Lijn 51 Amsterdam, Centraal Station - Isolatorweg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro nieuw.svg
Metrolijn 51
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Metro
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur51.svg
Lijnkleur  51 
Formule LogoRnet.png
Materieel BN, CAF, Metropolis
Rijdt sinds 3 maart 2019
Voorganger(s) 51
Frequenties
Spits 7,5x/uur
Spits (vakantie) 6x/uur (zomer)
Dal 6-7,5x/uur
Dal (vakantie) 6x/uur (zomer)
Avond 5-6x/uur
Zaterdag 5-6x/uur
Zondag 5-6x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

M51.png

De route van lijn M51 in het Amsterdamse metronetwerk.

Lijn 51 rijdt van het station Amsterdam Centraal via station Amsterdam Amstel, station Amsterdam Zuid, station Amsterdam Lelylaan en station Amsterdam Sloterdijk naar de Isolatorweg.

De lijn is 18,6 kilometer lang en de kenkleur van de lijn is oranje.

Omleiding

Let op: verstoring
Wegens het vervangen van een wissel wordt deze lijn omgeleid. Dit zal duren van 4 t/m 9 juli 2020, einde dienst, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden. Tussen de Isolatorweg en de Henk Sneevlietweg rijdt enkel metro 50. Tussen de Henk Sneevlietweg en de Amstelveenseweg rijdt pendelbus 71. Tussen de Henk Sneevlietweg en station Zuid rijdt doordeweeks pendelbus 70.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

18,6 km (4 km ondergronds) - 19 stations
Gemiddelde snelheid: 37 km/h (schatting o.b.v. dienstregeling)

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station M52.png M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Nieuwmarkt M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Waterlooplein M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Weesperplein M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Wibautstraat M53.png M54.png
Route rsTr.svg Amsterdam, Amstelstation M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Spaklerweg M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Overamstel M50.png
Route rsTr.svg Amsterdam, Station RAI M50.png
Route rTar.svg Amsterdam, Station Zuid M50.png M52.png
Route rXr.svgRoute rsM0.svg Amsterdam, Amstelveenseweg M50.png
Route rXr.svg Amsterdam, Henk Sneevlietweg M50.png
Route rXr.svg Amsterdam, Heemstedestraat M50.png
Route rXr.svg Amsterdam, Station Lelylaan M50.png
Route rXr.svg Amsterdam, Postjesweg M50.png
Route rXr.svg Amsterdam, Jan van Galenstraat M50.png
Route rXr.svg Amsterdam, Burgemeester De Vlugtlaan M50.png
Route rXr.svg Amsterdam, Station Sloterdijk M50.png
Route rX0.svg Amsterdam, Isolatorweg M50.png

Geschiedenis

Over de Amstelveenlijn is lang gediscussieerd: Amsterdam was voorstander van een rendabele railverbinding naar de buurgemeente, maar Amstelveen was tevreden met de bestaande busdiensten en wilde alleen meewerken als het een metrolijn zou worden. Vanuit het Rijk bestond verzet tegen de aanleg van een metrolijn waar men de aanleg van een metro te duur vond. Het Rijk stelde geld beschikbaar voor de aanleg van een tram. Na onderhandelingen werd voor de gulden middenweg van een sneltram gekozen. In 1991 werd de bestaande tramlijn 5 doorgetrokken vanaf Station Zuid/WTC naar het centrum van Amstelveen en werd sneltramlijn 51 geïntroduceerd die over het bestaande metrotraject van het CS naar Spaklerweg liep en vandaar afboog, nog steeds als een volwaardige metro, naar Station Zuid/WTC. Vanaf daar liep de lijn over een geheel vrijliggende trambaan naar station Poortwachter in de Amstelveense wijk Middenhoven. De lijn is geopend op 1 december 1990. Aangezien lijn 5 een klassieke tramlijn is en lijn 51 tussen CS en Zuid een volwaardige metro, liggen op het gezamenlijke traject tussen Zuid en Oranjebaan zowel hoge als lage perrons. Het deel waar lijn 51 solo rijdt heeft enkel hoge perrons. De hoge perrons zijn 65 meter lang, wat precies genoeg is voor twee sneltramstellen.

Op 13 september 2004 is de lijn verlengd vanaf Poortwachter naar Westwijk. Hierbij is deels gebruik gemaakt van het dijklichaam wat resteerde van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen.

Op 13 december 2015 ging de frequentie op weekdagen tussen 14:00 en 15:30 uur omhoog van iedere 10 minuten naar iedere 8 minuten.

Op 7 januari 2019 verviel de halte Kronenburg (tussen Uilenstede en Zonnestein) (tijdelijk) vanwege de ombouw van de Amstelveenlijn. Omdat lijn 51 op korte termijn vervalt op dit traject is de vervangende halte niet geschikt gemaakt voor lijn 51.

Op 3 maart 2019 werd het eindpunt van lijn 51 ingeruild van Westwijk naar Isolatorweg. Daarmee werd lijn 51 definitief een 'gewone' metrolijn. Tegelijkertijd werden de frequenties lichtelijk bijgesteld. De minimale frequentie werd voortaan 5x/uur, maar in de avond ging de uitdunning van 6x/uur naar 5x/uur voortaan wel om 20:00 in, terwijl de spitsfrequentie werd bijgesteld van 8x/uur naar 7,5x/uur vanwege de beperkte keercapaciteit op het Centraal Station. Daarnaast werd de frequentie in het dal in de zomervakantie niet meer verlaagd. Vanwege te korte perrons kwam Spaklerweg tot en met 21 april 2019 tijdelijk te vervallen voor lijn 51.