Altijd Korting

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Altijd Korting is een landelijk geldig kortingabonnement voor reizen met de bus, tram en metro. Het abonnement is voordelig als men een aantal dagen per week lange afstanden aflegt per bus, tram en/of metro. Niet geldig in de treinen, veerboten en nachtbussen.

Een maandabonnement kost € 17,50. Een jaarabonnement kost € 175,= in plaats van € 210,=.

Het abonnement moet op een persoonlijke OV-chipkaart geladen worden.

De maximale korting per leeftijdscategorie is:

  • 4 t/m 11 jaar: 47% (20% met Altijd Korting + 34% leeftijdskorting[1] over het gereduceerde tarief)
  • 12 t/m 18 jaar: 40%
  • 19 t/m 64 jaar: 20%
  • 65-plussers: 47% (20% met Altijd Korting + 34% leeftijdskorting over het gereduceerde tarief)

Een regionaal kortingsabonnement functioneert NIET wanneer men Altijd Korting op dezelfde OV-chipkaart heeft geladen.

Restitutie van het abonnementsgeld is bij het maand- en jaarabonnement kosteloos mogelijk vóór de ingangsdatum. Ná de ingangsdatum van een jaarproduct is restitutie mogelijk met inhouding van € 5,= administratiekosten. Nog niet gebruikte hele maanden worden vergoed minus 2 maanden abonnementsgeld.

Dus is het halverwege januari en loopt het jaarabonnement tot december, dan krijgt men het abonnementsgeld van februari t/m december vergoed (11×17,50=192,50) - 2 maanden abonnementsgeld - € 5,= administratiekosten = €152,50.

OV Voordeel

OV Voordeel is een supplement dat sinds 21 mei 2012 als optieabonnement bij het treinabonnement Altijd Voordeel verkrijgbaar is. OV Voordeel geeft 20% korting op bus, tram en metro. Het abonnement kost 11 euro per maand en komt voor personen van 19 t/m 64 jaar overeen met de maandvariant van Altijd Korting, maar dan goedkoper. Deze combinatie kan eventueel een alternatief zijn voor de inmiddels afgeschafte treintrajectkaart met stad-/streek supplement.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. Kinderen, 65-plus en groepen OV-chipkaart.nl