in Infoxx zijn:

  • Voertuigvolgsysteem - Het ROV (Regiecentrum Openbaar Vervoer) in Utrecht alsmede specifiek aangewezen medewerkers kunnen bussen in realtime volgen d.m.v. GPS. Het personeelsnummer is hierin niet van belang.
  • OV-chipkaart - De OV-chipkaartlezers zijn aangesloten op Infoxx zodat het in- en uitchecken ook daadwerkelijk gebeurt bij de gewenste halte.
  • Communicatie - De communicatie geschied via GSM waarbij de chauffeur d.m.v. een tekstbericht het ROV vraagt de chauffeur te bellen. Het ROV kan ook tekstberichten naar de chauffeur sturen. Bij de noodoproep wordt er automatisch een verbinding gemaakt tussen bus en ROV. Wanneer de directe lijn niet werkt is er een noodopvang d.m.v. een 2e lijn.
  • Camerabewaking - Vooralsnog is dit niet geïntegreerd.
  • VETAG en KAR - Beide systemen zijn volledig integreerbaar in Infoxx.
  • Dynamische reisinformatie - Zowel op het scherm bij de chauffeur als op TFT-schermen en LED-displays in de bus zijn de volgende haltes af te lezen met, in het geval van de TFT-schermen, de actuele aankomsttijd bij de betreffende halte. Inmiddels is o.a. in de provincie Utrecht aansluitinformatie te zien op de TFT-schermen in de bus.

De bediening van Infoxx geschiedt via een touch-screen voor de verschillende functies. Ook de lichtsterkte van het scherm en de geluidssterkte van de omroepinstallatie kan gewijzigd worden.
Na 4 jaar experimenteren heeft men het systeem inmiddels zover gekregen dat het in ca. 2 minuten opstart. Inloggen gebeurt d.m.v. chauffeursnummer + pincode waarna het omloopnummer ingevoerd dient te worden in de volgende configuratie: <vestigingnummer>0<omloopnummer>. Ook voor inhuurbedrijven is op deze manier een uniek omloopnummer te creëren.

Zoals gezegd is de basis afkomstig uit Duitsland. Dit systeem wordt in Nederland ook gebruikt door Qbuzz en inmiddels is het systeem ook in gebruik bij alle bussen in London.